IKAALINEN/TAMPERE 4.8.2024 15:00

Ikaalisten Urheilijoille roppakaupalla mitaleita PM-kilpailuista ja sisulisähuipentumasta

Susanna Mäkelä

Hämeen seudun 17-, 15- ja 14-vuotiaiden yleisurheilun piirimestaruudet ratkottiin Tampereen Ratinan stadionilla 16.–17. heinäkuuta. Ensimmäinen kisailta kilpailtiin auringon helliessä urheilijoita, toisena kisailtana osa lajeista kisattiin kaatosateessa ja osa tihkusateessa. Vaihtelevat sääolosuhteet eivät Ikaalisten Urheilijoiden nuoria lupauksia hetkauttaneet, sillä PM-kilpailuissa nähtiin upeita ennätyksiä ja onnistumisia. Ikaalisten Urheilijat saavuttivat kilpailuista yhteensä peräti 13 mitalia.

N17-sarjassa IU:n värejä edustivat upeasti Milja Miikkulainen, Ella Kurula, Petra Broman ja Kamilla Hillman. Miikkulainen juoksi ensimmäisenä kisapäivänä ensin 100 metrin alkuerissä ennätyksensä 12,47 (–0,4) ja finaalissa pinkoi upealla juoksulla kilpailun voittoon. Samalla hän paranteli uudeksi ennätyksekseen ajan 12,36 (+1,1). IU:n menestystä täydensi upeasti Ella Kurula, joka pinkoi finaalissa kolmanneksi hienolla ennätyksellä 12,63. Kurula onnistui upeasti myös N17-sarjan kolmiloikassa ennen 100 metrin juoksua ja nappasi kilpailusta hienon voiton tuloksella 10,59. Ikaalisten Urheilijoiden vahvaa menestystä N100-sarjan metrillä täydensi myös Petra Broman, joka juoksi finaalissa sijalle 6 ajalla 13,11 ja pinkoi alkuerissä oman ennätyksensä 12,98. Myös Kamilla Hillman onnistui ensimmäisenä kisapäivänä N17-sarjan kolmiloikassa upeasti ja hyppäsi ennätyksensä 10,22, joka oikeutti kolmanteen sijaan. Näin ollen tässäkin lajissa nähtiin palkintokorokkeella kaksi Ikaalisten Urheilijoiden naista.

Milja Miikkulaisen hieno kisavire jatkui myös toisena kisapäivänä, kun Miikkulainen pinkoi N17-sarjan 200 metrillä kilpailun toiseksi ennätyksellään 25,51 (+0,6). Myös Petra Bromanin 200 metriä kulki hienosti ja tuloksena oli viides sija ajalla 27.05. Ella Kurula pinkoi matkan aikaan 28,01. Pituutta Kurula hyppäsi 5,02 ja Hillman 4,68.

M17-sarjassa Ikaalisten Urheilijoiden värejä edustivat Eliel Kärkkäinen ja Tuomas Mäkelä. Kärkkäisen kisaurakka eli 1 500 metriä ensimmäisenä kilpailupäivänä ja 3 000 metriä toisena kilpailupäivänä sujui komeasti. Kärkkäinen kellotti ensimmäisellä matkalla ennätysajan 4.29,78 saavuttaen juoksullaan PM-hopean. Myös 3 000 metriä kulki kovaan ennätysaikaan 9.51,27 ja myös tässä lajissa Kärkkäinen saavutti hopean. Mäkelän paras lajisuoritus syntyi M17-sarjan kuulassa, jossa Mäkelä työsi itsensä voittajaksi tuloksella 13,60. M17-sarjan kolmiloikassa Mäkelän jalkaan tuli harmillisesti tuntemuksia jo verkkahypyssä, jonka vuoksi hän ei pystynyt hyppäämään kuin puoliteholla, mutta saavutti pronssin tuloksella 11,80. Mäkelän 100 metriä kulki aikaan 12,16 ja kiekkoa Mäkelä heitti tuloksen 30,12.

17-sarjan lisäksi vakuuttavaa jälkeä PM-kilpailuissa tekivät 14-sarjalaiset Linus Kärkkäinen ja Ella Rouhiainen. Kärkkäinen saavutti kilpailuista komeasti kaksi kultaa Rouhiainen kaksi hopeaa. Kärkkäinen voitti omat PM-kultansa P14-sarjan 200 metriltä ennätyksellä 6.46,21 ja P14-sarjan 800 metriltä ajalla 2.24,42. Rouhiainen PM-hopeat tulivat T14-sarjan 100 metrin finaalista ajalla 13,55. Alkuerissä Rouhiainen juoksi ennätyksensä 13,39. Toisen hopean hän saavutti T14-sarjan 300 metrin aidoista ennätyksellään 51,71.

