MIELIPIDE 13.1.2022 14:00

Lukijalta: Arvokas, turvallinen elämänkaari – "Koronakriisin jälkihoidossa on huomioitava sosiaalihuollon merkitys"

Aluevaalien alla on keskustelu ollut terveydenhuoltopainotteista, mutta sosiaalipalveluitakin voi tarvita kuka tahansa meistä elämänsä aikana. Sosiaaliset tekijät vaikuttavat sairastavuuteen merkittävästi. Kun ihmistä hoidetaan ja autetaan kokonaisvaltaisesti, tarvitaan myös ja eritoten sosiaalialan ja yhteiskuntatieteellistä osaamista.

Taloudellisesti sosiaalipalvelut ovat myös suuressa roolissa - kustannukset ovat hieman enemmän, kuin kaikki erikoissairaanhoidon menot. Työntekijöitä sosiaalipalveluissa on enemmän kuin terveydenhuollossa. Sosiaalihuollon nettokustannukset kuntien ja kuntayhtymien menoista on runsaat 40 % sote-kustannuksista, eli kaksi kertaa suuremmat kuin perusterveydenhuollon.

Vähättelemättä terveyspalveluita tai pelastustoimea, syrjäytyminen on maamme suurin turvallisuusriski. Meidän on pidettävä huolta myös heistä, jotka eivät itse saa ääntään niin hyvin kuuluviin.

Heitä autetaan päivittäin monenlaisissa sosiaalipalveluissa, kuten esimerkiksi vammais- ja vanhuspalveluissa, päihde- ja mielenterveystyössä, aikuissosiaalityössä ja lastensuojelussa. Kokonaisvaltaiseen sote-tekemiseen tarvitaan sekä SO- että TE -asiantuntemusta.

Ihmiset ovat joutuneet viime vuosina erityisen paljon koronan takia kriisitilanteisiin, on tullut työttömyyttä ja mielenterveysongelmia, erityisesti lapset oireilevat. Kuka tahansa voi olla yllättäen tilanteessa, jossa tarvitsee sotepalveluja, eikä sitä voi ennakoida.

Koronakriisin jälkihoidossa on huomioitava sosiaalihuollon merkitys ja varmistettava, että resursseja riittää mielenterveyspalveluiden ja terveydenhoidon ohella myös esimerkiksi lastensuojelun, aikuissosiaalityön ja työttömyyden hoitoon ainakin hetkellisesti enemmän.

Sosiaalityössä kohdataan päivittäin ihmisiä, joilla on akuutteja kriisejä - häätöjä, eroja tai taloudellisia vaikeuksia. Nämä tilanteet täytyy pystyä hoitamaan, jotta ihmiset pääsevät takaisin jaloilleen ja kriisit eivät syvene tai pahene entisestään.

Pelkkä lääkitys ei riitä ja on joskus tarpeetonkin, mikäli tarjotaan sopivaa terapiaa sekä välittäviä ihmisiä.

Meillä sosiaalialan ammattilaisilla on paljon annettavaa kun tehdään asioita yhdessä. Ennaltaehkäisyllä voimme vähentää koronakriisin aiheuttamia haasteita tulevaisuudessa.

Tätä ovat toimivat neuvolapalvelut, enemmän apua ennaltaehkäisevään työhön perheille ja kouluihin, sujuva pääsy mielenterveyspalveluihin ja apua ja tukea ongelmien käsittelyyn.

Mikko Nisukangas

aluevaaliehdokas

Vihreät Ikaalinen/Hämeenkyrö

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

MIELIPIDE 13.1.2025 13:00 Tilaajille

Lukijalta: Astu koppiin, kuntalainen – ”Päättäjien päätökset vaikuttavat arkeemme, sillä ei ole vapaamatkustajia”

OIVASEUTU 9.1.2025 15:00 Tilaajille

Pirkanmaan hyvinvointialueen valtuustopaikoista kilpailee nyt jo 16 seudun ehdokasta – Katso nimet täältä!

HÄMEENKYRÖ 17.12.2024 17:00 Tilaajille

Vasemmisto nimesi uusia aluevaaliehdokkaita – Yksi uusi nimi Hämeenkyröstä

HÄMEENKYRÖ 2.12.2024 10:25 Tilaajille

Kristillisdemokraateilta ehdokkaita aluevaaleihin – Kaksi uutta nimeä Hämeenkyröstä

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN 25.11.2024 19:00 Tilaajille

Perussuomalaiset nimesivät lisää aluevaaliehdokkaita – Ehdolla nyt yksi hämeenkyröläinen ja yksi ikaalislainen