MIELIPIDE 10.11.2022 12:30

Lukijalta: Ikaalisten valtuustossa tuulimyllyjä vastaan – ”Valtuustossa vastakkainasettelun merkeissä poikennut adressiryhmä oli tieteen ja tunteiden mylläkässä”



Joudun tässä ilmastotuulimyllyjen keskustelussa vähän sivuamaan politiikkaakin yhteisten asioiden yhteydessä. Varo kuitenkin, ettet vaan ”leimaudu” ja sotkeudu pahaan politiikkaan, kun luet tätä kirjoitusta. Tosin, valtuustossa puhuttiin tosi vähän meille kaikille välttämättömästä ilmastonsuojelusta asenteella ”kun se ei kuitenkaan suoranaisesti ole meidän vallassa”.

Ilmastotilannetta puidaan parhaillaan Egyptin maailman ilmastofoorumissa. Ehkä nekin palaverit ovat myötävaikuttaneet edullisten sijoitusmallien kautta siihen, että Ikaalisissakin valmistellaan yrittäjien pyynnöstä tuulimyllypuistoa. Valtuutettujen päätettäväksi asia nousee noin vuoden päästä, kun kaikki myönteiset ja haitalliset vaikutusarviot on käsitelty.
Valtuustossa vastakkainasettelun merkeissä poikennut ”adressiryhmä” oli tieteen ja tunteiden mylläkässä. Päättäjien etukäteen syyllistämisessä tehtiin politiikkaa tärkeän tulevaisuuden asian kustannuksella. Mietin, että onko tämä ennakkoon syyllistävä adressilinja se paras menettelytapa.
Epäiltiin, että kuntalaisten valitsemat päättäjät eivät tunne vastuutaan ja varoiteltiin, ettei kannata olla kenenkään vietävissä.
Viimeinen lause himmensi kohdallani lähetystön luotettavuutta ja vaikutusvaltaa. Tunnen kyllä päättäjän vastuun ja vaikeuden, jota helpottaa, kun asiat ja päätösten vaikutukset ovat kaikkien tiedossa. Laajasta keskustelusta on kyllä ollut hyötyäkin, sillä tiukka patistelu haastaa kaavan valmistelijoita, jotka ovatkin ansiokkaasti olleet asialinjalla.
Vaihtoehdoksi toivottiin aurinkovoimaloita. Nyt ei ole kuitenkaan valmistelussa kuin korkeuksissa pyöriviä sähkömyllyjä. Ovet ovat kuitenkin auki kaikille ilmastoenergiahankkeille ja -yrittäjille. Hyvä idea kuitenkin, sillä tuottavuutta voisi lisätä, jos vähän tylsien betonijalkojen kylkeen laitettaisiin aurinkokierron verran aurinkokennoja tyynien helteiden varalle.
Kaavoituspäällikkö Juha Mäkelä jakoikin auliisti asiatietoa adressiryhmän ja muiden kysymyksiin. Tässä on vielä reilusti aikaa kaavavalmisteluun ja varsinaiseen päätöksentekoon. Perusteeton jahkailu valmiin asian ympärillä koettelee kuitenkin kunnan kukkaroa.

Reijo Leppänen

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

JÄMIJÄRVI 18.4.2024 15:00 Tilaajille

Jämijärven tilinpäätös viipyy yhteistyökumppanin ongelmien vuoksi

JÄMIJÄRVI 16.4.2024 13:40 Tilaajille

”Pitää luoda ympäristö, jossa kukaan ei jää yksin” – Nuorten tilanne huoletti Jämijärven valtuustoa

IKAALINEN 13.4.2024 15:00 Tilaajille

Ikaalisten kaupunki myönsi noin 6 000 euroa vesistöjen kunnostushankkeisiin

JÄMIJÄRVI 12.4.2024 07:00 Tilaajille

Kevät on klapihommien aikaa – "Nykyään halutaan vain pinota puut liiteriin ja sieltä laittaa ne pesään"

IKAALINEN 11.4.2024 13:15 Tilaajille

”Mietin kaksi sekuntia, menenkö jäälle” – Minttu pelasti perheen Jedi-koiran jäisestä vedestä