MIELIPIDE 17.9.2023 13:00

Lukijalta: Kehitys kulkee väärään suuntaan – ”Päättäjät tiesivät varmasti, mihin päätös sotepalveluista johtaa”Kun keskustalainen kansanedustaja moittii sotepalveluita ja kohdistaa moitteen erityisesti Pirkanmaan hyvinvointialueen suunnitelmiin, on syytä muistuttaa aiemmista päätöksistä.

Kaikki päättäjät eduskunnassa tiesivät varmasti, mihin viime eduskuntakaudella tehty päätös sotepalveluista johtaa. Kuitenkin keskustapuolue halusi jääräpäisesti toteuttaa maakuntauudistuksen, joka on hallinnon uudistus. Se ei kohdistunut palveluiden parantamiseen. Maa jaettiin yli kahteenkymmeneen hyvinvointialueeseen. Se tarkoitti muun muassa moninkertaista virkamiesmäärää ja sitä kautta paisuvia palkkamenoja. Henkilöstökulut vievät suuren osan hyvinvointialueen budjetista.
Jos sotea olisi jatkettu kuntavetoisesti, on todennäköistä, että Ikaalinenkin olisi saanut järjestää palvelut perusterveydenhuollossa haluamallaan tavalla. Nyt ne ovat ainakin uhattuina. Ei kai kukaan asioita seuraava usko, että hyvinvointialueen johto kykenee annetulla valtion rahoituksella muuttamaan hallintojärjestelmän yhtäkkiä myös toimivaksi palvelujärjestelmäksi.
Kunnallinen itsehallinto sai aikanaan laissa määritellyt puitteet. Näin demokratia vakiintui yhteiskunnassamme. Nyt näyttää siltä, että kehitys kulkee väärään suuntaan. Toteutetussa soteuudistuksessa itsehallinto romuttuu. On aivan selvää, että kunnat joutuvat luopumaan lähes kaikesta päätösvallasta sosiaali- ja terveyspalveluissa. Meille jää jäljelle näennäisdemokratia, jossa aluevaltuustoihin valitut edustajat tekevät päätöksiä, joihin pienet kunnat eivät kykene vaikuttamaan.
Nyt esimerkiksi Pirkanmaan hyvinvointialue (Pirha) yrittää epätoivoisesti järjestää palvelut ihmisiä tyydyttävällä tavalla. Aamulehdestä (30.8.) selviää sotealueen eritason johtajiston palkkamenot. Kun otetaan kaikki hyvinvointialueet laskuihin mukaan, löytyy syy sille, miksi palkkamenot vievät suuren osan alueille osoitetuista valtion rahoista.
On merkillistä, että luovuttaessa hallitusvastuusta ja siirryttäessä oppositioon, iskee päättäjiin muistinmenetys. Jos halutaan Suomen terveydenhuolto oikeille raiteille, pitäisi jättää puoluepolitiikka sivuun ja lähteä kehittämään palveluita yli hallituskausien.

Heimo Nordfors

Jaa artikkeli

Facebook Twitter

Lue lisää

MIELIPIDE 22.9.2023 13:00 Tilaajille

Lukijalta: Ikaalislaiset, käyttäkää vaikutusvaltaanne! – ”Jos palautetta ei anneta, mikään ei muutu”

MIELIPIDE 21.9.2023 13:00 Tilaajille

Lukijalta: Miten tällä järjettömyydellä syntyy säästöä? – ”Lääkärikäynnit naapurikuntiin tuovat Kelalle hurjasti korvattavaa”

KOLUMNI 21.9.2023 07:00 Tilaajille

Kirjoittajavieras: Hyvinvointialue tekee vaikeita ratkaisuja – ”Pirkanmaan osuus mielenterveyden häiriöistä aiheuttavista kustannuksista on noin 1,1 miljardia euroa”

MIELIPIDE 20.9.2023 13:00 Tilaajille

Lukijalta: Seitsemän tiukkaa huomiota ajankohtaisesta kyselystä – ”Ennen Pirhaa Ikaalisten terveysasema palveli täyden kympin arvoisesti”

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN 20.9.2023 12:00 Tilaajille

Terveyskeskusten lakkauttaminen on pois myös järjestöiltä – ”Välimatkojen kasvaessa meillä ei ole enää varaa maksaa”