Uutiset 14.9.2021 15:00

Krista Pärmäkoski odottaa olympiakaudelta paljon – "Kun on hyvä päivä, niin mitalivauhtia kestää"

Aleksi Nissilä


IKAALINEN. – Uskon, että on hyvä kausi tulossa, summaa Krista Pärmäkoski.

Kauden päätavoitteena siintää helmikuussa järjestettävät Pekingin olympialaiset. Kesän harjoituskausi leireineen on sujunut hyvin ja neljä olympiamitalia urallaan kerännyt maastohiihtäjä lähestyy tulevaa kautta luottavaisin mielin.
– Tällä hetkellä on hyvät ja odottavat fiilikset kaudesta. Kaikki on mennyt suunnitellusti, eikä ole tarvinnut mitenkään enempää ottaa palauttavia jaksoja, kuten aikaisempina vuosina. Odotukset kasvavat koko ajan ja totta kai huippusijoitukset ovat tavoitteena.

Viime kausi oli yksi Pärmäkosken uran haastavimmista. Lokakuussa sattunut sairastuminen näkyi kilpailukunnossa vielä pitkälle talveen asti, joten kokenut hiihtäjä tietää, että kaiken pitää mennä nappiin.

– Tässä on vielä pitkä syksy aikaa, että kaikkea voi tietysti tapahtua ennen kuin kisakausi alkaa. Nyt pitää olla sormet ristissä vielä, että pysyy terveenä.
Haastavalle kaudelle tuli kuitenkin Oberstdorfin MM-kisoissa pronssinen reunus, kun Pärmäkoski hiihti ankkurina Suomen viestijoukkueen kolmanneksi. Oberstdorf olikin Pärmäkoskelle tietyllä lailla välitavoite kohti olympialaisia.
– Oberstdorfissa nähtiin, että Therese Johaug on kovassa kunnossa ja sinne on noussut uusia tosi kovia nuoria Ebba Andersson ja Frida Karlsson. Että kyllä olympialaisissa kovaa pitää hiihtää, jos sieltä meinaa mitaleita tuoda kotiin. MM-viesti osoitti kuitenkin sen, että kun on hyvä päivä, niin kyllä sitä vauhtia kestää. Hiihdin Johaugin kanssa käytännössä samaa vauhtia ja hänkin joutui kuitenkin hiihtämään loppuun asti.
Harjoittelussa on toteutettu samaa toimivaa reseptiä kuin kausina 2017–2018, jolloin olympialaisia edeltävällä kaudella järjestettiin Lahden MM-kisat. Vuoden 2018 Pyeongchangin olympialaisista Pärmäkoski saavutti kaksi henkilökohtaista mitalia.
– Lahti-vuonna treenattiin vähän enemmän ja sitten kevennettiin seuraavalle vuodelle. Nyt haetaan vähän samaa, että viime vuonna harjoiteltiin vähän uhkarohkeasti ja ekstrapaljon, jotta harjoitustunteja ei enää tarvitse sillä tavalla kerätä tälle kaudelle.

Kilpailukautensa Pärmäkoski aloittaa marraskuussa joko viikkoa ennen Rukan maailmancupia Taivalkoskella Suomen cupissa tai sitten siitä viikkoa aikaisemmin joko Kainuun talvikisoissa tai Oloksella.

– Riippuen vähän siitä minne menen lumileirille, mutta viimeistään Taivalkoskella kausi lähtee liikkeelle, että saan alle yhden kisan ennen kuin hiihdetään maailmancupia.
Kilpailukalenteri suunnitellaan kuitenkin olympialaisten ehdoilla.
– Ainakin Planican maailmancup jää välistä. Silloin olen valmistavalla leirillä. Sprinttiviikonloput ennen joulua ja Tour de Skin jälkeen jäävät myös hiihtämättä. Tour on tällä hetkellä vielä mietinnässä. Todennäköistä on, että hiihdän ainakin osan sieltä.


Ikaalisissa Pärmäkoski ei olympiakaudella juuri ehdi käymään, mutta kotikunnastaan hän nostaa erityisinä lenkkeilypaikkoinaan esiin Vahon oman kylän maastot sekä Vanhan kauppalan tuntumassa sijaitsevan Toivolansaaren, josta löytyy olympiamenestyksen kunniaksi ikaalilaishiihtäjän mukaan nimetty Kristan lenkki.

– Vahossa tulee lapsuus ja nuoruus mieleen. Siellä on niitä teitä pitkin menty ja rullahiihdetty. Tuttuja kotireittejä kun juoksee, niin melkein tietää kauanko on minuuttiluku tiettyyn risteykseen asti ja mistä pitää kääntyä, että tulee tietty aika täyteen. Siinä mielessä kotikotona on tosi hauska lenkkeillä. Toivolansaarikin on tietysti tosi upea paikka ja Kristan lenkillä voisi käydä kellottamassa uusia aikoja, että missä mennään.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter

Lue lisää

JÄMIJÄRVI 15.9.2021 09:00 Tilaajille

Loukkaantumisista kärsinyt Ristomatti Hakola: ”Tehdään päivä kerrallaan hyviä asioita ja katsotaan mihin se riittää talvella”

IKAALINEN 15.9.2021 00:00 Tilaajille

Ikaalisiin suunnitellaan ensilumenlatua, latukone tarvitaan vielä

IKAALINEN. 2.5.2021 12:00 Tilaajille

Krista Pärmäkoskella takana ehkä uran haastavin kausi

IKAALINEN 27.4.2021 17:00 Tilaajille

Ikaalinen juhlistaa hiihtäjiään – katso suora striimi

IKAALINEN, JÄMIJÄRVI/RISTIJÄRVI 29.3.2021 11:00 Tilaajille

SM-hiihdoista nippu mitaleita Ikaalisiin ja Jämille