MIELIPIDE 15.5.2024 12:00

Lukijalta: Ei maalta voi viedä kaikkea pois – ”Kaikki eivät halua asua niin tiiviisti, että päät kolisee yhteen”Nikulan lakkauttamista koskeva kirjoitus UutisOivassa 8.5. sai minut näkemään punaista. Tevaniemessä Nikula on ainoa paikka, minne ikääntynyt voi muuttaa, kun ei enää kotona pärjää. Jos ajattelisin asuvani Tevaniemessä ja minulta kysyttäisiin, missä haluaisin asua, kun en enää kotona pärjää, vastaisin varmasti, että Nikulassa.

Nikulasta on kehittynyt tuttu ja turvallinen paikka. Se ei ole mikään laitos, vaan koti. Miksi ihmisiltä ollaan viemässä koti? Tevaniemellä on historia kuin omana kuntanaan: on ollut kaikki koulua myöten. Miksi pienessä kylässä ei saa asua?

On vedottu työvoimapulaan. Kyllä tekijöitä on aina löytynyt. Itsekin olisin siellä aikanaan halunnut työskennellä, mutta töitä ei minulle asti ollut. Raskasta hengitysilmaa ei ole vielä syytelty, kaipa sekin vielä keksitään.

Ihmettelen tätä nykyajan villitystä siirtää kaikki kaupunkiin suuriin yksiöihin. Ne ovat kolkkoja ja kylmiä. Niissä ei ole tunnetta. Haluan, että Nikulan kaltaiset pienet yksiköt säilyvät.

Niissä asuvia ei enää pidetä tuottavina yhteiskunnalle. Mutta kyllähän he tuottavat, eivät he yksiköissä ilmaiseksi asu. He tuottavat myös työpaikkoja. Laskekaa siis, kuinka paljon Tevaniemessäkin on tiettyjen ikäluokkien asukkaita ja moniko heistä tarvitsee asumispalveluita. Nopeasti käy ilmi, että palkanmaksajia kyllä riittää.

Mökin mummot haluavat paikkaan, jossa on tuttuja. Kaikki eivät halua asua niin tiiviisti, että päät kolisee yhteen. Nikula ei ole mikään laitos, se on koti.


Marja Kulmala

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

VILJAKKALA 12.6.2024 16:25 Tilaajille

Pirha on sulkemassa terveyspisteensä Viljakkalassa

MIELIPIDE 4.6.2024 17:00 Tilaajille

Lukijalta: Kehityksen kyydissä itsensä parhaaksi – ” Ihmettelen niitä puheenvuoroja, joissa on kyseenalaistettu koko ison uudistuksen ja järjestelmän toimivuus jo ennen kuin se on edes valmis”

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN, VILJAKKALA 4.6.2024 13:00 Tilaajille

Pirhan johto sai vastuuvapauden – Aluevaltuusto hyväksyi 53 miljoonan euron poikkeaman ja hyväksyi tilinpäätöksen

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN 31.5.2024 11:20 Tilaajille

Pirha keskittää lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdepalveluita – Muutos tulee voimaan heti

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN 28.5.2024 07:00 Tilaajille

Pirhassa yhdet yt:t päätökseen, toiset alkamassa – Neuvotteluiden piirissä lähes 7 000 työntekijää