MIELIPIDE 10.11.2022 12:30

Lukijalta: Ikaalisten valtuustossa tuulimyllyjä vastaan – ”Valtuustossa vastakkainasettelun merkeissä poikennut adressiryhmä oli tieteen ja tunteiden mylläkässä”Joudun tässä ilmastotuulimyllyjen keskustelussa vähän sivuamaan politiikkaakin yhteisten asioiden yhteydessä. Varo kuitenkin, ettet vaan ”leimaudu” ja sotkeudu pahaan politiikkaan, kun luet tätä kirjoitusta. Tosin, valtuustossa puhuttiin tosi vähän meille kaikille välttämättömästä ilmastonsuojelusta asenteella ”kun se ei kuitenkaan suoranaisesti ole meidän vallassa”.

Ilmastotilannetta puidaan parhaillaan Egyptin maailman ilmastofoorumissa. Ehkä nekin palaverit ovat myötävaikuttaneet edullisten sijoitusmallien kautta siihen, että Ikaalisissakin valmistellaan yrittäjien pyynnöstä tuulimyllypuistoa. Valtuutettujen päätettäväksi asia nousee noin vuoden päästä, kun kaikki myönteiset ja haitalliset vaikutusarviot on käsitelty.
Valtuustossa vastakkainasettelun merkeissä poikennut ”adressiryhmä” oli tieteen ja tunteiden mylläkässä. Päättäjien etukäteen syyllistämisessä tehtiin politiikkaa tärkeän tulevaisuuden asian kustannuksella. Mietin, että onko tämä ennakkoon syyllistävä adressilinja se paras menettelytapa.
Epäiltiin, että kuntalaisten valitsemat päättäjät eivät tunne vastuutaan ja varoiteltiin, ettei kannata olla kenenkään vietävissä.
Viimeinen lause himmensi kohdallani lähetystön luotettavuutta ja vaikutusvaltaa. Tunnen kyllä päättäjän vastuun ja vaikeuden, jota helpottaa, kun asiat ja päätösten vaikutukset ovat kaikkien tiedossa. Laajasta keskustelusta on kyllä ollut hyötyäkin, sillä tiukka patistelu haastaa kaavan valmistelijoita, jotka ovatkin ansiokkaasti olleet asialinjalla.
Vaihtoehdoksi toivottiin aurinkovoimaloita. Nyt ei ole kuitenkaan valmistelussa kuin korkeuksissa pyöriviä sähkömyllyjä. Ovet ovat kuitenkin auki kaikille ilmastoenergiahankkeille ja -yrittäjille. Hyvä idea kuitenkin, sillä tuottavuutta voisi lisätä, jos vähän tylsien betonijalkojen kylkeen laitettaisiin aurinkokierron verran aurinkokennoja tyynien helteiden varalle.
Kaavoituspäällikkö Juha Mäkelä jakoikin auliisti asiatietoa adressiryhmän ja muiden kysymyksiin. Tässä on vielä reilusti aikaa kaavavalmisteluun ja varsinaiseen päätöksentekoon. Perusteeton jahkailu valmiin asian ympärillä koettelee kuitenkin kunnan kukkaroa.

Reijo Leppänen

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

JÄMIJÄRVI 23.2.2024 15:00 Tilaajille

Jämijärveläiset ysit ovat mieli avoimena tulevaan – Yrittäjyys ja lukio-opinnot kiinnostavat yhteishaussa

Uutiset 14.2.2024 16:02 Tilaajille

Yrittämisen syrjään kiinni jo opiskeluaikana? Ikaalisissa suunnitellaan työtiloja Idea-kampuksen opiskelijoile

Mielipiteet 14.2.2024 12:00 Tilaajille

Napakat mielipiteet 14.2. ”Nyt näkyy Pirhan suhtautuminen ikäihmisiin”

JÄMIJÄRVI 8.2.2024 09:00 Tilaajille

Jämijärvi: Vaikuttamisen mahdollisuudet voisi koota selkeämmin kuntalaisten tietoon

IKAALINEN 2.2.2024 17:00 Tilaajille

Ikaalisten entisten kaupungintalojen aluetta kaavoitetaan asuinnoiksi sekä liike- ja toimistokäyttöön – Rakennusten suojelumerkinnät säilyvät