OIVASEUTU 1.6.2021 15:00

Kyröreitti kannattaa kiertää riittävän hitaasti

Sakari Ilomäki

Kyrösjärven ympäri kiertävän Kyröreitin varrella on monenlaista nähtävää ja koettavaa. Lähimatkailu tarjoaa parhaat elämykset hitaasti kiiruhtavalle.

Pirkanmaan lähimatkailureittejä on koottu www.jarvienreitit.fi –verkkosivuston alle. Yksi reiteistä on Kyrösjärven ympäri kiertävä Kyröreitti, jonka varrella pääsee tutustumaan Hämeenkyrön, Ikaalisten, Jämijärven ja Viljakkalan maisemiin, nähtävyyksiin ja palveluihin.
Www.jarvienreitit.fi -sivuston on rakentanut Ekokumppanit Oy, jossa työskentelevä pyörämatkailun asiantuntija Hanna Eronen kirjoitti Kyröreitin pyöräiltyään aiheesta reissublogin, joka on luettavissa sivustolla.
– Kyröreitin varren luontokohteista ja nähtävyyksistä mieleen jäivät erityisesti Iso-Röyhiön historiallinen kylä ja Kallionkielen kimppukylä Kyrösjärven itäpuolella Ikaalisissa sekä Jämin upeat hiekkaharjut ja Uhrilähde, Eronen listaa.
Retkeilyn ja riittävän hitaan matkanteon vankkumattomana puolestapuhujana Eronen on sitä mieltä, että elämykset syntyvät vaihtelusta ja siitä, että matkaa tekee omin voimin.
– Kohokohdat ovat kohokohtia juuri siksi, ettei niitä ole reissun jokaisella kilometrillä.
Hämeenkyröläisistä elämyksistä Eronen mainitsee lukuisat marjatilat Maisematien varrella ja Nobel-kirjailija Frans Emil Sillanpään museot: Töllinmäki Heinijärvellä ja kirjailijan synnyinkoti Myllykolu Kierikkalassa.
Ikaalisten keskustan kupeessa sijaitseva Toivolansaari pitkine hiekkarantoineen on vierailun arvoinen. Eikä 1800-luvun lopulla rakennettua Inkulan vanhaa holvisiltaa Viljakkalassa kannata unohtaa, vaikka Inkulansalmen ylitys onnistuu uudempaakin siltaa pitkin.

Sivusto auttaa matkan suunnittelussa

Ekokumppanien Olli Vakkala kuvailee www.jarvienreitit.fi-sivuston toimivan reissusuunnittelun kokonaisvaltaisena apuvälineenä, jonka kautta reitteihin on mahdollista tutustua vaivattomasti jo ennakkoon.

– Samalla se on erittäin hyvä kanava tutustua alueen palveluihin ja vetovoimakohteisiin.
Vakkala huomauttaa, että sivuston uusiin reitteihin lukeutuva Kyrö ei vielä ole tienvarsiopastettu.
– Uudistettu tieliikennelaki muutti "opasteprotokollaa" merkittävästi. Tavoitteena on saada koko reitistön opastekokonaisuus mahdollistumaan niin pian kuin mahdollista, toivottavasti jo ensi vuonna.
Toistaiseksi Kyröreitillä pysyminen kysyy hiukan kartanlukutaitoa joko mobiililaitteen näytöltä tai paperikartalta, jollainen reitistä valmistuu kesäkuun alkupäivinä.
Ja reitiltä eksymiseenkin voi suhtautua mahdollisuutena uuteen seikkailuun.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

HÄMEENKYRÖ 21.10.2021 11:00 Tilaajille

Matkalle voi lähteä vaikka sokkona: Eläkeliiton Hämeenkyrön yhdistys tietää, miten päiväretki kannattaa suunnitella – ”Jäsenistön toiveita kannattaa kuunnella tarkkaan”