HÄMEENKYRÖ 15.9.2022 17:00

Kyrös-Rastin nuorilla takana hieno kesä – hienoja kokemuksia ja onnistumisia

Liisa Naskali Kristiina Pyhtilä

Kesäsuunnistuksen arvokisakausi avattiin tänä vuonna SM-sprintillä toukokuussa Jyväskylässä. Johanna Naskali suunnisti itsensä kovalla juoksuvauhdilla ja nopeilla reitinvalintaratkaisuilla komeasti sijalle 4, jääden vain kaksi sekuntia pronssimitalista 16-vuotiaiden sarjassa. Samassa sarjassa Sania Niemelä oli 29. ja Veera Ala-Jaskara 39. Neea Pyhtilä suunnisti 14-sarjassa ensimmäisissä SM-kisoissaan 23:ksi. Pääsarjaan siirtynyt Ennimaria Järventausta teki hyvän suunnistuksen ja mittaili samalla kuntoaan Suomen eliitin kanssa.

Suunnistuksen suurviesti Jukolan ja Venlojen viesti suunnistettiin kesäkuun puolivälissä Mynämäellä. Kyrös-Rastin nuoret venlat Johanna Naskali, Adveliina Koskinen, Julia Hirvonen ja Ennimaria Järventausta sijoittuivat sijalle 288. Tänä vuonna venlojen viestiin osallistui lähes 1 500 joukkuetta ja Jukolan viestiin yli 1 500 seitsikkoa.
Suunnistuksessa heinäkuu on rastiviikkojen juhlaa ja näihin osallistuu useita tuhansia suunnistajia ympäri Suomen. Tänä vuonna Fin5-rastiviikko suunnistettiin Lahdessa ja siellä Neea Pyhtilä taidokkaan suunnistuksen ja kovan juoksuvauhdin ansiosta voitti ylivoimaisesti sekä 2. että 5. päivän kilpailut D14A-sarjassa kovien kilpasiskojen nenän edestä. Viiden päivän kokonaiskilpailussa Pyhtilä sijoittui komeasti toiseksi. Lisäksi Fin5-kisoissa suunnistivat myös Vilma ja Miina Pyhtilä sekä Adveliina Koskinen. Puolangalla Kainuun Rastiviikolla Emma ja Elli Tarri tutustuivat isoihin kisoihin ja hienosti tytöiltä suunnistus sujuikin Kainuun maisemissa. Emma oli 12-tukireitin yhteistuloksissa komeasti neljäs.

Nuorten Jukolassa komea edustus

Syksyn nuorten arvokisakauden avasi Kotkassa 20. elokuuta Nuorten Jukola. Matkaan starttasi 137 joukkuetta. Kyrös-Rastia edustivat junnut Tilta-Maria Liuksiala, Neea Pyhtilä, Anna Tamminen, Vilma Pyhtilä, Aarni Väliaho, Sania Niemelä sekä Johanna Naskali suunnistivat sijalle 65. Paljon mahtui loistavia suunnistussuorituksia kyralaisten viestiin ja eipä sijoituskaan mikään huono ole pienelle suunnistusseuralle isossa viestissä.

Nuorten valtakunnallinen superviikonloppu päättyi sunnuntaina henkilökohtaiseen kilpailuun, jossa D16-sarjassa Johanna Naskali oli kolmas ja Sania Niemelä 68. D15-sarjassa Tilta-Maria Liuksiala oli 12. ja Neea Pyhtilä 30.
H14-sarjassa Aarni Väliaho oli 38., H12TR-sarjassa Aaro Ala-Jaskara seitsemäs ja D12-sarjassa Vilma Pyhtilä 40.
Seuraavana viikonloppuna suunnistettiin Seinäjoella koululiikuntaliiton mestaruuskilpailut. Näihin kilpailuihin kerääntyy koko Suomen suunnistava nuoriso ja siksi näiden kilpailuiden arvoa verrataan SM-kisoihin alle 14-vuotiaiden sarjoissa. Parhaista sijoituksista näissä kilpailuissa vastasivat D12-sarjan Vilma Pyhtilä, joka toi kotiin pronssimitalin ja D14-sarjan Tilta-Maria Liuksiala 8. sijallaan. Lisäksi 15 parhaan joukkoon suunnistivat Johanna Naskali, Aarni Väliaho ja Neea Pyhtilä. Kilpailuihin osallistui myös Ylöjärvellä koulua käyviä nuoria, jotka edustavat Kyrös-Rastia.
SM-pitkä matka suunnistettiin 4. syyskuuta Lappeenrannassa. Sieltä Johanna Naskali nappasi komeasti kuudennella sijallaan plaketin omaan palkintokaappiinsa. Seuraavana viikonloppuna jatkettiin SM-keskimatkan mitalien ratkomisella Hyvinkäällä. Neea Pyhtilä teki loistosuorituksen sijoittuen sijalle 15 sarjassa D15 – siis sarjassa, jossa saivat suunnistaa myös Pyhtilää vuotta vanhemmat suunnistajat. D16-sarjassa Johanna Naskali oli 13.
Sunnuntaina ratkottiin vielä SM-viestien kohtalosta. D16-sarjassa Tilta-Maria Liuksiala, Neea Pyhtilä ja Johanna Naskali sijoittuivat vaiherikkaan viestin päätteeksi sijalle 18. Sijoituksen arvoa nostaa joukkueen nuori ikä: kahden ensimmäisen osuuden viestinviejät saavat osallistua samaan sarjaan vielä kaksi tulevaa vuotta.

Hienoja kokemuksia

Kesän aikana on käyty Hämeen alueen kompassitapahtumia alle 14-vuotiaiden sarjoissa. Siihen on kuulunut viisi henkilökohtaista osakilpailua ja kaksi viestiä. Sielläkin menestystä on tullut Kyran nuorille. Vilma Pyhtilä voitti alueen Hopeakompassi-cupin D12-sarjassa. Emma Tarri oli samassa sarjassa seitsemäs. Kahdeksanvuotiaiden Pronssikompassi-cupissa Miina Pyhtilä sijoittui kolmanneksi ja Aino Koota oli yhdeksäs. 10-vuotiaiden tyttöjen sarjassa Elli Tarri oli kuudes. Poikien Kultakompassissa 14- vuotiaiden sarjassa Aarni Väliaho sijoittui kahdeksanneksi kokonaiscupissa. 12-vuotiaiden poikien Hopeakompassi-cupissa Sisu Kangassalo sijoittui sijalle 14. ja Niilo Koota oli sijalla 20.

Paljon on kokemuksia sekä hienoja suorituksia KyRan nuorille tämän kesäkauden aikana kertynyt, ja vanhemmille autoon ajokilometrejä. Onnistumisia, välillä pettymyksiäkin, yhdessä oloa, kaveruutta, hienoja hetkiä ja unohtumattomia muistoja – tätä on kyralaisten suunnistajien kesä ollut.
Tulevana viikonloppuna käydään Hämeenkyrön lentokentän maastoissa Hämeen- ja Satakunnan AM-yösuunnistuskilpailut. Lähdöt ovat perjantaina 16. syyskuuta kello 20.45 alkaen. Lauantaina 17. syyskuuta lapsia ja nuoria pääsee kannustamaan myös Hämeen alueen kompassiviestiin, joka suunnistetaan niin ikään Hämeenkyrön lentokentällä kello 12 alkaen.