Lukijalta: Kaatuneet metsäkaupat – ”Tämä pläntti pitää ehdottomasti saada suojeluun, eikä ainuttakaan puuta sieltä pois”
Luonnonperintösäätiö teki ostotarjoukset Turkimusojan palteilla sijaisevista metsäpalstoista sekä kunnalle että seurakunnalle.
Valitettavasti molemmilla tuottamattomat maapalat omistavilla ei ollut pikkurahasta puute, puhumatta näkemyksestä, kuinka hienon ympäristöteon myönteisellä päätöksellä olisivat aikaan saaneet.
Molemmat, niin kirkko kuin kuntakin, taistelevat uusista jäsenistä, veronmaksajista, mutta ei tuommoisella ynseilyllä lähiluontoa kohtaan nuorta väkeä saada kiinnostumaan alueelle muutosta.
Turkimusojan purolehto on jo nyt erittäin monimuotoisuuden eliöstön täplittämä, mutta uhka sen kadottamisesta häälyy terävänä miekkana tuon kauneuden yllä ihmisen toimien myötä.
Esimerkiksi Pappilanjoen ja Turkimusojan yhtymäkohdassa on hyvällä alulla lahopuujatkumo, kiitos tuulenkaatojen ja pystyynkuivaneiden kuusien.
Tuolla pinta-alaltaan vähäisellä maapläntillä on jo nyt edustava kääpien ja sienien kansa. Lisäksi siellä pesivät hyvin harvinaiseksi käyneet vanhojen metsien lajit: pyrstö- ja hömötiainen, puukiipijä ja pikkutikka.
Tämä pläntti pitää ehdottomasti saada suojeluun, eikä ainuttakaan puuta sieltä pois, niin jonkun ajan päästä meillä on siinä mitä mainioin opetusympäristö päiväkoti- ja koululaisryhmille.
Josko kunnan ja seurakunnan valtuustot voisivat ottaa asian vielä päätöksen alle ja näyttää sitä tulevaisuudesta kiinnostunutta, mitä vaalipuheet antoivat, eli vastuunkantoa myös tulevien polvien oikeuksista?
Matti Rintala
"Esimerkiksi Pappilanjoen ja Turkimusojan yhtymäkohdassa on hyvällä alulla lahopuujatkumo, kiitos tuulenkaatojen ja pystyynkuivaneiden kuusien." Koko Etelä-Suomi on lahopuujatkumo. Kuusikot kuolevat pystyyn ja tuoreina korjaamattomat tuulikaadot kiihdyttävät ongelmaa. Pystyyn kuollut kuusikko ei ole enää lintujen koti ja suojapaikka. Tuhon kruunaa paahteisuus ja metsäpohjan heinittyminen, mikä taas estää uuden metsän syntyä. Puron varresta poistuu varjostava puusto, mikä on raakun selviämisen kannalta olennaisinta. Tällä kohdalla metsäluonto tarvitsee ihmisen apua. Luotan siihen, että kunta ja seurakunta myös hoitavat metsiä ja antavat näin metsälle itselle aikaa taistelussa kirjapainajatoukkaa vastaan. Luonnonsuojelu ei ole sitä, että ei tehdä mitään, koska ihminen on jo toiminnallaan muuttanut luonnon järjestystä.
Kommentit
Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.
Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.
Kiitos kommentistasi!