MIELIPIDE 13.1.2022 14:00

Lukijalta: Arvokas, turvallinen elämänkaari – "Koronakriisin jälkihoidossa on huomioitava sosiaalihuollon merkitys"Aluevaalien alla on keskustelu ollut terveydenhuoltopainotteista, mutta sosiaalipalveluitakin voi tarvita kuka tahansa meistä elämänsä aikana. Sosiaaliset tekijät vaikuttavat sairastavuuteen merkittävästi. Kun ihmistä hoidetaan ja autetaan kokonaisvaltaisesti, tarvitaan myös ja eritoten sosiaalialan ja yhteiskuntatieteellistä osaamista.


Taloudellisesti sosiaalipalvelut ovat myös suuressa roolissa - kustannukset ovat hieman enemmän, kuin kaikki erikoissairaanhoidon menot. Työntekijöitä sosiaalipalveluissa on enemmän kuin terveydenhuollossa. Sosiaalihuollon nettokustannukset kuntien ja kuntayhtymien menoista on runsaat 40 % sote-kustannuksista, eli kaksi kertaa suuremmat kuin perusterveydenhuollon.

Vähättelemättä terveyspalveluita tai pelastustoimea, syrjäytyminen on maamme suurin turvallisuusriski. Meidän on pidettävä huolta myös heistä, jotka eivät itse saa ääntään niin hyvin kuuluviin.

Heitä autetaan päivittäin monenlaisissa sosiaalipalveluissa, kuten esimerkiksi vammais- ja vanhuspalveluissa, päihde- ja mielenterveystyössä, aikuissosiaalityössä ja lastensuojelussa. Kokonaisvaltaiseen sote-tekemiseen tarvitaan sekä SO- että TE -asiantuntemusta.

Ihmiset ovat joutuneet viime vuosina erityisen paljon koronan takia kriisitilanteisiin, on tullut työttömyyttä ja mielenterveysongelmia, erityisesti lapset oireilevat. Kuka tahansa voi olla yllättäen tilanteessa, jossa tarvitsee sotepalveluja, eikä sitä voi ennakoida.

Koronakriisin jälkihoidossa on huomioitava sosiaalihuollon merkitys ja varmistettava, että resursseja riittää mielenterveyspalveluiden ja terveydenhoidon ohella myös esimerkiksi lastensuojelun, aikuissosiaalityön ja työttömyyden hoitoon ainakin hetkellisesti enemmän.

Sosiaalityössä kohdataan päivittäin ihmisiä, joilla on akuutteja kriisejä - häätöjä, eroja tai taloudellisia vaikeuksia. Nämä tilanteet täytyy pystyä hoitamaan, jotta ihmiset pääsevät takaisin jaloilleen ja kriisit eivät syvene tai pahene entisestään.

Pelkkä lääkitys ei riitä ja on joskus tarpeetonkin, mikäli tarjotaan sopivaa terapiaa sekä välittäviä ihmisiä.

Meillä sosiaalialan ammattilaisilla on paljon annettavaa kun tehdään asioita yhdessä. Ennaltaehkäisyllä voimme vähentää koronakriisin aiheuttamia haasteita tulevaisuudessa.

Tätä ovat toimivat neuvolapalvelut, enemmän apua ennaltaehkäisevään työhön perheille ja kouluihin, sujuva pääsy mielenterveyspalveluihin ja apua ja tukea ongelmien käsittelyyn.


Mikko Nisukangas

aluevaaliehdokas
Vihreät Ikaalinen/Hämeenkyrö

Jaa artikkeli

Facebook Twitter

Lue lisää

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN 7.6.2022 18:00 Tilaajille

”Nuorten suhtautuminen kannabikseen on arkipäiväistynyt” – Kouluterveyskyselyn mukaan Ikaalisissa lisääntyivät yläkoululaisten poikien, Hämeenkyrössä tyttöjen kannabiskokeilut

HÄMEENKYRÖ 11.4.2022 15:00 Tilaajille

Vaikka moni asia on hyvin, parannettavaa on yhä – ”Hämeenkyrön Sanna Marin” eli Lotta Hamari työskentelee tutkijana konkreettisesti sen eteen, että kaikkialla saa hyvää hoitoa

KOLUMNI 3.3.2022 13:00 Tilaajille

Kirjoittajavieras: Nyt mitataan teot kauniiden sanojen takana – ”Hieman kaksijakoisia ajatuksia synnyttää se että valitetaan kalliista energiasta ja samanaikaisesti heristellään sormea uudenlaisten, puhtaiden energialähteiden suuntaan ja maalaillaan paholaisen kuvia”

KOLUMNI 24.2.2022 20:00 Tilaajille

Kirjoittajavieras: Historiallista – ”Harvoin säästötoimenpiteissä on helppoja ratkaisuja, mutta päätöksiä on vaan tehtävä”

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN, VILJAKKALA 22.2.2022 12:34 Tilaajille

Lisää seutulaisia nimetty tarjolle hyvinvointialueen luottamustehtäviin – alustavat nimitykset voivat vielä muuttua