Kolumni 22.10.2021 08:06

Kolumni: Kuntalaisten vaikuttamiskanavat muuttuvat sote-uudistuksen myötä – nyt luodaan järjestelmää, jonka mielekkyyttä on vaikea perustella: ”Ollaanko parantamassa palveluja vai luomassa uutta hallinnontasoa maakuntaveroineen?”

Arto Ojakoski
Arto Ojakoski

Hiljattain ilmestynyt Kuntalehti tarjoaa tuhdin tietopaketin uusille kunnanvaltuutetuille muun muassa valtuustotyöskentelystä sekä tulevista hyvinvointialueista. Lehden pääkirjoituksessa kuvaillaan, miten Suomen paikallishallinto järjestettiin uudelleen runsas sata vuotta sitten, jolloin 1918 sisällissodan jälkeisissä olosuhteissa toimitettiin ensimmäiset kunnallisvaalit. Ikaalisissakin entisen kuntakokouksen tilalle valittiin valtuusto 4.12.1918 pidetyissä vaaleissa.

Puoluepolitiikka ei vielä näissä vaaleissa näytellyt kovin suurta osaa, sillä puolueet olivat sodan jäljiltä hajanaisia tai toimintakyvyttömiä. Vaikka ehdokkaita (30) oli saman verran kuin valittaviakin, vaalit pidettiin. Äänestysprosentti jäi mitättömän alhaiseksi, sillä uurnille vaivautui vain 167 kuntalaista 4570 äänioikeutetusta. Kunnanvaltuusto valitsi puheenjohtajakseen maanmittausinsinööri Vilho Stenrosin ja varapuheenjohtajakseen maanviljelijä Vihtori Talosen. Näin alkoi ensimmäisen valtuuston työskentely ja yhteisten asioiden hoito kauppalan Seurahuoneella pidetyssä kokouksessa.

Nyt on kulunut sata vuotta edellä mainituista tapahtumista ja kuntakenttä on valmistautumassa siirtymäkauteen, jossa kunnallinen itsehallinto on historiansa suurimman muutoksen edessä. Kuntien sote- ja pelastustehtävät (noin 60 prosenttia budjetista) siirtyvät hyvinvointialueiden järjestämisvastuulle. Eduskunta hyväksyi 23. kesäkuuta hallituksen sote-uudistusta koskevan lakiesityksen. Pirkanmaan 23 kuntaa muodostavat itsehallinnollisen hyvinvointialueen, jonka palkkalistoilla on 18 000 työntekijää ja jonka budjetti on 1,7 miljardia euroa.

Hyvinvointialueen väliaikainen toimielin (Vate) jaostoineen on jo aloittanut asioiden valmistelun. Vate jatkaa valmistelutyötään kunnes tammikuussa valittava 79-jäseninen aluevaltuusto aloittaa ensi vuoden maaliskuussa työskentelynsä. Itsehallinnollinen hyvinvointialue muodostaa uuden hallinnon tason.

Aluevaltuusto valitsee muun muassa aluehallituksen, tarkastuslautakunnan, lautakuntia, jaostoja sekä johtavat viranhaltijat. Lisäksi aluevaltuusto hyväksyy hallintosäännön sekä päättää talousarviosta, taloussuunnitelmasta sekä strategiasta. Aluevaltuustoa voisi hyvin verrata kunnanvaltuustoon. Siinä missä kunnanvaltuusto päättää esimerkiksi kouluverkosta, aluevaltuusto päättää terveyskeskus- ja palvelutaloverkosta.

Pirkanmaan aluevaaleissa pienten ja reuna-aluekuntien mahdollisuudet menestyä ja saada oma edustajansa aluevaltuustoon ovat tehtyjen ennusteiden mukaan huonot. Yle teki hiljattain (28.9.2021) hyvinvointialueittain ennusteen aluevaalien tuloksesta. Ennuste perustui viime kuntavaalien tulokseen. Ennusteen mukaan Tampere saisi 79-jäseniseen Pirkanmaan aluevaltuustoon 57 paikkaa. Ylöjärveltä aluevaltuustoon pääsisi 4 edustajaa. Ikaalinen ja Hämeenkyrö eivät saisi aluevaltuustoon yhtään valtuutettua.

Aluevaltuustoon valittavilla on suuri vastuu palveluiden tasapuolisesta järjestämisestä koko hyvinvointialueella. Uudistuksen tavoitteena on ollut tehdä jo toimivasta järjestelmästä entistä parempi ja kustannustehokkaampi. Nyt ollaan luomassa järjestelmää, jonka perusteleminen kuntalaisille on vaikeaa. Ollaanko parantamassa palveluja vai luomassa uutta hallinnontasoa maakuntaveroineen?

Kuntatasolla hyvinvointialueiden valmistelutyöhön ei ole juurikaan ehditty varautua, vaan lain edellyttämä selvitystyö tapahtuu perustehtävien lomassa. Kuntalaisten kannalta kyse on kuitenkin äärimmäisen tärkeästä asiasta, ihmisten hyvinvoinnista.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

PÄÄKIRJOITUS 19.6.2024 06:00 Tilaajille

Pääkirjoitus: Sulkemisilla tehdään aluepolitiikkaa – ”Kyläläisiä ja kuntalaisia kalvaa luonnollisesti huoli siitä, ollaanko lopullisen näivettymisen tiellä”

PÄÄKIRJOITUS 5.6.2024 06:00 Tilaajille

Pääkirjoitus: Paikallismedia ylläpitää demokratiaa – ”Paikallisesti tärkeimpien asioiden esiin nostaminen ja taustoittaminen antaa lukijoille näkökulmia ja herättää keskustelua”

MIELIPIDE 4.6.2024 17:00 Tilaajille

Lukijalta: Kehityksen kyydissä itsensä parhaaksi – ” Ihmettelen niitä puheenvuoroja, joissa on kyseenalaistettu koko ison uudistuksen ja järjestelmän toimivuus jo ennen kuin se on edes valmis”

HÄMEENKYRÖ 6.5.2024 10:30 Tilaajille

Keskusta avasi aluevaalipelin, ensimmäiset ehdokkaat julki – Hämeenkyröstä ehdolla yksi

PÄÄKIRJOITUS 13.3.2024 06:00 Tilaajille

Pääkirjoitus: Asiakkaiden etu voitti Pirhassa – Työ kuitenkin jatkuu ja maakunnan ääntä tarvitaan vielä moneen päätökseen