Pääkirjoitus 31.3.2021 06:00

Ilman erotuomaria pitäisi selvitä

Katri Linnikko
Katri Linnikko

Jämijärven valtuusto päätyi maanantaina yksimielisesti asettamaan valiokunnan selvittämään, nauttiiko tarkastuslautakunnan puheenjohtajisto valtuuston luottamusta. Asian taustalla on kuntaan tehty ilmoitus häirinnästä ja epäasiallisesta kohtelusta.
Valtuustossa asiaa käsiteltäessä Seppo Leponiemi esitti, että asia pitäisi palauttaa ruohonjuuritason käsittelyyn. Esittäjän kanssa on periaatteessa helppo olla samaa mieltä, eli asiat pitäisi selvittää ja ratkaista siellä, missä ne tapahtuvat ja asianosaisten kesken. Jossain menee kuitenkin raja, jonka ylityttyä asioiden hoitaminen mutkistuu ja erotuomaria tarvitaan.
Tapausta on hyvä miettiä myös hieman laajemmasta näkökulmasta. Esimerkiksi koulukiusaaminen on asia, jota ei luultavasti koskaan saada kokonaan kitkettyä. Kiusaamisen lopettamiseksi on kehitelty vaikka mitä Kiva koulu -ohjelmia, mutta niiden todellisista tuloksista on aika vähän näyttöjä. Runsas vuosi sitten Ylen MOT-ohjelmassa nostettiin jopa esiin, että kiusaamista vastustavan ohjelman sovittelutilanne, jossa kiusaaja ja kiusattu sopivat kasvotusten asian, saattaa olla kiusatulle jopa entistä traumaattisempi kokemus.
Monesti nostetaan esiin myös se, että kiusaaminen ei suinkaan rajoitu kouluun, vaan se siirtyy lasten varttuessa työelämään. Työpaikkakiusaaminen on aivan yhtä vakava aihe kuin koulukiusaaminenkin. Usein silti jopa vaietumpi.
On hyvä pohtia, mitä virkamiesten tai yleensä työntekijöiden pitää kestää ja ottaa vastaan. Luottamushenkilöt ovat viranhaltijoiden esimiehiä, joten heillä on oikeus arvostella tehtyä työtä ja esittää parannusehdotuksia. Kritiikinkin pitäisi kuitenkin olla rakentavaa. Kritiikin pitää myös kohdistua työhön, ei tekijään. Samalla lailla asiakaspalveluammatissa asiakkailla on oikeus antaa palautetta, mutta täytyykö asiatonta ryöppyä ottaa vastaan? Jos joku huutaa kasvokkain tai puhelimessa, saako poistua tai sulkea puhelimen? Ihmisten välisissä kohtaamisissa on aina kaksi näkökulmaa, mutta olisi hyvä, jos näkökulmat olisivat sen verran lähellä toisiaan, että ilman erotuomaria selvittäisiin.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

OIVASEUTU 24.4.2024 14:00 Tilaajille

Kesäteatterit haluavat jälleen hykerryttää katsojia niin hauskoilla hahmoilla kuin tarinoiden käänteillä

JÄMIJÄRVI 19.4.2024 17:00 Tilaajille

Jämijärvellä mietitään, striimataanko edelleen kaikki valtuuston kokoukset

IKAALINEN 19.4.2024 09:00 Tilaajille

Julia Vähä-Peltomäki ryhtyi osa-aikaiseksi yrittäjäksi: Macaron-leivosten teko on oma erikoistaitonsa

JÄMIJÄRVI 18.4.2024 15:00 Tilaajille

Jämijärven tilinpäätös viipyy yhteistyökumppanin ongelmien vuoksi

JÄMIJÄRVI 16.4.2024 13:40 Tilaajille

”Pitää luoda ympäristö, jossa kukaan ei jää yksin” – Nuorten tilanne huoletti Jämijärven valtuustoa