MIELIPIDE 17.2.2022 06:59

Lukijalta: Henkilöstön vaihtuvuudesta Hämeenkyrön teknisellä osastolla – ”Yhtälö on haastava”, kirjoittaa elinympäristöjohtajaUutisOivan 10.2. mukaan kuntalaisia puhututtaa teknisen osaston väen vaihtuvuus vuodesta 2019. Kunnanhallituksen puheenjohtaja Rauno Mäki avasi hyvin asiaa ja haluan myös liittyä julkiseen keskusteluun tilanteesta, josta tiedän palvelujohtajana omalta ajaltani lähes kaiken vuodesta 2020 alkaen, sillä olen systemaattisesti käynyt loppuhaastattelut irtisanoutuneiden kanssa.

Rauno Mäki nosti esiin pienet resurssit ja on totta, että tekniseltä on leikattu jo pitkään. Samalla vaatimukset rakennetun ympäristön laadusta ja hoidosta sekä kunnan vetovoimasta ja kasvutavoitteista ovat kasvaneet. Yhtälö on haastava, mutta silti olemme pysyneet tähän asti esimerkiksi Hämeenkyrönväylähankkeen vauhdissa ilman yhdenkään uuden käsiparin palkkaamista hankkeelle. Näemme hankkeen tärkeänä elinvoimahankkeena kunnalle. Vakituisia on nyt irtisanoutunut mutta pyrimme täyttämään tärkeät viranomaistehtävät heti pätevien osaajien löydyttyä.
Kunnan kuvattiin olevan ponnahduslauta seuraaviin tehtäviin. Alaisuudessani on rautaisia ammattilaisia, joiden toimenkuva on laaja eli täällä saa ja joutuu olemaan monessa mukana ja se saattaa yllättää kokemattomamman tulijan tai väsyttää nykyisen. Tekijöistä todellakin kasvaa arvostettuja osaajia työmarkkinoille, sillä urakehitystä ei juuri ole tarjota mutta vaikuttavia, mielenkiintoisia, monipuolisia ja haasteellisia tehtäviä kylläkin. Osaajista käydään kilpailua koko maassa ja Tampereen seudullakin.
Vuoden 2020 aikana käynnistin muutoksen niillä keinoilla, joita minulla on käytettävissä. Tekniset palvelut muutettiin elinympäristöpalveluiksi, sillä työ on kunnallistekniikkaa laajempaa, monipuolista rakennetun ympäristön tuottamista ja kunnossapitoa sekä merkittävän kansallisomaisuuden (yleiset alueet ja julkiset rakennukset), hoitoa. Elinkeinopalvelut ovat tämän vuoden alusta myös osa elinympäristöpalveluita. Sektorilla on myös suuri vaikutus kuntalaisten hyvinvointiin ja kunnan kasvuun sekä elinvoimaan. Työ ja suuri lakisääteinen vastuu halutaan näkyväksi, sillä yleensä palvelut huomataan vasta, kun jokin ei toimi; kadussa on kuoppa, vettä ei tule hanasta tai jos lumiauraa ei ole näkynyt. Toinen keinoni kuntien välisessä kilpailussa osaajista oli päivittää alaisteni tehtävänkuvaukset, nimikkeet ja palkkataso tehtävien vaativuuden mukaan niin, että nyt ollaan samalla tasolla seutukunnan kanssa.
Kunnan tulee säilyä vetovoimaisena matkailla, asua ja yrittää mutta myös työskennellä. Henkilöstö tulisi nähdä investointina, ei vain menoeränä. Näiden asioiden eteen voimme elin- ympäristöpalveluissa tehdä paljon mutta myös kaikkien kanssa yhteistyössä sen imagon ja ilmapiirin eteen, jotka joko lisäävät tai vähentävät kunnan mainetta ja vetovoimaa.

Ritva Asula-Myllynen

elinympäristöjohtaja
Hämeenkyrön kunta

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

HÄMEENKYRÖ 23.2.2024 09:00 Tilaajille

Hämeenkyröön saatiin kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelma – ”Monesti hyvätkin ohjelmat jäävät vain suunnitelmiksi”

HÄMEENKYRÖ 8.12.2023 12:00 Tilaajille

Heiska ei kylmene vuodenvaihteessa – Kunta huolehtii rakennusten lämmittämisestä, vaikka vastaus myyntitarjoukseen venyy sydäntalveen

HÄMEENKYRÖ 2.11.2023 15:00 Tilaajille

Heiska ry ei ole saanut kunnalta vastausta myyntitarjoukseensa – Rakennusten lämmitys on jäämässä muutaman talkoolaisen harteille

HÄMEENKYRÖ 25.10.2023 08:00 Tilaajille

Sillan pihan parantamiseen on konsultin laatimat suunnitelmat, mutta toteutus vienee vuosia

HÄMEENKYRÖ 24.10.2023 08:00 Tilaajille

Kilpailutettiinko huoltorakennus ennenaikaisesti? – ”Meillä on se tulkinta, että valtuusto on sitoutunut tähän”