MIELIPIDE 5.10.2022 16:00

Lukijalta: ”Hinku” on menossa takaisin kivikaudelle – ”Kukaan ei seuraa eri toimijoiden sitouttamista yhteiseen projektiin”Vuonna 2017 Hämeenkyrön kunta lähti taapertamaan kohti horisonttia, jossa ns. hiili-jalanjälki olisi vuosi vuodelta pienempi. Haluttiin vähäpäästöisempään liikenteeseen ja fossiilisten polttoaineiden polton rajuun vähentämiseen. Sitouduttiin jopa Agenda2030 kestävän kehityksen tavoitteisiin. Kunnassa on edelleen olemassa Hinku -työryhmä asiaa edistämässä ja kunnanhallitusta auttamassa.

Jotain ratkaisevaa on kuitenkin mennyt pieleen, kun katsoo esimerkiksi hämeenkyröläisten nuorten eri menopeleillä harrastamaa joutoajoa ympäri vuorokauden. Karmeimpia esimerkkejä on kunnanvirastosta muutaman sadan metrin päässä oleva ammatti-instituutti Iisakki. Sen oppilaat ajelevat koulun lähellä oleville kaupoille niin tiuhaan, että matkoja kertyy useita satoja ellei tuhansia koulupäivän aikana. Todella.
Ja nämä matkat lisäävät hiili-jalanjälkeä, jota juhlapuheissa halutaan minimoida. Voi vain yrittää kuvitella, minkälainen määrä savukaasuja ja raskasmetalleja vapautuu hengitettäväksemme. Tähän tulee vielä lisäksi melusaaste.
Ilmasto-talkoisiin osallistuminen on varmasti ajatuksena hyvä, mutta tuloksia saavutetaan vain yhteistyöllä. Nyt on käynyt niin, että kukaan ei seuraa eri toimijoitten sitouttamista yhteiseen projektiin. Vika ei ole yksin koulun, poliisin tai edes vanhempien. Poliisin osuus ei ole vähäisin. Poliisi voisi halutessaan ohjata oikeanlaiseen liikennekuriin.
Kaikkien pitää mennä peilin eteen ja kysyä, mikä on oma osuus tähän vastuuttomuuteen. Juhlapuheista pitää päästä tekohin ennen kuin maailmamme tukehtuu pakokaasuihin.

Kari Loimusalo

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

PÄÄKIRJOITUS 3.4.2024 06:00 Tilaajille

Pääkirjoitus: Toisen asteen oppilaitokset tuovat pitovoimaa – Harva vanhempi haluaa päästää 15-vuotiaan asumaan omilleen

HÄMEENKYRÖ 15.3.2024 09:00 Tilaajille

Rakennusalan koulutuksessa huolena harjoittelupaikkojen vähyys – ”Kyllä tästä noustaan”

IKAALINEN 1.3.2024 07:00 Tilaajille

Tevaniemen tuulipuistohanke palkittiin Pirkanmaan maaseudun ilmastotekona – Ajatus syntyi tiekunnan kokouksessa

OIVASEUTU 28.2.2024 07:00 Tilaajille

Yhteishaku käynnissä, oppilaitokset luottavaisia – ”Viimeistään joulun aikaan kaikki jo miettivät, että johonkin pitää hakea”

VILJAKKALA 27.2.2024 09:00 Tilaajille

Viljakkalan yseistä iso osa suuntaa Iisakkiin – ”Paras kaverikin menee sinne”