Koiviston kotileipomon pitkän iän salaisuus piilee asiakkaissa – "On tärkeää suunnata katse tulevaisuuteen"
Tulee kuluneeksi 90 vuotta siitä, kun Anni Koivisto perusti Kilvakkalaan Koiviston kotileipomon vuonna 1932. Anni Koiviston jälkeen kotileipomon ohjaksiin tarttui hänen miniänsä, Eeva Koivisto. Parhaillaan yritystä pyörittää, Markku Koivisto, kolmannen sukupolven leipuri.
– Siitä ei ole vielä varmuutta, jatkuuko kotileipomon toiminta neljännessä sukupolvessa. Tuota jälkikasvua kun kiinnostaa niin moni muu asia, Koivisto kertoo.
Pyöreitä täyttävää kotileipomoa aiotaan juhlia työn ohella kakkukahvien merkeissä, sillä yrittäjän elämä on kiireistä.
– Vanhoja saatetaan muistella, mutta sitä tehdään muutenkin tämän tästä asiakkaiden kanssa. Myös nuorta sukupolvea kiinnostaa kotileipomon historia. Mielestäni on kuitenkin tärkeämpää suunnata katse tulevaisuuteen kuin juuttua menneeseen, korostaa Koivisto.
Leipominen ei Koiviston mukaan ole muuttunut kovinkaan paljon vuosikymmenten aikana, vaikka apuvälineissä, tarvikkeissa ja raaka-aineissa onkin enemmän valinnanvaraa.
– Enää ei tarvitse leipoa pelkästään vehnäjauhoila ja mansikkahillolla, hän naurahtaa.
Klassikot pysyvät
Koivisto saa uutta intoa ja tuoreita ajatuksia leipurien kurssipäiviltä. Kursseilla pääsee tutustumaan niin tekniikoihin, tuotteisiin ja trendeihin kuin ihmisiin.
– Leipomoiden välillä ei ole samanlaista kirveslittaa ja reviirikiistaa kuin toisilla aloilla tuntuu olevan. Me teemme keskenämme yhteistyötä sekä vaihdamme ajatuksia ja kokemuksia.
Tulevista trendeistä Koivisto mainitsee juurileivonnan, jota yritetään kovasti mainostaa pinnalle. Myös vegaanisuus on saavuttamassa suurta suosiota erityisesti nuorten keskuudessa.
Koivisto kuitenkin huomauttaa, että vaikka joku tuote trendaisi pääkaupunkiseudulla, se ei välttämättä ota tuulta siipiensä alle Ikaalisissa.
– Lisäksi on olemassa yksittäisiä tuotteita, joita voisi nimittää klassikoiksi, kuten hiivaleipä, saaristolaisleipä ja pullapitko. Perinteiset pullat, munkit ja kauraleivät pitävät myös pintansa, kunhan niitä tuunaillaan ajan hengen mukaisesti, hän selittää.
Asiakkaat avainasemassa
Mikä on kotileipomon pitkän iän salaisuus?
– Se, että tykkää työstään. Myös laatu, ammattitaitoinen henkilökunta ja asiakaslähtöisyys ovat tärkeitä, Koivisto toteaa.
Koiviston kotileipomo on paikallinen artisaani- eli käsityöleipomo, ja sellaisena se haluaa pysyä. Korona korosti paikallisuutta ja muutti monien kulutustottumuksia, ja Koivisto toivoo, että muutos olisi pysyvä.
– Jos halutaan, että jokin palvelu säilyy, sitä täytyy käyttää. Muuten on turha jälkikäteen päivitellä, että nyt ei ole sitten enää sitäkään.
Koivisto antaa arvoa asiakkaille ja heidän kanssaan kokemilleen kohtaamisille. Erityisesti alkava mökkikausi on Koiviston mieleen, sillä se tuo vaihtelua hänen arkeensa.
Asiakkaiden lisäksi Koivisto nimeää uransa kohokohdaksi Ikaalisten Vuoden yrittäjä -palkinnon, joka myönnettiin Koiviston kotileipomolle vuonna 2013.
– Se hetki pysäytti ja havahdutti huomaamaan, että jotain on tullut tehtyä myös oikein. Siitä sai taas uutta puhtia.
Kommentit
Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.
Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.
Kiitos kommentistasi!