MIELIPIDE 30.9.2023 15:00

Lukijalta: Äänestäjien oikeus saada tietoa päätöksenteosta ei toteudu Pirhassa – ”Yksipuolinen tiedotus aiheuttaa huolta, väärinkäsityksiä ja kyynistymistä”Pirkanmaan hyvinvointialue eli Pirha on tuottanut pirkanmaalaisten sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastuspalvelut viimeisen yhdeksän kuukauden ajan. Tietoisuus siitä, mikä hyvinvointialue oikeastaan on ja kuinka se toimii, on kuitenkin vielä heikkoa. Myös väärinkäsityksiä Pirhan päätöksenteosta on liikkeellä.

Tiedotusvälineiden uutisointi Pirhan toiminnasta on nojannut kahteen asiaan: yhtäältä Pirhan itse tuottamiin tiedotteisiin, toisaalta uudistuksiin ulkoapäin kohdistettuun kritiikkiin. Tämä luo mielikuvaa siitä, että Pirhan johtoporras olisi ensinnäkin kaikesta yksimielinen, ja toiseksi sulkenut korvansa asukkaiden huolilta.
Kumpikaan mielikuva ei pidä täysin paikkaansa. Aluehallituksessa ja -valtuustossa on ollut erimielisyyksiä ja myös käyty asioista äänestyksiä, kuten demokratiaan kuuluu. Pirhan tiedotteissa ei kuitenkaan raportoida äänestyksistä lainkaan.
Niinpä kansalaisille jää epäselväksi, mitä poliitikot Pirhan johdossa oikeastaan tekevät. Moni uskoo, että valtuutetut pyrkivät vain puolustamaan oman kotikuntansa palveluita muun Pirkanmaan kustannuksella. Tähän asti äänestykset ovat kuitenkin jakautuneet puoluerajojen, eivät kotikunnan mukaan. Me vasemmistoliiton edustajat olemme säännönmukaisesti kannattaneet alueellisten vaikutusten vahvempaa huomiointia Pirhan suunnitelmissa.
Oma ongelmansa on, että Pirhan tiedotusta ei ole tehty tavallisille ihmisille ymmärrettäväksi. Tiedotteet ja suunnitelmat vilisevät hallinnon ja hyvinvointi- ja terveysalan jargonia, eikä monilla ole mitään mahdollisuutta perehtyä suunnitelmiin tai kommentoida niitä. Näistä syistä valmistelemme parhaillaan aloitetta Pirhan viestinnän saavutettavuudesta.
Tieto siitä, mitä vallan kulisseissa tapahtuu ja kuinka eri puolueiden edustajat äänestyksissä käyttäytyvät, on äänestäjän kuluttajansuojan ja demokratian tae. Nyt yksipuolinen tiedotus aiheuttaa huolta, väärinkäsityksiä ja kyynistymistä asukkaissa, jotka ovat aiheestakin kriittisiä Pirhan suunnitelmia kohtaan.


Milka Hanhela

aluevaltuutettu (vas.), Tampere


Mirka Löf

vara-aluevaltuutettu (vas.), Hämeenkyrö

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN 30.11.2023 11:34 Tilaajille

UutisOivan lähteet: Ikaalisten ja Hämeenkyrön viikonloppupäivystykset loppuvat jo tammikuussa

MIELIPIDE 29.11.2023 13:00 Tilaajille

Napakat mielipiteet 29.11. – ”Milloinkas aikuisten oikeesti alkaa se luvattu lasten pihan remontti Sillassa?”

IKAALINEN 29.11.2023 12:10 Tilaajille

Ikaalinen pitää kiinni Pirhan vuokrasopimuksista: ”Meille on kerrottu, että sopimukset jatkuvat niissäkin kunnissa, joissa palveluita loppuu.”

IKAALINEN 28.11.2023 12:00 Tilaajille

Ikaalisten valtuustoryhmät antoivat täystyrmäyksen Pirhan toimille – Talousarviosta yksi äänestys

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN 23.11.2023 07:00 Tilaajille

Pirhalta uusia esityksiä: Ikaalisten avokuntoutus Hämeenkyröön, vammaispalvelut säilyvät