KOLUMNI 20.7.2022 17:00

Kirjoittajavieras: Puhunko tänään enemmän tunteella kuin järjellä? – ”Salaa kuitenkin odotamme, että paha saa palkkansa”

Mikko Lavijärvi
Mikko LavijärviKun näin julkisesti olen ilmoittanut olevani kiinnostunut kielestä ja sanojen käytöstä, pelästyin oikein, kun toimittaja Kirsi Heikkisen kirjoittaman Hesarin erään artikkelin (22.3.2022) otsikossa sanottiin:
” Tunne syrjäytti järjen kielenkäytössä – muutos näkyy tutkijan mukaan sekä tietokirjoissa että kaunokirjallisuudessa”.

Lauseparille oli kuin olikin aivan selkeä perustelu, joka puolestaan on julkaistu Tiede-lehdessä 3/2022.
Hollantilaisen Wageningenin ja yhdysvaltalaisen Indianan yliopiston tutkijat olivat käyneet läpi miljoonia englannin- ja espanjankielisiä kirjoja ja havainneet, että tunteeseen ja intuitioon liittyvät sanat ovat yleistyneet ja faktoihin ja järkeen viittaavat sanat harvinaistuneet 40 viime vuoden ajan.
Vuosina 1850–1980 tekstit vilisivät sellaisia sanoja kuin ”määrittää” ja ”päättely”, kun taas sanoja ”tuntea” ja ”uskoa” käytettiin vain harvoin. Vuoden 1980 tienoilla tilanne kääntyi päälaelleen.
Myös ”me”-pronominin käyttö väheni ja ”minä”-pronominin lisääntyi, mikä tutkijoiden mukaan kielii yhteisölähtöisen näkökulman heikentymisestä yksilökeskeisyyden hyväksi.
Selvää selitystä ilmiölle eivät tutkijat voineet antaa, mutta olettavat sen liittyvän siihen, että aikaisempi tieteen ja teknologian valtava ja nopea kehittyminen nostivat ne suureen arvoonsa, kun taas viimeisten 40 vuoden aikana tieteen voitot alkoivatkin jakaantua epätasaisesti koko maapallolla.
Tutkijaryhmän oma päätelmä tästä ”keinulaudaksi” nimittämästään ilmiöstä on se, että ”meidän on tunnustettava intuition ja tunteen merkitys ja samalla opittava ottamaan irti kaikki hyöty järjestä ja tieteestä”.
Kuulostaa hienolta, mutta helpommin sanottu kuin tehty.
Onhan toki nähtävissä, kuinka viimeisten vitsausten (korona ja Ukrainan sota) aikana minäkeskeisyys on jäänyt taka-alalle ja yhteisöllinen auttamishalu – ainakin jos nykymediaan on uskominen – on selvästi lisääntynyt ja tuonut esille aivan uusia tapoja parantaa olosuhteita ja arjen elämistä meille kaikille, eikä vain minulle.
Olemme kuulleet jo useita arvioita siitä, vaikka niin inhottava ja raaka ilmiö kuin koronapandemia onkaan ollut, se on toisaalta pakottanut meidät ymmärtämään läheisyyden ja toisten auttamisen arvon.
Olemme myös jo saaneet raivoissamme seurata Ukrainan kohtaloa, mutta salaa kuitenkin odotamme, että paha saa palkkansa ja maailma – ainakin Eurooppa – taas rauhoittuu ja voimme keskittyä tärkeisiin asioihin ja lasten kasvamiseen turvallisessa ympäristössä.
Lopullista mallia tunteen ja järjen tasavertaiseen – arkipäiväiseen – käyttöön ei ehkä edes ole olemassa, mutta jos opimme tunnistamaan ne oikeissa paikoissa ja oikeilla hetkillä, olemme silloin jo oman elämämme pinnalla, emmekä enää hukuksissa.

Kirjoittaja Mikko Lavijärvi on eläkkeelle jäänyt myyntimies, joka viihtyy tekstien parissa lukemassa ja kirjoittamassa.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

MIELIPIDE 18.4.2024 09:00 Tilaajille

Lukijalta: Leppäkosken sisäpiirijutusta – ”Kiitos!”

Kolumni 19.3.2024 15:00 Tilaajille

Kirjoittajavieras: Rännit tippuu ja katuojat juoksee – ”Uskallan nostaa tämän vuodenaikailmiön esiin”

IKAALINEN 4.3.2024 17:00 Tilaajille

Ukrainan sodan uhrien muistotilaisuus Ikaalisissa keräsi toistasataa osallistujaa – Ortodoksinen muistopalvelus pidettiin ukrainaksi

MIELIPIDE 14.12.2023 12:00 Tilaajille

Napakat mielipiteet 13.12. – ”Viikonloppupäivystyksen loppuminen tuo maanantaille Ikaalisiin hirveät ruuhkat”

KOLUMNI 9.12.2023 15:00 Tilaajille

Kirjoittajavieras: Lumen kaksoiselämä – ”Mitä enemmän tuota kaunista ja pehmeää valkeutta laskeutuu pihalleni, sitä useampi otsasuoneni pullistuu”