JÄMIJÄRVI 24.1.2022 17:00

Lauhanvuori-Hämeenkankaan geopark kasvattaa reitistöjään – Keväällä luvassa herkkua pyöräilijöille

Nina Ylinen

Lauhanvuori–Hämeenkangas UNESCO Global Geopark kehittyy talven hiljaisten lumimaisemienkin keskellä. Talvimatkailuunkin on paljon mahdollisuuksia: Kodat, keittokatokset ja laavut kutsuvat talvimatkailijoita pienille tai suuremmille retkille. Alueelta löytyy satoja kilometrejä hoidettuja latuja monissa eri haastavuustasoissa. Jos omat välineet uupuvat, geopuistosta voi vuokrata myös esimerkiksi lumikenkiä tai maastopyöriä.

Geopuistot ovat Unescon tunnustuksen saaneita alueita, joiden geologiset piirteet erityisen arvokkaita. Suomessa on tällä hetkellä kolme virallista geopuistoa. Lauhanvuori–Hämeenkangas sai tunnustuksen vuonna 2020. Se sijaitsee Satakunnan, Etelä-Pohjanmaan ja Pirkanmaan alueilla, kaikkiaan yhdeksän kunnan alueella.
Ikaalisten ja Jämijärven alueella sijaitsevan Hämeenkankaan kävijämäärien kasvu kertoo, että geopuisto-tunnuksella on merkitystä. Vuonna 2020 käyntimäärät kasvoivat vuoden aikana neljä prosenttia. Viime vuoden tietoja ei ole vielä saatavilla.
– Meillä on mielettömän upeat maisemat ja kohteet, pyörämatkailuhankkeen projektipäällikkö Laura Koivumäki hehkuttaa.
– Tänne kannattaa tulla tutustumaan kauempaakin, mutta toivoisi myös lähialueiden asukkaiden huomaavan, mitä kaikkea vaikkapa naapuripaikkakunnalta löytyy.

Kevät houkuttelee pyöräilijöitä

Pyöräilyn suosio on huomattu myös geopuiston alueella. Talvipyöräilyä pääsee harrastamaan Jämin alueella, mutta Koivumäen mukaan talvipyöräilyreitit ovat vielä toistaiseksi vähemmistönä.

– Kun lumet sulavat, pyörällä pääsee tutustumaan moniin Geoparkin kohteisiin, Koivumäki toteaa.
Geopuistolla on parhaillaan meneillään pyöräilyreitistön kehitys. Uusi reitistö yhdistä kohteet, nähtävyydet, kuntakeskukset ja palvelut maanteitse.
– Luomme apilanmallista, kolmeen eri maakuntaan kurottavaa pääreitistöä. Sen lisäksi jokaisessa yhdeksässä kunnassa kulkee paikallisreittinsä, Koivumäki kertoo.
– Myös olemassa olevia maastopyöräilyreittejä nostetaan paremmin esiin.
Verkkopalveluun tulee nähtäville myös esimerkiksi laavut, levähdyspaikat ja ruokailumahdollisuudet maastopyöräilyreitin suunnittelun helpottamiseksi.

Maastopyöräilyn suosio kasvaa

Maastopyöräily on noussut yhdeksi korona-ajan nostattamaksi hittilajiksi. Myös Laura Koivumäki arvioi suosion selvästi kasvaneen.

– Hämeenkankaalla maastopyöräilijöitä menee valtavasti. Meille on tullut paljon uusia pyöräilijöitä myös Järvien reittien kautta, etenkin maanteillä pyöräileviä vierailijoita.
Järvien reitit on pyöräretkeilyä palveleva reittikokonaisuus, joka kulkee Tampereen seudulla sekä Hämeenkyrön, Ikaalisten, Jämijärven, Parkanon ja Kihniön alueella. Reitit hyödyntävät olemassa olevaa tiestöä.
– Sanoisin silti, että geopark on vielä löytämätön alue. Uskon, että pyöräilijöiden määrä kasvaa, kun ihmiset huomaavat mahdollisuudet.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter

Lue lisää

IKAALINEN, JÄMIJÄRVI 26.1.2023 08:20 Tilaajille

Seitsemisissä ja geoparkissa vierailtiin vähemmän kuin edellisvuosina

HÄMEENKYRÖ 5.1.2023 17:00 Tilaajille

Matkailuyrittäjät haluavat ensi kesän oopperasta kaiken irti – ”Kiinnostusta selvästi on”

HÄMEENKYRÖ 19.10.2022 14:00 Tilaajille

Hämeenkyröläinen liikennekulttuuri on kehittynyt menneistä vuosista, sanoo himopyöräilijä Anita Lähdekorpi – ”Suojatien edessä ei enää kiihdytetä viime tipassa”

IKAALINEN 19.10.2022 11:00 Tilaajille

Lasihelmet ja järvimaisemat ihastuttivat – Ikaalisissa vierailevat matkailijat toteuttivat toiveensa Kyrösjärven rannassa

OIVASEUTU 16.9.2022 13:15 Tilaajille

”Täällähän on vaikka mitä” – nuoret esittelisivät seudun luontoa ja toivovat lisää tapahtumia