MIELIPIDE 5.10.2022 16:00

Lukijalta: ”Hinku” on menossa takaisin kivikaudelle – ”Kukaan ei seuraa eri toimijoiden sitouttamista yhteiseen projektiin”Vuonna 2017 Hämeenkyrön kunta lähti taapertamaan kohti horisonttia, jossa ns. hiili-jalanjälki olisi vuosi vuodelta pienempi. Haluttiin vähäpäästöisempään liikenteeseen ja fossiilisten polttoaineiden polton rajuun vähentämiseen. Sitouduttiin jopa Agenda2030 kestävän kehityksen tavoitteisiin. Kunnassa on edelleen olemassa Hinku -työryhmä asiaa edistämässä ja kunnanhallitusta auttamassa.

Jotain ratkaisevaa on kuitenkin mennyt pieleen, kun katsoo esimerkiksi hämeenkyröläisten nuorten eri menopeleillä harrastamaa joutoajoa ympäri vuorokauden. Karmeimpia esimerkkejä on kunnanvirastosta muutaman sadan metrin päässä oleva ammatti-instituutti Iisakki. Sen oppilaat ajelevat koulun lähellä oleville kaupoille niin tiuhaan, että matkoja kertyy useita satoja ellei tuhansia koulupäivän aikana. Todella.
Ja nämä matkat lisäävät hiili-jalanjälkeä, jota juhlapuheissa halutaan minimoida. Voi vain yrittää kuvitella, minkälainen määrä savukaasuja ja raskasmetalleja vapautuu hengitettäväksemme. Tähän tulee vielä lisäksi melusaaste.
Ilmasto-talkoisiin osallistuminen on varmasti ajatuksena hyvä, mutta tuloksia saavutetaan vain yhteistyöllä. Nyt on käynyt niin, että kukaan ei seuraa eri toimijoitten sitouttamista yhteiseen projektiin. Vika ei ole yksin koulun, poliisin tai edes vanhempien. Poliisin osuus ei ole vähäisin. Poliisi voisi halutessaan ohjata oikeanlaiseen liikennekuriin.
Kaikkien pitää mennä peilin eteen ja kysyä, mikä on oma osuus tähän vastuuttomuuteen. Juhlapuheista pitää päästä tekohin ennen kuin maailmamme tukehtuu pakokaasuihin.

Kari Loimusalo

Jaa artikkeli

Facebook Twitter

Lue lisää

MIELIPIDE 24.11.2022 17:00 Tilaajille

Lukijalta: Miksi polku jätettiin huonoon kuntoon? – Kunnan mukaan polku on käyttökelpoinen

HÄMEENKYRÖ 10.11.2022 19:00 Tilaajille

Hämeenkyrö voitti parhaan arviointikertomuksen sarjassaan – ”Hämeenkyrö edustaa selkeää parhaimmistoa”

MIELIPIDE 28.10.2022 13:15 Tilaajille

Lukijalta: Tarvitaanko luonnonsuojelijoita? – ”Ahdistaako luontokato, masentaako ilmastonmuutos?”

HÄMEENKYRÖ 12.10.2022 11:00 Tilaajille

Iisakin remontissa kohenivat nyt prosessiosaston tilat – uudistuksen myötä osaston työskentelyolosuhteet ja viihtyisyys paranivat, kun koneet ja laitteet ovat paremmin järjestyksessä

PÄÄKIRJOITUS 14.9.2022 07:00 Tilaajille

Pääkirjoitus: Energiakriisi sammuttaa ainakin valoja - samalla tehdään ilmastotekoja?