Kirjoittajavieras: Syysmietteitä kunnanvaltuustosta – ”Asiantuntija on sekin, joka ottaa vettä kraanasta”
On taas se aika vuodesta, jolloin laaditaan täyttä päätä jo ensi vuoden 2025 kunnan talousarviota, eikä koskaan se ole ollut helppoa. Kunnan veto- ja pitovoimasta on pidettävä huolta mahdollisten säästöjenkin aikana. Kuntalaisten ydinpalvelut on hoidettava ja jopa vahvistettava niitä.
Kuntatalous oli poikkeuksellisen vahva vuonna 2023 niin sanottuihin sote-häntiin liittyvien veromuutosten vuoksi. Nyt kuntatalouden tila heikentyy parhaillaan arvioitua jyrkenmmin. On siis palattu arkeen.
Suurena huolena on koko maata ajatellen Suomen työttömyyden kohoaminen Euroopan kärkijoukkoon. Työllisyyspalvelut siirtyvät ensi vuoden alusta valtiolta kunnille, eikä jatkossa ole niihin korvamerkittyä rahaa, vaan palvelut rahoitetaan niin sanotuista yleiskatteellisista varoista. Meidän on varmistettava, että työllisyyspalveluihin turvataan riittävä rahoitus.
Kuntalaisilla on suuri merkitys kunnan valovoimaisuuden ylläpitämisellä. Meidän kuntalaisten täytyy nähdä kuntamme suurena mahdollisuutena, eikä uhkana. Some-maailma saattaa olla julma, ja välillä ihmettelen suuresti sitä negatiivisuuden määrää, jopa virheitä ja valheita, mitä somessa on välillä luettavissa, sen sijaan, että sielläkin tuotaisiin esille positiivisia ja kannustavia asioita. Molemmat, niin negatiivisuus kuin postiivisuuskin tarttuvat niitä lukiessa.
Kunnallisen kehittämissäätiön tutkimuksessa kävi ilmi, että ihmiset arvostavat hyvän asumisen olosuhteita, hyvien liikunta-, urheilu- ja kuntoilumahdollisuuksia, hyvin toimivia kultuuuripalveluita, luonnon ja ympäristön saavutettavuutta ja hyvien harrastus- ja vapaa-ajan mahdollisuuksia. Uskallan väittää, että nämä kaikki toteutuvat verrattain hyvin Hämeenkyrössä. Ainahan toki on parantamisen varaakin. Ylpeitä voimme olla kunnastamme!
Ensi keväänä on yhtä aikaa niin kunta- kuin aluevaalit, ja ehdokkaiden hakeminen on jo alkanut eri puolueilla. Vuoden 2021 kuntavaaleissa uurnilla kävi 55.1 prosenttia äänestäjistä – vain.
Moni saattaa arkailla ehdokkuutta, kun kokee, ettei ole kokemusta valtuustosta, mutta oma elämänkokemus riittää, lopun oppii käytännön työssä. Jokainenhan on asiantuntija omassa kunnassaan. Hän, jolla on lapset päiväkodissa tai käyvät koulua tai käyvät liikuntahallissa, tai jopa hän, joka ottaa vettä kraanasta! Ja hän, joka on ylipäätään kiinnostunut lähiympäristönsä asioista. Tärkeää on olla oma itsensä. Ole rohkea!
Kirjoittaja Maarit Lepistö on Hämeenkyrön kunnanvaltuuston puheenjohtaja.
Kommentit
Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.
Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.
Kiitos kommentistasi!