IKAALINEN 15.2.2022 15:00

Ikatan uusi tuotekehitystyön koulutus antaa valmiuksia kirkastaa idea tuotteeksi

Liisa Raipala

Koulutuskuntayhtymä Saskyn Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksella on alkamassa maaliskuussa uusi tuotekehitystyön erikoisammattitutkinnon koulutus. Koulutus on tarkoitettu etenkin käsi- ja taideteollisuusalojen, graafisen alan ja muidenkin luovien alojen ammattilaisten jatkokoulutukseksi.

Koulutusta lähtee vetämään Ikatan puuosaston opettaja Lauri Vartola, joka on puuseppämestari ja AMK-muotoilija.

– Tällaista koulutusta on pohdittu jo pitkään, ja myös Opetushallituksesta meiltä on kysytty tällaisen järjestämistä, kertoo Ikatan koulutuspäällikkö Päivi Pasanen.

Hakuaika on parhaillaan käynnissä, ja toiveena on saada ryhmä kokoon. Tarkoitus on, että opiskelemaan hakeutuvilla olisi alan pohjakoulutus ja työelämästä kokemusta joko työntekijänä tai yrittäjänä.

Tavoitteena, että koulutuksen aikana käytäisiin läpi jonkin tuotteen kehitysprojekti, josta jää opiskelijalle tulevaa varten konkreettinen hyöty.

– Toiveena on, että opiskelijalla olisi jokin idea, jota hän lähtee koulutuksen aikana kehittämään. Lähtökohtana on oman ammattitaidon ja oman toiminnan omaehtoinen ja järjestelmällinen kehittäminen, ja koulutus antaa tähän työkaluja, Vartola sanoo.

Työstä saa olla ylpeä

Vartola painottaa, että tuotekehityksestä pitäisi tulla luonteva osa käsityöyrittäjyyttä, ja moni yrittäjä tarvitsisikin lisää suunnitelmallisuutta.

– Tärkeää on yrityskuvan kirkastaminen, esimerkiksi brändin rakentaminen. On äärimmäisen tärkeää, että tuote löydetään. Jotta esimerkiksi nettisivu löytyy, markkinointi vaatii oman panostuksensa. Myös yrityksen nimeä pitää miettiä, ettei se olisi turhan hankala, Vartola sanoo.

Monille käsityöläisille itsensä kehuminen ja somettaminen voi olla kuin myrkkyä, mutta Vartolan kannustaa tuomaan oman osaamisen esiin ilman nöyristelyä.

– Yrityskulttuuria pitäisi kehittää. Jos joku on tehnyt valtavan hienon tuotteen, työstään pitäisi olla ylpeä, Vartola sanoo.

Räätälöidään tarpeen mukaan

Koulutukseen kuuluu pakollisena osana proaktiivinen eli ennakoiva kehittäminen. Lisäksi valitaan kaksi valinnaista neljästä osa-alueesta, jotka ovat tuotteistaminen tuotekehitysprosessissa, innovaattorina toimiminen, brändin rakentaminen ja palvelumuotoilu tuotekehitystyössä.

Koulutus tapahtuu pääasiassa verkko- ja etäopiskeluna, ja tarkoituksena on pystyä opiskelemaan joustavasti päivätyön ohessa. Opiskelijoiden on tarkoitus päästä myös yhdessä jakamaan ajatuksia ja ideoita, ja tarvittaessa voidaan järjestää yhteisiä lähiopetuspäiviä.

– Vielä ei tiedetä, millaisia tarpeita ja ajatuksia opiskelijoilla on, ja koulutuksen sisältö räätälöidään tapauskohtaisesti. Jos on tarvetta, opiskelijoille voidaan järjestää myös lähipäiviä eri osastoille alasta riippuen. Jos opiskelijalla on oma yritys, on loogista, että hän toteuttaa tuotekehitystyön siellä, Vartola sanoo.

– Koulutuksen voi tehdä myös yrittäjän oppisopimuksella, jolloin yrittäjä etsii itselleen sparraajan työelämästä. Työsuhteessa oleva voi suorittaa tutkinnon oppisopimuksella, Pasanen sanoo.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

IKAALINEN 16.9.2024 11:00 Tilaajille

Ikatalla kilisteltiin laseja: ”Unescon lasialan päätöksestä on otettava kaikki hyöty irti”

IKAALINEN 27.3.2024 07:00 Tilaajille

Virolaiset opiskelijat Ikatalla vaihdossa: Nyt pääsee suunnittelemaan omia töitä

IKAALINEN 21.3.2024 19:00 Tilaajille

Ikatalaiset jälleen voitokkaina valtakunnallisessa kulttuurikilpailussa – Saaliina yksi kulta, kaksi hopeaa, neljä pronssia

IKAALINEN 7.11.2023 17:10 Tilaajille

Ikata ehdolla Taito-Finlandian saajaksi – Vahvuutena pitkä historia kouluttajana

IKAALINEN 30.5.2023 10:00 Tilaajille

Ikata ryhtyy vahvistamaan käsityön opettajien osaamista – hanke alkaa elokuussa