MIELIPIDE 10.11.2022 12:30

Lukijalta: Ikaalisten valtuustossa tuulimyllyjä vastaan – ”Valtuustossa vastakkainasettelun merkeissä poikennut adressiryhmä oli tieteen ja tunteiden mylläkässä”Joudun tässä ilmastotuulimyllyjen keskustelussa vähän sivuamaan politiikkaakin yhteisten asioiden yhteydessä. Varo kuitenkin, ettet vaan ”leimaudu” ja sotkeudu pahaan politiikkaan, kun luet tätä kirjoitusta. Tosin, valtuustossa puhuttiin tosi vähän meille kaikille välttämättömästä ilmastonsuojelusta asenteella ”kun se ei kuitenkaan suoranaisesti ole meidän vallassa”.

Ilmastotilannetta puidaan parhaillaan Egyptin maailman ilmastofoorumissa. Ehkä nekin palaverit ovat myötävaikuttaneet edullisten sijoitusmallien kautta siihen, että Ikaalisissakin valmistellaan yrittäjien pyynnöstä tuulimyllypuistoa. Valtuutettujen päätettäväksi asia nousee noin vuoden päästä, kun kaikki myönteiset ja haitalliset vaikutusarviot on käsitelty.
Valtuustossa vastakkainasettelun merkeissä poikennut ”adressiryhmä” oli tieteen ja tunteiden mylläkässä. Päättäjien etukäteen syyllistämisessä tehtiin politiikkaa tärkeän tulevaisuuden asian kustannuksella. Mietin, että onko tämä ennakkoon syyllistävä adressilinja se paras menettelytapa.
Epäiltiin, että kuntalaisten valitsemat päättäjät eivät tunne vastuutaan ja varoiteltiin, ettei kannata olla kenenkään vietävissä.
Viimeinen lause himmensi kohdallani lähetystön luotettavuutta ja vaikutusvaltaa. Tunnen kyllä päättäjän vastuun ja vaikeuden, jota helpottaa, kun asiat ja päätösten vaikutukset ovat kaikkien tiedossa. Laajasta keskustelusta on kyllä ollut hyötyäkin, sillä tiukka patistelu haastaa kaavan valmistelijoita, jotka ovatkin ansiokkaasti olleet asialinjalla.
Vaihtoehdoksi toivottiin aurinkovoimaloita. Nyt ei ole kuitenkaan valmistelussa kuin korkeuksissa pyöriviä sähkömyllyjä. Ovet ovat kuitenkin auki kaikille ilmastoenergiahankkeille ja -yrittäjille. Hyvä idea kuitenkin, sillä tuottavuutta voisi lisätä, jos vähän tylsien betonijalkojen kylkeen laitettaisiin aurinkokierron verran aurinkokennoja tyynien helteiden varalle.
Kaavoituspäällikkö Juha Mäkelä jakoikin auliisti asiatietoa adressiryhmän ja muiden kysymyksiin. Tässä on vielä reilusti aikaa kaavavalmisteluun ja varsinaiseen päätöksentekoon. Perusteeton jahkailu valmiin asian ympärillä koettelee kuitenkin kunnan kukkaroa.

Reijo Leppänen

Jaa artikkeli

Facebook Twitter

Lue lisää

IKAALINEN 5.12.2022 17:00 Tilaajille

Ikaalisten 4H-yhdistys sai kesätoimintaansa tukea kaupungilta 1 500 euroa, rahaa myös erityisryhmien liikuntaan

JÄMIJÄRVI 3.12.2022 10:00 Tilaajille

”Ei kallis arkku tee ihmisestä parempaa” – Reijo Pihlajamäki rakensi itselleen viimeisen leposijan

IKAALINEN 2.12.2022 15:00 Tilaajille

Sasky hakee lisärahoitusta ukrainalaisten koulutukseen, ja myös hoiva-avustajia halutaan kouluttaa

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN, YLÖJÄRVI 1.12.2022 13:52 Tilaajille

Nämä seudun asukkaat saavat kunniamerkin itsenäisyyspäivänä – listalla 25 nimeä

IKAALINEN 24.11.2022 13:00 Tilaajille

Soteuudistus ei nielaise kuntien jo saamia valtionperintöjä, vaan kunnat voivat käyttää niitä vaikka hyvinvointityöhön