Näiden piirinmestaruuskilpailuissa menestyneiden nuorien urheilijoiden kauden pääkilpailut eli SM-kisat kilpaillaan elokuun alkupuolella. Lisäksi osaa 17-sarjalaisista odottaa edustustehtävä piirien väliseen (Etelä-Pohjanmaa, Häme, Satakunta ja Varsinais-Suomi) piiriotteluun heinäkuun lopussa. Kilpailukausi jatkuu lisäksi muun muassa Seuracupin osalta.

Sisulisissä Karpov ja Salo rohmusivat mitaleja

Hämeen seudun 9–13-vuotiaiden yleisurheilijoiden PM-sisulisähuipentuma kisattiin Tampereen Ratinan stadionilla 27.–28. heinäkuuta. Ikaalisten Urheilijoiden kovimmat mitalirohmut olivat P13-sarjan Timofei Karpov ja P9-sarjan Veeti Salo, joista molemmat saavuttivat 4 PM-mitalia. Osanotto-oikeus näissä karkeloissa on maksimissaan neljään lajiin, joten enempää mitaleja ei kisoista olisi ollut yhden urheilijan mahdollisuus kotiuttaa.

Timofei Karpov saavutti kultaiset PM-mitalit pituudessa hyppäämällä kisan voittoon ennätyksellään 5,32 ja 200 metrin aidoissa ennätyksellään 31,28. PM-hopeaa Karpov saavutti 200 metriltä ennätyksellään 26,15 ja 60 metriltä ennätyksellään 8,09. Veeti Salo saavutti hopean 40 metriltä ennätyksellään 6,79, pronssin korkeudesta ennätyksellään 108, pronssin pituudesta ennätyksellään 3,73 ja hopean 1 000 metriltä ajalla 3.58,42.

P13-sarjassa myös Elias Iltanen ja Justus Mäkelä saavuttivat PM-mitaleja. P13 -sarjan keihäässä Iltanen saavutti hopean tuloksella 34,27 ja Mäkelä pronssin ennätyksellään 29,14. Mäkelä saavutti myös hopean hyppäämällä korkeutta tuloksen 118.

T13-sarjassa Stella Hillman oli Ikaalisten Urheilijoiden naisten kovin onnistuja ja saavutti kuulassa PM-hopean ennätyksellään 9,37. Korkeudessa Hillman oli viides tuloksella 130 ja myös pituudessa Hillman oli viides ennätyksellään 4,22. Finaalissa Hillman juoksi sijalle seitsemän ajalla 9,48.

P12-sarjan 1 000 metrillä Aarni Kärkkäinen saavutti PM-hopeaa ennätyksellään 3.28,72. P11-sarjan keihäässä Mihei Karpov saavutti PM-pronssin ennätyksellään 24,72 ja P11-sarjan kuulassa Karpov saavutti PM-hopean tuloksella 7,55. P11-sarjan kiekossa Karpov oli neljäs ennätyksellään 20,27 ja myös pituudessa Karpov oli neljäs ennätyksellään 4,00.

P11-sarjassa Into Rouhiainen oli pituudessa sijalla viides tuloksella 3,88. P11-sarjan 60 metrin aidoissa Rouhiainen juoksi neljänneksi ennätyksellään 11,32. P11-sarjan 60 metrin finaalissa Rouhiainen oli kuudes ajalla 9,68. P11-sarjan kolmiloikassa Rouhiainen hyppäsi ennätyksensä 7,79 ollen sijalla viides. P11-sarjan 60 metrin alkuerissä Markus Viitahalme juoksi sijalle 12 ajalla 10,70. P11-sarjan 1 000 metrillä Viitahalme oli kuudes ajalla 4.16,33.

T10-sarjan kuulassa Ella Järvinen oli kuudes ennätyksellään 5,94. T10-sarjan kiekossa Järvinen oli sijalla 12 tuloksella 8,34. T10-sarjan 60 metrin alkuerissä Kiira Kärkkäinen juoksi sijalle 12 ajalla 10,38 ja Järvinen sijalle 22 ajalla 11,35. T10-sarjan pituudessa Kärkkäinen oli sijalla 9 tuloksella 3,48 ja Järvinen sijalla 18 ennätyksellään 3,19.

P9-sarjan 40 metrin alkuerissä Martti Viitahalme oli kymmenes ennätyksellään 8,12. P9-sarjan 1 000 metrillä Viitahalme juoksi sijalle 11 ennätyksellään 4.21,95. T9-sarjan 40 metrin alkuerissä Maija Rouvali oli sijalla 30 ajalla 8,21. T9-sarjan kuulassa Rouvali työnsi tuloksen 3,86, joka oikeutti sijaan 15.