Lukijalta: Käyttikö valtuusto harkintavaltaansa väärin? – ”Asia etenee valituksena Hämeenlinnan hallinto-oikeuden ratkaistavaksi”
Ikaalisten kaupunginvaltuuston kokouksessa 27. kesäkuuta valtuusto päätti muuttaa kaupungin hallintosääntöä siten, että kaupunginhallituksen jäsenmäärää pienennetään kymmenestä jäsenestä yhdeksään jäseneen. Kyseinen muutosesitys tuotiin hallitus- ja valtuustokäsittelyyn valtuustoryhmien välisen neuvottelun tuloksena (ilman muistiota) ja kuului sanatarkasti seuraavasti: ”Neljä valtuustoryhmää (keskusta, sdp, kokoomus ja kristilliset sekä vihreät) esittivät kantanaan, että jos kaupunginvaltuusto päättää erottaa kaupunginhallituksen epäluottamuksen perusteella ja perussuomalaiset esittävät uuteen kaupunginhallitukseen jäseneksi Timo Halliaa, kaupungin hallintosääntöä muutetaan siten, että kaupunginhallituksessa on vain yhdeksän jäsentä. Vihreiden valtuustoryhmän kanssa on keskusteltu asiasta ja he ovat hallintosäännön muutoksen kannalla. Perussuomalaisten kanta on, että hallintosääntöä ei muuteta”.
Ennen valtuuston päätöksentekoa valtuustoryhmämme kuuli asiassa Kuntaliiton lakimiestä, joka totesi että hallintosääntöä on periaatteessa mahdollista muuttaa kyseessä olevalla tavalla. Muutos merkitsisi poikkeusta luottamushenkilön erottamattomuusperiaatteesta (KuntaL 79§), joten hallintosäännön muutoksille tulee olla hyvät organisaation ja hallinnon kehittämiseen liittyvät perusteet. Jos muutos liittyisi vain esimerkiksi henkilövaihdoksiin tai erottamisiin, voisi kysymys olla valtuuston harkintavallan väärinkäytöstä. Mielestämme tämänkaltaiseen hallintosäännön muutokseen kesken valtuustokauden perusteluksi ei riitä se, että halutaan päästä eroon tietystä hallituksen jäsenestä niin kuin edellä mainitussa valtuustoryhmien kirjelmässä esitetään. Valtuuston päätös rikkoo lisäksi sitä yksimielisesti ja hyvässä hengessä tehtyä ryhmien välistä sopimusta, joka tehtiin valtuustokauden alussa (1.7.2021) ja jossa hallituksen kooksi hallintosääntöön sovittiin 10 jäsentä.
Koska valtuuston kokouksen aikana esiintyi erilaisia tulkintoja kuntalain ohjeistuksesta, olisi asia pitänyt palauttaa valmisteluun, kuten valtuustoryhmämme esitti. Lisäksi päätöksen perusteluille olisi pitänyt hankkia kunnallisoikeuden asiantuntijalausunto, jolloin kaupunginvaltuutetut olisivat voineet varmistua, että eivät ole tekemässä kuntalain vastaista päätöstä. Perussuomalaisten valtuustoryhmä jätti asiasta kirjallisen eriävän mielipiteen ja asia etenee valituksena Hämeenlinnan hallinto-oikeuden ratkaistavaksi. Perussuomalaisten valtuustoryhmä haluaa varmistua, että hallituksen ja valtuuston päätöksiä ei tehdä mielivaltaisesti pika-aikataululla vaan päätökset tehdään harkitusti, perustellusti ja kuntalakiin perustuen.
Perussuomalaisten Ikaalisten valtuustoryhmä
Kommentit
Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.
Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.
Kiitos kommentistasi!