MIELIPIDE 30.9.2023 15:00

Lukijalta: Äänestäjien oikeus saada tietoa päätöksenteosta ei toteudu Pirhassa – ”Yksipuolinen tiedotus aiheuttaa huolta, väärinkäsityksiä ja kyynistymistä”Pirkanmaan hyvinvointialue eli Pirha on tuottanut pirkanmaalaisten sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastuspalvelut viimeisen yhdeksän kuukauden ajan. Tietoisuus siitä, mikä hyvinvointialue oikeastaan on ja kuinka se toimii, on kuitenkin vielä heikkoa. Myös väärinkäsityksiä Pirhan päätöksenteosta on liikkeellä.

Tiedotusvälineiden uutisointi Pirhan toiminnasta on nojannut kahteen asiaan: yhtäältä Pirhan itse tuottamiin tiedotteisiin, toisaalta uudistuksiin ulkoapäin kohdistettuun kritiikkiin. Tämä luo mielikuvaa siitä, että Pirhan johtoporras olisi ensinnäkin kaikesta yksimielinen, ja toiseksi sulkenut korvansa asukkaiden huolilta.
Kumpikaan mielikuva ei pidä täysin paikkaansa. Aluehallituksessa ja -valtuustossa on ollut erimielisyyksiä ja myös käyty asioista äänestyksiä, kuten demokratiaan kuuluu. Pirhan tiedotteissa ei kuitenkaan raportoida äänestyksistä lainkaan.
Niinpä kansalaisille jää epäselväksi, mitä poliitikot Pirhan johdossa oikeastaan tekevät. Moni uskoo, että valtuutetut pyrkivät vain puolustamaan oman kotikuntansa palveluita muun Pirkanmaan kustannuksella. Tähän asti äänestykset ovat kuitenkin jakautuneet puoluerajojen, eivät kotikunnan mukaan. Me vasemmistoliiton edustajat olemme säännönmukaisesti kannattaneet alueellisten vaikutusten vahvempaa huomiointia Pirhan suunnitelmissa.
Oma ongelmansa on, että Pirhan tiedotusta ei ole tehty tavallisille ihmisille ymmärrettäväksi. Tiedotteet ja suunnitelmat vilisevät hallinnon ja hyvinvointi- ja terveysalan jargonia, eikä monilla ole mitään mahdollisuutta perehtyä suunnitelmiin tai kommentoida niitä. Näistä syistä valmistelemme parhaillaan aloitetta Pirhan viestinnän saavutettavuudesta.
Tieto siitä, mitä vallan kulisseissa tapahtuu ja kuinka eri puolueiden edustajat äänestyksissä käyttäytyvät, on äänestäjän kuluttajansuojan ja demokratian tae. Nyt yksipuolinen tiedotus aiheuttaa huolta, väärinkäsityksiä ja kyynistymistä asukkaissa, jotka ovat aiheestakin kriittisiä Pirhan suunnitelmia kohtaan.


Milka Hanhela

aluevaltuutettu (vas.), Tampere


Mirka Löf

vara-aluevaltuutettu (vas.), Hämeenkyrö

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

VILJAKKALA 12.6.2024 16:25 Tilaajille

Pirha on sulkemassa terveyspisteensä Viljakkalassa

MIELIPIDE 4.6.2024 17:00 Tilaajille

Lukijalta: Kehityksen kyydissä itsensä parhaaksi – ” Ihmettelen niitä puheenvuoroja, joissa on kyseenalaistettu koko ison uudistuksen ja järjestelmän toimivuus jo ennen kuin se on edes valmis”

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN, VILJAKKALA 4.6.2024 13:00 Tilaajille

Pirhan johto sai vastuuvapauden – Aluevaltuusto hyväksyi 53 miljoonan euron poikkeaman ja hyväksyi tilinpäätöksen

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN 31.5.2024 11:20 Tilaajille

Pirha keskittää lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdepalveluita – Muutos tulee voimaan heti

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN 28.5.2024 07:00 Tilaajille

Pirhassa yhdet yt:t päätökseen, toiset alkamassa – Neuvotteluiden piirissä lähes 7 000 työntekijää