JÄMIJÄRVI 24.1.2022 17:00

Lauhanvuori-Hämeenkankaan geopark kasvattaa reitistöjään – Keväällä luvassa herkkua pyöräilijöille

Nina Ylinen

Lauhanvuori–Hämeenkangas UNESCO Global Geopark kehittyy talven hiljaisten lumimaisemienkin keskellä. Talvimatkailuunkin on paljon mahdollisuuksia: Kodat, keittokatokset ja laavut kutsuvat talvimatkailijoita pienille tai suuremmille retkille. Alueelta löytyy satoja kilometrejä hoidettuja latuja monissa eri haastavuustasoissa. Jos omat välineet uupuvat, geopuistosta voi vuokrata myös esimerkiksi lumikenkiä tai maastopyöriä.

Geopuistot ovat Unescon tunnustuksen saaneita alueita, joiden geologiset piirteet erityisen arvokkaita. Suomessa on tällä hetkellä kolme virallista geopuistoa. Lauhanvuori–Hämeenkangas sai tunnustuksen vuonna 2020. Se sijaitsee Satakunnan, Etelä-Pohjanmaan ja Pirkanmaan alueilla, kaikkiaan yhdeksän kunnan alueella.
Ikaalisten ja Jämijärven alueella sijaitsevan Hämeenkankaan kävijämäärien kasvu kertoo, että geopuisto-tunnuksella on merkitystä. Vuonna 2020 käyntimäärät kasvoivat vuoden aikana neljä prosenttia. Viime vuoden tietoja ei ole vielä saatavilla.
– Meillä on mielettömän upeat maisemat ja kohteet, pyörämatkailuhankkeen projektipäällikkö Laura Koivumäki hehkuttaa.
– Tänne kannattaa tulla tutustumaan kauempaakin, mutta toivoisi myös lähialueiden asukkaiden huomaavan, mitä kaikkea vaikkapa naapuripaikkakunnalta löytyy.

Kevät houkuttelee pyöräilijöitä

Pyöräilyn suosio on huomattu myös geopuiston alueella. Talvipyöräilyä pääsee harrastamaan Jämin alueella, mutta Koivumäen mukaan talvipyöräilyreitit ovat vielä toistaiseksi vähemmistönä.

– Kun lumet sulavat, pyörällä pääsee tutustumaan moniin Geoparkin kohteisiin, Koivumäki toteaa.
Geopuistolla on parhaillaan meneillään pyöräilyreitistön kehitys. Uusi reitistö yhdistä kohteet, nähtävyydet, kuntakeskukset ja palvelut maanteitse.
– Luomme apilanmallista, kolmeen eri maakuntaan kurottavaa pääreitistöä. Sen lisäksi jokaisessa yhdeksässä kunnassa kulkee paikallisreittinsä, Koivumäki kertoo.
– Myös olemassa olevia maastopyöräilyreittejä nostetaan paremmin esiin.
Verkkopalveluun tulee nähtäville myös esimerkiksi laavut, levähdyspaikat ja ruokailumahdollisuudet maastopyöräilyreitin suunnittelun helpottamiseksi.

Maastopyöräilyn suosio kasvaa

Maastopyöräily on noussut yhdeksi korona-ajan nostattamaksi hittilajiksi. Myös Laura Koivumäki arvioi suosion selvästi kasvaneen.

– Hämeenkankaalla maastopyöräilijöitä menee valtavasti. Meille on tullut paljon uusia pyöräilijöitä myös Järvien reittien kautta, etenkin maanteillä pyöräileviä vierailijoita.
Järvien reitit on pyöräretkeilyä palveleva reittikokonaisuus, joka kulkee Tampereen seudulla sekä Hämeenkyrön, Ikaalisten, Jämijärven, Parkanon ja Kihniön alueella. Reitit hyödyntävät olemassa olevaa tiestöä.
– Sanoisin silti, että geopark on vielä löytämätön alue. Uskon, että pyöräilijöiden määrä kasvaa, kun ihmiset huomaavat mahdollisuudet.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

MIELIPIDE 19.4.2024 11:00 Tilaajille

Lukijalta: Kevytliikenteestä, kuka ensin ja miten? – ”Kunnes taakse ilmestyi teiden ritari sähkökulkuneuvollaan...”

JÄMIJÄRVI 20.3.2024 14:00 Tilaajille

Jämijärveläinen seikkailupuisto myynnissä – Mukana tulevat vaijeriliuku ja kiipeilyvaljaat

IKAALINEN 18.2.2024 10:00 Tilaajille

Ikaalinen ei lähde tässä vaiheessa mukaan geopark-verkostoon

IKAALINEN, JÄMIJÄRVI 28.1.2024 14:00 Tilaajille

Seitsemisen kävijämäärä pysyi ennallaan – Koveron perinnetila kasvatti suosiotaan

OIVASEUTU 24.1.2024 09:00 Tilaajille

Talven matkailulehti ilmestyi tänään – Lue se täältä!