MIELIPIDE 5.11.2022 18:00

Lukijalta: Julkinen terveydenhuolto on mahtava juttu – ”Aina naristaan, kuinka se ja tämä asia on terveydenhuollossa pielessä”Kaksi vuotta eläkkeellä tuli mennä viikolla täyteen. Yhtä ja toista kremppaa ja vaivaa on ollut. Positiivinen yllätys on ollut julkisen terveydenhuollon taso. Olin työterveyden piirissä useamman kymmenen vuotta ja peloissani odotin eläköitymistäni – turhaan. Aina naristaan, kuinka se ja tämä asia on terveydenhuollossa pielessä. Itsellä on täysin päinvastaiset kokemukset.

Ikaalisten terveyskeskukseen pääsee helposti ja nopeasti soittamalla ajanvaraukseen ja jättämällä soittopyynnön. Kohta jo puhelimeni soi ja juttelen ystävällisen & asiantuntevan henkilön kanssa, joka joko järjestää minulle ajan, reseptin uusinnan tai neuvoo, miten hoitaa vaivaa.
Ambulanssillakin olen ajellut pari kertaa. Erittäin mukavat ja asiantuntevat ihmiset kartoittavat tilanteeni ihan rauhassa ja päättävät sitten viedä minut terveyskeskukseen. Siellä minut otetaan sisään tai lähetetään jatkotutkimuksiin Tampereelle. Molemmilla kerroilla terveyskeskuksen päivystyksessä on ruuhkaa, mutta siitä huolimatta hoitajat ja lääkärit jaksavat tutkia minut kunnolla ja kirjoittaa lähetteen Acutaan.
Acutassa on valtaisa määrä väkeä, mutta ystävällinen hoitaja ohjaa minut 50 muun ihmisen seuraan odotushuoneeseen. Hän sanoo, että jono vetää hyvin, sillä sieltä ihmiset lähtevät eri osastoille. Näin todellakin on. Kaoottiselta näyttävä tilanne onkin tehokasti organisoitu.
Acutassa miellyttävä ja pätevän tuntuinen lääkäri tutkii minut rauhassa, määrittää vaivan, määrää lääkettä ja varaa ajan spesialistille seuraavaksi päiväksi Taysiin.
Taysissa vanhempi, erittäin kokeneen ja ammattitaitoisen oloinen lääkäri käy läpi vaivojani ja kirjoittaa reseptin. Hän myös varaa ajan kuvauksiin ja jälkikontrolliin. Pääsen toisella kertaa samalle lääkärille, joka kirjoittaa minulle varoiksi reseptin, varaa ajan toiselle spesialistille sekä sopii vuoden päähän vielä kontrollin hänen kanssaan.
Tays on jättimäinen, vähän kolossimainen rakennus, mutta se on myös hyvin selkeä. Ratikalla pääsee oven eteen tai omalla autolla kerroksen tai kaksi pääoven alapuolelle, josta liukuportaat pääaulaan. Pääaulasta löytyy apteekki, josta saa saman tien lääkkeet mukaan sekä useampi kahvila, jossa levähtää.
Ja se henkilökunta, joka paikassa \<>3

Harri Helin
terveyspalveluihin tykästynyt

Jaa artikkeli

Facebook Twitter

Lue lisää

HÄMEENKYRÖ 9.11.2022 18:00 Tilaajille

Ylilääkärin lähtö oli pettymys, mutta palveluista pidetään kiinni – ”Vielä ei ole kaikilta osin selvää, miten jatkossa toimitaan”

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN, VILJAKKALA 7.5.2022 11:00 Tilaajille

”Jossain kohtaa muutoksiin pitäisi pyrkiä”, sanoo hyvinvointialueen uusi johtaja – monessa liemessä marinoitunut Marina Erhola odottaa sote-palveluista poliittista vääntöä

HÄMEENKYRÖ 11.4.2022 15:00 Tilaajille

Vaikka moni asia on hyvin, parannettavaa on yhä – ”Hämeenkyrön Sanna Marin” eli Lotta Hamari työskentelee tutkijana konkreettisesti sen eteen, että kaikkialla saa hyvää hoitoa

OIVASEUTU 8.4.2022 15:00 Tilaajille

Kuntajohtajien vastuualueet vähenevät soten myötä – laskevatko palkatkin?

MIELIPIDE 3.4.2022 20:00 Tilaajille

Lukijalta: Oliko päihdetyöntekijästä luopuminen oikea päätös?