”Kyllä täällä tämän vuoden aikana taotaan” – nuorten käsityöläisten perustama yhdistys talkoilee jäsenilleen verstasta Hämeenkyröön
Hämeenkyrön Tanolankulmalla Tuohelan verstasnavetassa on kuormalavoille pakattuna erilaista sepän pajan tarpeistoa. Muutakin metalliverstaassa tarpeellista entisestä navetasta löytyy: muun muassa hitsauslaitteet, kaksi konevasaraa, pylväsporakone, karkaisu-uuni, hiomakoneita, viilapenkki ja työpöytiä.
Vielä koneet ja laitteet eivät ole lopullisilla paikoillaan, sillä tilan kahdelle seinälle pitää tehdä palosuojausta, jotta tekeillä olevasta yhteisestä pajasta rakentuu paloturvallisuusvaatimukset täyttävä tulityötila.
– Läpivienti seinään on tehty ja seuraavaksi rakennetaan huuvat seinustalle sijoitettavien ahjojen kohdille, sanoo heinäkuussa rekisteröidyn Rautakansa ry:n puheenjohtaja Heikki Halla-aho.
Ahjoja pajalle tulee puolisen tusinaa ja Halla-aho vakuuttaa, että vielä tämän vuoden aikana pajalla taotaan. Valmistumisaikataulu on viivästynyt keväällä suunnitellusta muutamien byrokratiaan liittyvien viiveiden vuoksi.
Verstasnavetta on nimensä mukaisesti toiminut sekä karjasuojana että verstaana. Ennen Rautakansaa tilaa käytti Hämeenkyrön kansalaisopisto muun muassa entisöintipiirin työtilana. Verstas on jaettu väliseinällä kahteen osaan, joista pienemmässä on puuntyöstökoneita.
Puuverstas ja metallipaja saman katon alla tarjoaa käsityöläisille hyvät puitteet työskentelyyn, sillä Rautakansan porukassa on monenlaisia käsityöammattilaisia.
Yhdistys ylläpitää pajaa ja käsityötaitoa
Rautakansa ry:n tarkoituksena ja tavoitteena on ylläpitää nyt tekeillä olevaa pajaa, kädentaitojen perinnettä ja jäsentensä ammattitaitoa. Yhdistyksen perustajina on joukko Ikatalla käsityöammattilaisiksi opiskelleita tai opiskelevia osaajia.
Martti Lehtosen erikoisalaa ovat puukot, joita hän valmistaa pääasiassa tilaustöinä. Nestori Widenoja tekee perinteistä sepäntyötä, jossa takoo erilaisia nauloja ja ruuveja uusiin muotoihin. Widenoja edusti elokuussa Suomea pohjoismaisessa taontakilpailussa Islannissa, mistä oli tuomisina nuorten sarjan hopeasija sekä joukkuekilpailun voitto. Parhaillaan Widenoja kartuttaa ammattitaitoaan kengityssepän opissa Ypäjällä.
Sofia Uotila on opiskellut erikoismetalliartesaaniksi Ikatalla ja opetellut viime aikoina tatuointia. Uotila on syksyllä avaamassa tatuointistudion Kyröskoskelle.
– Samaan yhteyteen voisi tulla pieni myymälä Rautakansan käsityöläisten tuotteille, Uotila kaavailee.
Yhteinen työtila on yhdistyksen ylläpitämä ja se tarjoaa Rautakansan jäsenille puitteet käsityöläisyyden harjoittamiseen.
– Toimintamallinsa jokainen voi valita itse, yrittäjyys omalla toiminimellä tai muulla yritysmuodolla tai käsityötaidon ylläpito harrastamalla, Halla-aho sanoo.
Merkittävä apu pajan varusteluun oli hyvinkääläisen Pasi Raivion, ”Seppä Tervaraudan” päätös lahjoittaa eläköitymisensä myötä pajansa työkalut Widenojalle, Rautakansan nuorimmalle jäsenelle.
Avajaiset ja avoimet ovat pajalla pidetään, kunhan puitteet saadaan kuntoon.
Kommentit
Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.
Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.
Kiitos kommentistasi!