MIELIPIDE 25.10.2022 13:00

Lukijalta: Hämeenkyrönväylä on hyödyllinen, mutta... ”Todellinen aikasäästö on 2 minuuttia, ruuhka-aikana 3–4 minuuttia”Useat isot mediat uutisoivat viime viikonloppuna hyvin näyttävästi uuden Hämeenkyrönväylän rakentamisesta ja sen valmistumisen synnyttämistä aikasäästöistä. Uutisoitiin 8 minuutin aikasäästöistä noin 10 kilometrin uuden väylän rakentamisen ansiosta Hanhijärven ja Tippavaaran välillä ja sitä kautta myös koko kolmostiellä Tampere-Vaasa -osuudella.

Uutisointi on sikäli harhaanjohtavaa, että kyseisen uuden väylän ajaminen kestää 10 kilometrin matkalla 6 minuuttia 100 km/h nopeudella. Vanhan väylän eli nykyisen tien nopeusrajoitus on kyseisellä tieosuudella 50–100 km/h ja keskimäärinen ajonopeus tuolla 10 km:n matkalla on noin 60–70 km/h, jolloin ajoaikaa kuluu 10 kilometrin matkalla 8–10 minuuttia. Uusi Hämeenkyrönväylä ja nykyinen kolmostie ovat melkein saman mittaisia Hanhijärvi-Tippavaara välillä, joten oikaisuvaikutusta ei uudesta tiestä tule.
Ajan tuota nykyistä tieosuutta pari kertaa viikossa ja omien käytännön mittausteni perusteella aikaa kuluu rakennustyömaan pituisella matkalla Hanhijärveltä Tippavaaraan 8,5–10 minuuttia. Nämä mittaukset tukevat tuota laskennallista 8–10 minuutin ajoteoriaa oikeinkin hyvin. Todellinen aikasäästö uudesta Hämeenkyrönväylästä on siis 2–4 minuuttia riippuen kolmostien liikennetilanteesta Hämeenkyrössä. Normiliikenteen aikana aikasäästö lienee 2–3 minuuttia ja ruuhka-aikana 3–4 minuuttia.
Kannatan Hämeenkyrönväylän rakentamista ja on hienoa saada se vihdoin valmiiksi ja liikenteelle marraskuussa, mutta ihan noiden isojen otsikoiden veroinen ajansäästäjä se ei ole. Sen sijaan kolmostien liikenteen sujuvuus ja turvallisuus paranevat merkittävästi sekä tien haitat ympäristölle Hämeenkyrössä pienenevät. Samoin Hämeenkyrön kunnan mahdollisuudet kehittää alueen maankäyttöä paranevat huomattavasti nykyisen väylän läheisyydessä sekä Tippavaarassa ja Hanhijärvellä.


Jarmo Kuivanen

Kolmostien arkikäyttäjä
Ikaalinen

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

HÄMEENKYRÖ 18.6.2024 12:00 Tilaajille

Katutyöt alkoivat Ristamäentiellä – Kunnalle siirtyvillä tieosuuksilla korjataan kiveyksiä ja uusitaan päällysteitä

MIELIPIDE 12.6.2024 17:00 Tilaajille

Lukijat: Uudet tieyhteydet ovat ekologisesti kestämättömiä – ”Miten valtiolla voi olla laittaa rahaa uuden ohitustien rakentamiseen?”

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN 16.5.2024 07:00 Tilaajille

Kolmostietä päällystetään kahden puolen Hämeenkyröä – Ylöjärvi-Rokkakoski -osuus saa uutta pintaa jo toukokuussa

MIELIPIDE 8.5.2024 11:00 Tilaajille

Napakat mielipiteet 8.5.2024 – ”Eikö valtiovalta voi millään hillitä näiden sähköyhtiöiden mielivaltaista toimintaa?”

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN, JÄMIJÄRVI 26.4.2024 09:20 Tilaajille

Maavoimat kulkevat seudun läpi – Arrow 24 kulkee viikonloppuna näillä teillä