Kolumni 22.12.2021 23:59

Kirjoittajavieras: Nuorissa on tulevaisuus – "Pääsevätköhän nuoret ennakkoäänestämään kouluajan puitteissa?"

Maarit Lepistö
Maarit LepistöNäinhän aina sanotaan, ja tottahan se on! Minulla on ollut ilo tavata hämeenkyröläisiä nuoria, jotka olen havainnut valistuneiksi, aktiiveiksi ja innostuneiksi eli hyvä on tulevaisuutemme!


Nuorisovaltuusto on kuntalain mukaan lakisääteinen, ja tällä on haluttu varmistaa nuorten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuudet. Hämeenkyrössäkin on lautakunnissa heiltä edustus puhe- ja läsnäolo-oikeudella.

Sain myös kutsun osallistua yhdeksäsluokkalaisten Vaikuta!-päivään yhteiskoulussa. Alkupuheenvuorossani kannustin nuoria vaikuttamiseen kertomalla esimerkkejä omasta perheestäni.

Yksi pojistamme tuli aikoinaan valituksi Hämeenkyrön kunnanvaltuuston 18-vuotiaana, ja hänen yhdestä aloiteestaan saatiin aikoinaan ensimmäinen ramppi nuorille jäähallin eteen.

Hänen pikkuveljensä lähti ehdolle ja tuli valituksi valtuustoon 20-vuotiaana ja hänen aloitteensa oli, että kaikilla Hämeenkyrön kouluilla, joissa on äänestysikäisiä oppilaita, tuli olla mahdollisuus ennakkoäänestykseen koulujen tiloissa. Aloite sai valtuustossa aikaan paljon keskustelua ja se meni jopa äänestykseen asti ja hänen aloitteensa voitti.

Aikanaan käsittelystä palattuaan kävi ilmi, ettei aloite ollut mahdollista, sillä tällaiset ennakkoäänestyspaikat ovat vain laitospaikoissa kuten sairaaloissa ja hoitokodeissa, mutta koska aloite oli hyväksytty, edellytettiin, että niiltä osin kuin se vain olisi mahdollista, aloite toteutettaisiin.

Sen jälkeen toimittiin niin, että ennakkoäänestysaikaan näissä oppilaitoksissa, Hämeenkyrössä siis lukiossa ja ammattioppilaitoksessa, äänestysikäisillä oppilailla, niin halutessaan, olisi mahdollista käydä kouluajan puitteissa ennakkoäänestämässä.


Nyt kiinnostaisikin tietää, onko tämä käytäntö edelleen voimassa, sillä sitä ei ole koskaan kumottukaan!


Saan valistua lisää, sillä ennen joulua minulla on vielä tapaaminen lukiolaisten kanssa.

Eli hyvällä mielellä voidaan olla, sillä tulevaisuutemme on vakaissa käsissä. Annetaan nuorille mahdollisuus ja nimenomaan kuullaan heitä aidosti ja opitaan itsekin.

Kirjoittaja Maarit Lepistö on Hämeenkyrön kunnanvaltuuston puheenjohtaja, joka pohtii kuntalaisia koskettavia asioita valtuuston näköalapaikalta.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter

Lue lisää

KOLUMNI 21.9.2023 07:00 Tilaajille

Kirjoittajavieras: Hyvinvointialue tekee vaikeita ratkaisuja – ”Pirkanmaan osuus mielenterveyden häiriöistä aiheuttavista kustannuksista on noin 1,1 miljardia euroa”

HÄMEENKYRÖ 29.8.2023 17:00 Tilaajille

Heiska ry:n tarjous kunnalle: 47 000 eurolla eroon veloista ja omistuksista

KOLUMNI 15.8.2023 17:00 Tilaajille

Kirjoittajavieras: Loppukesän mietteitä – ”Tehdään Hämeenkyrö-talosta asiointipaikka myös kuntalaisille”

HÄMEENKYRÖ 15.8.2023 08:00 Tilaajille

Nuorten mielenterveysongelmat huolestuttavat – kysyimme nuorilta itseltään, mikä auttaisi

KOLUMNI 25.6.2023 10:01 Tilaajille

Kirjoittajavieras: Digihuumassa tulee muistaa myös digittömiä – ”14 prosenttia eläkeikäisistä elää köyhyysrajan alapuolella”