MIELIPIDE 30.9.2023 15:00

Lukijalta: Äänestäjien oikeus saada tietoa päätöksenteosta ei toteudu Pirhassa – ”Yksipuolinen tiedotus aiheuttaa huolta, väärinkäsityksiä ja kyynistymistä”



Pirkanmaan hyvinvointialue eli Pirha on tuottanut pirkanmaalaisten sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastuspalvelut viimeisen yhdeksän kuukauden ajan. Tietoisuus siitä, mikä hyvinvointialue oikeastaan on ja kuinka se toimii, on kuitenkin vielä heikkoa. Myös väärinkäsityksiä Pirhan päätöksenteosta on liikkeellä.

Tiedotusvälineiden uutisointi Pirhan toiminnasta on nojannut kahteen asiaan: yhtäältä Pirhan itse tuottamiin tiedotteisiin, toisaalta uudistuksiin ulkoapäin kohdistettuun kritiikkiin. Tämä luo mielikuvaa siitä, että Pirhan johtoporras olisi ensinnäkin kaikesta yksimielinen, ja toiseksi sulkenut korvansa asukkaiden huolilta.
Kumpikaan mielikuva ei pidä täysin paikkaansa. Aluehallituksessa ja -valtuustossa on ollut erimielisyyksiä ja myös käyty asioista äänestyksiä, kuten demokratiaan kuuluu. Pirhan tiedotteissa ei kuitenkaan raportoida äänestyksistä lainkaan.
Niinpä kansalaisille jää epäselväksi, mitä poliitikot Pirhan johdossa oikeastaan tekevät. Moni uskoo, että valtuutetut pyrkivät vain puolustamaan oman kotikuntansa palveluita muun Pirkanmaan kustannuksella. Tähän asti äänestykset ovat kuitenkin jakautuneet puoluerajojen, eivät kotikunnan mukaan. Me vasemmistoliiton edustajat olemme säännönmukaisesti kannattaneet alueellisten vaikutusten vahvempaa huomiointia Pirhan suunnitelmissa.
Oma ongelmansa on, että Pirhan tiedotusta ei ole tehty tavallisille ihmisille ymmärrettäväksi. Tiedotteet ja suunnitelmat vilisevät hallinnon ja hyvinvointi- ja terveysalan jargonia, eikä monilla ole mitään mahdollisuutta perehtyä suunnitelmiin tai kommentoida niitä. Näistä syistä valmistelemme parhaillaan aloitetta Pirhan viestinnän saavutettavuudesta.
Tieto siitä, mitä vallan kulisseissa tapahtuu ja kuinka eri puolueiden edustajat äänestyksissä käyttäytyvät, on äänestäjän kuluttajansuojan ja demokratian tae. Nyt yksipuolinen tiedotus aiheuttaa huolta, väärinkäsityksiä ja kyynistymistä asukkaissa, jotka ovat aiheestakin kriittisiä Pirhan suunnitelmia kohtaan.


Milka Hanhela

aluevaltuutettu (vas.), Tampere


Mirka Löf

vara-aluevaltuutettu (vas.), Hämeenkyrö

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN, VILJAKKALA 26.4.2024 17:00 Tilaajille

Pirha avaa digiklinikkansa toukokuussa – ”Yhteyttä toki voi jatkossakin ottaa myös puhelimella”

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN, VILJAKKALA 25.4.2024 13:00 Tilaajille

Pirhan alijäämästä tulossa jälleen odotettua suurempi – ”YT:t jopa todennäköisiä”

OIVASEUTU 22.4.2024 17:00 Tilaajille

Kivulias vahinko tuli – Pääseekö mökkipaikkakunnalla hoitoon?

IKAALINEN 19.4.2024 15:40 Tilaajille

Nikulan sulkemista vastustava vetoomus keräsi lähes 630 allekirjoitusta – ”Yhteishenki on nyt vahva”

MIELIPIDE 17.4.2024 19:00 Tilaajille

Lukijalta: Pirhan toiminta on täysin edesvastuutonta – ”Ikaalisten vuodeosasto suljettiin väärin perustein”