Kolumni 22.12.2021 23:59

Kirjoittajavieras: Nuorissa on tulevaisuus – "Pääsevätköhän nuoret ennakkoäänestämään kouluajan puitteissa?"

Maarit Lepistö
Maarit LepistöNäinhän aina sanotaan, ja tottahan se on! Minulla on ollut ilo tavata hämeenkyröläisiä nuoria, jotka olen havainnut valistuneiksi, aktiiveiksi ja innostuneiksi eli hyvä on tulevaisuutemme!


Nuorisovaltuusto on kuntalain mukaan lakisääteinen, ja tällä on haluttu varmistaa nuorten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuudet. Hämeenkyrössäkin on lautakunnissa heiltä edustus puhe- ja läsnäolo-oikeudella.

Sain myös kutsun osallistua yhdeksäsluokkalaisten Vaikuta!-päivään yhteiskoulussa. Alkupuheenvuorossani kannustin nuoria vaikuttamiseen kertomalla esimerkkejä omasta perheestäni.

Yksi pojistamme tuli aikoinaan valituksi Hämeenkyrön kunnanvaltuuston 18-vuotiaana, ja hänen yhdestä aloiteestaan saatiin aikoinaan ensimmäinen ramppi nuorille jäähallin eteen.

Hänen pikkuveljensä lähti ehdolle ja tuli valituksi valtuustoon 20-vuotiaana ja hänen aloitteensa oli, että kaikilla Hämeenkyrön kouluilla, joissa on äänestysikäisiä oppilaita, tuli olla mahdollisuus ennakkoäänestykseen koulujen tiloissa. Aloite sai valtuustossa aikaan paljon keskustelua ja se meni jopa äänestykseen asti ja hänen aloitteensa voitti.

Aikanaan käsittelystä palattuaan kävi ilmi, ettei aloite ollut mahdollista, sillä tällaiset ennakkoäänestyspaikat ovat vain laitospaikoissa kuten sairaaloissa ja hoitokodeissa, mutta koska aloite oli hyväksytty, edellytettiin, että niiltä osin kuin se vain olisi mahdollista, aloite toteutettaisiin.

Sen jälkeen toimittiin niin, että ennakkoäänestysaikaan näissä oppilaitoksissa, Hämeenkyrössä siis lukiossa ja ammattioppilaitoksessa, äänestysikäisillä oppilailla, niin halutessaan, olisi mahdollista käydä kouluajan puitteissa ennakkoäänestämässä.


Nyt kiinnostaisikin tietää, onko tämä käytäntö edelleen voimassa, sillä sitä ei ole koskaan kumottukaan!


Saan valistua lisää, sillä ennen joulua minulla on vielä tapaaminen lukiolaisten kanssa.

Eli hyvällä mielellä voidaan olla, sillä tulevaisuutemme on vakaissa käsissä. Annetaan nuorille mahdollisuus ja nimenomaan kuullaan heitä aidosti ja opitaan itsekin.

Kirjoittaja Maarit Lepistö on Hämeenkyrön kunnanvaltuuston puheenjohtaja, joka pohtii kuntalaisia koskettavia asioita valtuuston näköalapaikalta.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

PÄÄKIRJOITUS 24.1.2024 06:00 Tilaajille

Pääkirjoitus: Nuoria tarvitaan vaikuttamaan – Nuorisovaltuusto on hyvä paikka herätellä intoa politiikkaan

KOLUMNI

Maarit Lepistö 15.1.2024 17:00 Tilaajille

Kirjoittajavieras: Vielä kerran vanhasta vuodesta – ”Hyvällä mielellä silti astun tähän uuteen vuoteen”

PÄÄKIRJOITUS 3.1.2024 07:00 Tilaajille

Pääkirjoitus: Aina suunta ei ole selvä – Nuorten auttaminen oikeisiin opintoihin on yhteiskunnan etu

HÄMEENKYRÖ 22.12.2023 15:00 Tilaajille

Mopoilijat kaipaavat suljettua aluetta, jossa kikkailla – Kyröskoskelaisella Pate Niemisellä olisi ehdotus hyvästä paikasta ainakin ensi kesäksi

HÄMEENKYRÖ 21.12.2023 16:00 Tilaajille

Hämeenkyröön halutaan mopopaja kevääksi – Korjaustaitoinen ohjaaja ja sopiva tila vielä haussa