Lokakuu on isojen lintujen juhlaa – Merihanhi pesi Mahnalanselällä
Lokakuu on ollut todellista isojen lintujen juhlaa. Joutsenet ja hanhet kokoontuvat laajoille peltoaukeille tankkaamaan itseään hyvään muuttokuntoon. Lokakuun puolivälissä on jo nähty ensimmäisiä joutsenten ja kanadanhanhien muuttoauroja.
Kurkien pääjoukot lähtivät syyskuun lopulla ja viimeisiä nähtiin vielä lokakuun alkupuolella. Arktisten valkoposkihanhien massamuutto purkautui 3. lokakuuta, jolloin Barentsinmeren sadat tuhannet valkoposkihanhet suunnisti kohti Pohjanmeren talvehtimisalueitaan halki eteläisen Suomen, osan jäädessä viivyttelemäänkin valtaisina parvina Itä-Suomen pelloille.
Hämeenkyrön ja Ikaalisen arktiset valkoposkihanhet pääosin ohittivat, sillä vain muutamien kymmenien valkoposkihanhien paikallisia parvia nähtiin Sarkkilassa ja Kyröspohjassa pelloilla laiduntamassa.
Valkoposkihanhella oli Ikaalisten Kyrösjärvellä ainakin kolme onnistunutta pesintää. Merihanhella, Hämeenkyrön uudella pesimälajilla, oli kaksi pesintää Mahnalanselällä, kummallakin parilla vain yksi poikanen. Paikallisten merikotkien saalistus kohdistuu Hämeenkyrössä ja Kyrösjärvellä erityisesti hanhien ja joutsenten poikasiin ja muutollaan levähtäneisiin valkoposkihanhiin.
Upeita suurparvia
Vijakkalassa Harhalan pelloilla havaittiin 14. lokakuuta 120 laulujoutsenta yhdessä 150 kanadanhanhen kanssa.
Ikaalisissa Miettisten pelloilta laskimme 14. lokakuuta kolmen lajin suurparven: 98 joutsenta, 58 metsähanhea ja 35 kanadanhanhea sulassa sovussa. Miettisten-Kallionkielen viljelyalueet ovat takuuvarmoja joutsenten ja hanhien lepäilyalueita muttoaikoina. Ikaalisten Saukonperällä 109 valkolintua tankkasi viljan puintijätettä.
Hämeenkyrön komein suurten lintujen keskittymä löytyi Sarkkilanjoen laakson pelloilta 8. lokakuuta: 116 laulujoutsenta, 115 kanadanhanhea sekä 46 metsähanhea. Palkon pelloille oli pysähtynyt muuttomatkallaan 38 valkoposkihanhea ja Mihariin 44.
Laulujoutsenella varmistui Hämeenkyrössä viime kesänä 32 pesintää. Suurin poikue, emot ja seitsemän poikasta, löytyi Haukijärven Parilanjärveltä.
Ikaalisten suurin joutsenpoikue, emot ja seitsemän poikasta tavattiin Kasittulan rannassa. Pesintöjä todettiin viime kesänä Ikaalisissa 35. Kansallislinnulla menee hyvin.
Myös isokoskelot muodostavat loppusyksyllä suurparvia, joilla koskelot ajavat pikkukalat vettä läiskyttäen rantavesiin, jossa nuottaus tapahtuu. Miharinlammi on isokoskeloiden suosiossa joka syksy ilmeisen hyvän kalakannan vuoksi. 120 isokoskelolla oli kalapidot Miharinlammella 10. lokakuuta ja 20. lokakuuta Järvenkylänjärvellä.
Koskikara palasi tutulle talvipurolle
Viljakkalan Myllykulmalla Kalevi Rautasella oli iloinen tapaaminen 23. lokakuuta – ja odotetusti aikataulussa. Ruonajoen kotirannassa kuului vesikivellä niiailevan koskikaran ihastuttava viserrys, kuin tervehdys: tulin taas Pohjois-Norjasta Ruonajoelle talven viettoon.
Koskikara oli syksyn ensimmäinen ja kertoi samalla, että talvi tulee pian perässä, joten talvivaatteet ja talvirenkaiden kunto on syytä tarkastaa. Aina lumen äkillinen tulo kuitenkin yllättää.
Rengastuksella on voitu osoittaa, että karat ovat varsin uskollisia kerran valitsemalleen talvehtimispurolle tai -koskelle. Ilman rengastusta tämänkin karan saattoi todeta vanhaksi ystäväksi tutun käyttäytymisen perusteella.
Kommentit
Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.
Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.
Kiitos kommentistasi!