HÄMEENKYRÖ 16.10.2022 09:00

Lukijalta: FES:in lukiolaiset saivat rutkasti ajateltavaa Finlandia-voittajalta – ”Hän vertaa raakkuja ihmisiin todeten jokaisen raakun olevan yksinään kuorensa sisällä, kuten me ihmisetkin”

Lukijoilta

F. E. Sillanpään lukiolaiset saivat 5. lokakuuta 2022 etuoikeuden päästä kuulemaan Finlandia-palkitun Anni Kytömäen ajatuksia, kun kirjailija vieraili koulullamme.
Kuulimme, kuinka Kytömäki tuo esiin omaa elämäänsä teoksissaan: romaanien henkilöissä on palasia kirjailijasta itsestään. Hän hyödyntää teksteissään tietoa opiskelemistaan ammateista. Esimerkiksi hierojan ammatti näkyy teoksessa Margarita (2020), jonka päähenkilö on hieroja. Ammattitaito näkyy teoksessa siten, että kehonosia kuvaillaan hyvin yksityiskohtaisesti. Kytömäki käyttää teksteissään vaikuttavasti aistihavaintoja kuvaillakseen ympäristöä, luontoa sekä henkilöiden ajatusmaailmaa. Hän kertoi kirjailijantyön vaativan pitkäjänteisyyttä: Kultarinta-esikoisromaanin kirjoittamiseen meni kahdeksan vuotta aikaa. 
Kirjailijan toiveena oli se, että nimenomaan nuoret haastattelevat häntä. Tehtävään valikoitui äidinkielen ja kirjallisuuden syventävän puheviestinnän kurssilta abiturientti Sini Tomperi, ja hänen juontajaparinaan oli abiturientti Venla Talonen
Keskustelussa korostui merkittävästi myös meidän nuorten elämämme. Kytömäki ohjasi lukiolaisia oman vankan elämänkokemuksensa äänellä. Hän pyysi armollisesti meitä nuoria välttämään ylisuorittamista, sillä koskaan ei ole liian myöhäistä tavoitella unelmiaan. Vieraamme korosti jokaisen polun tärkeyttä: ei ole välttämättä yhtä ainoaa oikeaa reittiä, mikä on täysin hyväksyttävää. Kaikki polut – myös syrjäpolut – ovat elämän tiellä hyödyllisiä, sillä ne kerryttävät erilaisia ja kasvattavia kokemuksia. 
Kytömäki tarjosi meille lukiolaisille rutkasti ajateltavaa oman teoksensa ja ajattelutapojensa kautta. Jäimme miettimään esimerkiksi jokihelmisimpukoiden ja ihmisten välistä yhteyttä.
Kytömäki kokee haluavansa ja pystyvänsä vaikuttamaan yhteiskunnallisiin asioihin parhaiten juuri kirjoittamalla. Tämä käy ilmi teoksista kannanottoina, esimerkiksi ihmisoikeuksiin, kuten aborttiin, sekä luontoon ja ympäristöön. Juuri nämä aiheet ovat hänelle tärkeitä, ja ne esiintyvät hänen kirjallisuudessaan. Useat hänen kirjansa sijoittuvat historiaan, mutta hän ottaa kantaa myös nykyajan yhteiskunnallisiin ongelmiin. Esimerkiksi uusimmassa teoksessaan, Finlandia-palkitussa Margaritassa, tapahtumat sijoittuvat osittain 1950-luvulle. Hän saa silti otettua kantaa tämänhetkiseen maailmantilanteeseen: sotaan Euroopan maaperällä. 
Anni Kytömäki käyttää luontoa ja asiantuntijuuttaan aiheesta laajasti omissa teoksissaan. Hänelle luonto on tärkeä osa elämää, ja siitä hän saa voimavaroja sekä paljon inspiraatiota. Kytömäen teoksissa esiintyvät luontoon liittyvät aiheet saavat paljon huomiota ja auttavat ihmisiä huomaamaan, mitä voisi tehdä parantaakseen luontoa sekä elvyttääkseen sen olemassaoloa. Kytömäki on koko ikänsä pitänyt luonnosta ja ollut siellä aina voidessaan. Jo nuorena hän oleskeli pitkiä aikoja luonnossa liikkuen ja tutkien sen monimuotoisuutta. 
Kuulimme, kuinka nuoruudessaan Kytömäki koki luonnon auttavan koulun tuomien paineiden ja stressin torjumisessa. Hän mainitsee esimerkiksi pyöräilleensä perjantai-iltaisin koulun jälkeen Pinsiöön metsään seuraamaan luonnon tapahtumia. Kytömäki ilmaisee halunneensa pois kaupungin hälinästä luonnon helmaan. Nuorena hänen mielenkiintonsa herättivät raakut eli jokihelmisimpukat – nuo pienet eliöt, jotka voivat elää yli satavuotiaiksi. Kirjailijan Finlandia-palkitussa teoksessa raakku onkin tuotu osaksi tarinaa itsenäisenä kertojana. Hän vertaa raakkuja ihmisiin todeten jokaisen raakun olevan yksinään kuorensa sisällä, kuten me ihmisetkin. 

Jutun kirjoittivat F. E. Sillanpään lukion opiskelijat.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

HÄMEENKYRÖ 15.3.2024 17:00 Tilaajille

Kevään ylioppilaskirjoitusten ensimmäinen viikko on takana – Kirjoitustaidon kokeen teemana onnellisuus

OIVASEUTU 28.2.2024 07:00 Tilaajille

Yhteishaku käynnissä, oppilaitokset luottavaisia – ”Viimeistään joulun aikaan kaikki jo miettivät, että johonkin pitää hakea”

HÄMEENKYRÖ 8.2.2024 13:50 Tilaajille

Penkkaripakkanen saatteli abit FESsin lämmöstä kylmään maailmaan – Daltonit karkasivat vapauteen

PÄÄKIRJOITUS 24.1.2024 06:00 Tilaajille

Pääkirjoitus: Nuoria tarvitaan vaikuttamaan – Nuorisovaltuusto on hyvä paikka herätellä intoa politiikkaan

PÄÄKIRJOITUS 3.1.2024 07:00 Tilaajille

Pääkirjoitus: Aina suunta ei ole selvä – Nuorten auttaminen oikeisiin opintoihin on yhteiskunnan etu