IKAALINEN/JANAKKALA 6.9.2024 13:00

IU:lle huippuonnistuminen seuracupin finaalissa – ”Uskomaton päivä, joka ei tule hetkeen unohtumaan”

Susanna Mäkelä

Yleisurheilun Pohjola Seuracupin finaalit kilpailtiin 31. elokuuta neljällä eri paikkakunnalla superfinaalisarjoissa. Ikaalisten Urheilijat kilpailivat A-sarjan finaalissa Janakkalassa. Seuracupin finaaleihin selvittivät tiensä kunkin sarjan 15 parasta seuraa kesän osakilpailupisteiden perusteella. Finaalissa 11–17-vuotiaat yleisurheilijat ottavat mittaa toisistaan lähes kaikissa yleisurheilulajeissa ja seurojen yhteispisteet ratkaisevat finaalisijoituksen.

Ikaalisten Urheilijat lähtivät finaaliin osakilpailupisteiden perusteella sijalta 7. Tiedossa oli, että jos joukkueen kaikki 31 urheilijapaikkaa saadaan täytettyä, niin sijoitusta on mahdollisuus parantaa. Jokaiseen lajiin edustajan saaminen ei tänäkään vuonna ollut aivan helpoimmasta päästä ja viimeisimmät villit kortit otettiin käyttöön vain muutama päivä ennen finaalia. Finaaliaamuna jännitettiin vielä viimeisen asti, pysyvätkö kaikki urheilijat terveinä. Tällä kertaa bussi pääsi starttaamaan aamulla kello 7 Ikaalisten urheilukentältä kaikki urheilijat mukanaan.

Kilpailujen käynnistyttyä alkoi tiukka finaalitaistelu. Ikaalisten Urheilijoiden yleisurheilijat pystyivät laji lajilta venymään vähintään omalle tasolleen ja usea urheilija myös ennätykseensä ja tilanne kentällä alkoi tiivistyä entistä jännittävämmäksi.

Iltapäivästä tummat pilvet väistyivät taivaalta ja aurinkokin pilkahteli pilvien välistä. Jäljellä oli enää finaalin huipentava sukkulaviesti. Ennen viestiä Ikaalisten Urheilijat olivat finaalissa sijalla 4, joka jo sekin oli huippusuoritus, mutta jokaisesta urheilijasta oli aistittavissa, että taistelu on kesken ja periksi ei tulla antamaan senttiäkään. Sukkulaviestin kuuman erän startatessa olivat sykkeet huipussaan niin huolto- ja valmennusjoukoissa kuin urheilijoilla. Seuraavat 2,5 minuuttia olivat IkU:n tykitystä, kun pikakiiturit ottivat sukkulaviestistä ylivoimaisen voiton. Viestien jälkeen saatiin vielä tovi jännittää viestin tuloksia ja pisteitä, koska taistelu sijoista 2–4 oli niin tiukkaa, että pelkästään sukkulaviestin voitto ei riittänyt, vaan loppusijoitus oli kiinni myös muiden joukkueiden viestiajoista- ja sijoituksista. Lopulta tulokset julkaistiin ja Ikaalisten Urheilijoiden leirissä riemu raikui, sillä Ikaalisten Urheilijat nostivat itsensä A-sarjan finaalissa toiseksi 0,5 pisteen erolla! Voiton finaalissa vei selvin pistein (342.5) Nakkilan Vire, Ikaalisten Urheilijat oli toinen pistein 307.5, IF Nykarlebynejden kolmas pistein 307 ja IF VOM neljäs pistein 306.

Palkintojen jaon jälkeen Ikaalisten Urheilijoiden matka jatkui Olympiastadionille Ruotsi-otteluun. Jokaisessa neljässä finaalissa ensimmäisen ja toisen sijan saavuttaneet seurat pääsivät juoksemaan Olympiastadionille 8 x 200 metrin viestin. Ikaalisten Urheilijat eivät lähteneet nöyristelemään isojen seurojen joukkueen vaan ylittivät maaliviivan Olympiastadionilla neljänneksi nopeimpana seurana. Edelle ylsivät ainoastaan Turun Urheiluliitto, Joensuun Kataja ja Jyväskylän Kenttäurheilijat.

Illan aikana Olympiastadionilla juoksi myös Ikaalisten Urheilijoiden Milja Miikkulainen, joka valittiin edustamaan Suomea nuorten maaottelujoukkueeseen. Milja selviytyi upeasti 4 x 100 metrin viestijuoksusta ja juoksi myös aiemmin päivällä N100 metrillä ajan 12,38.

Bussin kaartaessa takaisin Ikaalisten urheilukentälle kello yhdeltä yöllä kömpi bussista ulos kaikkensa antaneita urheilijoita ja huoltajia.
– Uskomaton päivä, joka ei tule hetkeen unohtumaan. Joukkueen kasaamisessa riitti haasteita, mutta onneksi joukkueeseen saatiin vahvistuksia sekä suunnistuksen että pesäpallon puolelta. Mukana oli muutama urheilija, jotka osallistuivat ensimmäistä kertaa elämässään yleisurheilukilpailuihin. Mainittakoon myös, että meillä oli T15-sarjan 2 000 metrillä kisaamassa 7-vuotias Alisa Iltanen ja P11-sarjan keihäässä Mihei Karpov heitti keihästä kipsi jalassa. Täyteen pistepottiin ja lajivoittoon ylsivät N17-sarjan 200 metrillä Petra Broman, M17-sarjan pituudessa Tuomas Mäkelä ja P11-sarjan pituudessa Julius Keränen. Koko joukkueen suoritus oli tänään kymppiplus, summasi ajatuksiaan päivästä seuran valmennuspäällikkö Antti Mäkelä.

Finaalijoukkueessa seuraa edustivat Daniel Sillanpää, Tuomas Mäkelä, Eliel Kärkkäinen, Petra Broman, Ella Kurula, Kamilla Hillman, Justus Mäkelä, Linus Kärkkäinen, Samra Pohjonen, Mikael Rajasalo, Ella Rouhiainen, Alisa Iltanen, Viola Holma, Jenniina Mäkelä, Seppo Kukkala, Aarni Kärkkäinen, Elias Iltanen, Timofei Karpov, Aaro Lampila, Reetta Niemenmaa, Lumikki Keimiöniemi, Layla Ali, Stella Hillman, Veeti Salo, Into Rouhiainen, Julius Keränen, Mihei Karpov, Saara Pohjonen, Kiira Kärkkäinen, Veera Rönkkö ja Josefina Hautamäki.