Koskilinna menetetään vain kerran
Tänä poikkeusaikana, jolloin ihmisten toiminta on ollut rajoitettua, on arveluttavaa ryhtyä suuriin muutoksiin. Yhteisöllisyys on nyt vaimentunut, mutta ilmassa on jo toiveita muutoksesta, jolloin jälleen tarvitaan yhteisiä puitteita ja mahdollisuuksia erilaisille toiminnoille. Tällöin paikkakunnan tarjoamat omaleimaiset mahdollisuudet tulevat arvoonsa niin sen omille asukkaille kuin kotimaan matkailijoillekin. Uuden ohitustien myötä paikkakunnan taajamat Kyröskoski ja kirkonkylä tulevat todennäköisesti hiljenemään ja Tippavaaran alueen merkitys tulee korostumaan. Syntyy tavallaan uusi keskusalue, jonka komeana päätepisteenä voisi toimia Koskilinnan seutu.
Kyröskosken tehdasyhdyskunta puistoineen ja rakennuksineen on ainutlaatuinen ympäristö. Hämeenkyrössä ja jopa Suomen mittakaavassa. Kunta on vuosien kuluessa luonut sille omaa toiminnallista kokonaisuuttaan. Eri urheilulajien harrastusmahdollisuudet ovat yhteistä hyvää, jonka pohjalta alueen toimintoja voisi edelleen täydentää ja ottaa Koskilinna tietoisemmin mukaan suunnitelmiin. Kulttuurihan kaikkinensa on ihmisyhteisöjen tapa vastata ympäristönsä ja elämänsä tarjoamiin haasteisiin- niin arkisiin kuin juhlallisempiinkin. ”Ihminen ei elä pelkästään leivästä... ” Nuoremmille hämeenkyröläisille Koskilinna on viimeaikaisen pysähtyneisyyden tilan vuoksi jäänyt etäiseksi. Vanhemmat sen sijaan muistavat sen vilkkaana tapahtumien keskuksena, jonne tultiin koko pitäjästä ja kauempaakin.
Vuosina 1939–1940 rakennetun rakennuksen massiivitiiliseinät on tehty kestämään, ja sen kunnossapito on 80 vuoden jälkeenkin mahdollista ja kannattavaa. Kunnostuksia on tehtykin ja ilmeisesti vain 1960-luvulla rakennettu lisäsiipi on huonokuntoinen. Rakennuksen kunnossapitoon on saatu raha-avustuksia vedoten rakennuksen kulttuuriseen merkitykseen. Jos rakennus myytäisiin pois ja sen käyttötarkoitus muuttuisi, saattaa olla mahdollista, että saatuja avustuksia joudutaan jopa maksamaan takaisin. Esimerkiksi Joutsenten reitti avusti ikkunaremonttia viisi vuotta sitten. Tämäkin tulee ottaa huomioon tässä merkillisessä farssissa, jossa rahalliset arvot ja muut arvot seikkailevat. Onhan hyvin merkillistä se, että ainutlaatuisia, rakennukseen varta vasten suunniteltuja lamppuja kiskottaisiin irti seinistä ja katoista ja huutokaupattaisiin erikseen.
Huutokauppailmoitukset verkossa hakusanalla Huutokaupat.com ovat kaikkien luettavissa. Siellä tosiaan mainitaan Koskilinnan olevan myynnissä purkukuntoisena! Mielenkiintoista ja hyödyllistä luettavaa kaikille on myös 2020 on kunnan toimeksiannosta tehty kattava selvitys Koskilinnan alueesta ja sen historiasta. Se löytyy verkosta Koskilinna-hakusanalla, kannattaa käydä lukemassa. Arkisessa elämässämme olemme kenties sokeutuneita ympäristömme ainutlaatuisuuden suhteen emmekä näe olennaista ilman, että tutkijat auttavat.
Maakuntakaavan 2040 mukaan valtakunnallisesti merkittävät kulttuuriympäristöjen arvot on säilytettävä. Myös maakuntamuseo pitää Koskilinnan säilyttämistä erittäin tärkeänä. Silti edellinen kunnanhallitus on päättänyt myydä sen purkukuntoisena. Nykyisen kunnanhallituksen tulisi nyt kyseenalaistaa edellisen kunnanhallituksen päätös ja suunnitella kaikessa rauhassa, miten edetään.
Voikin kysyä, miksi nyt näin kiirehditään? Luotetaanko vanhaan totuuteen, että näemme asioiden arvon vasta, kun olemme menettäneet sen.
Pirkko Pitko
Matti Pitko
Markku Raipala
Pekka Raipala
Annukka Raipala
Kommentit
Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.
Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.
Kiitos kommentistasi!