IKAALINEN 13.9.2023 10:00

Ikaalisten kuntoreitit kohenivat – Teiharjuun ja Toivolansaareen uusi valaistus ja uutta pintaa

Liisa Raipala

Syksyinen aurinko lämmittää, kun Sari Sovelius ja bokserinpentu Topi nauttivat luonnonrauhasta Ikaalisten Teiharjun kuntoreitillä.

– Päivittäin käydään täällä. Täällä on upea kuntoradan osuus ja lisäksi on polkuja, ja täällä voi mennä pitempiä tai lyhyempiä lenkkejä. Täällä saa kulkea koiran kanssa rauhassa, paremmin kuin Ikaalisten keskustan rantapolulla, Sovelius juttelee.
Teiharjun kuntoreittiä onkin kunnostettu viime ja tämän vuoden aikana, ja käyttäjiltä on kiirinyt hyvää palautetta myös toimitukseen.
Reitin kunnostuksen noin 100 000 euron budjettiin on kuulunut 30 000 euron valtion avustus, ja kaupunki on teettänyt työt urakoitsijoilla. Ikaalisten kaupunginpuutarhuri Kauri Kallio kertoo, että kunnostettuna on reiteistä vajaan kahden kilometrin osuus eli Kartuntien ja kylpylän väliset lenkit.
– Valaistus on uusittu viimeisen päälle hyväksi. Johdot ovat maassa, eikä myrskyllä tarvitse pelätä, että puita kaatuu johtojen päälle, Kallio kertoo.
– Ojia on parannettu, ja vesi virtaa nyt reitiltä sivummalle, ja reitille on laitettu uutta pintakerrosta.
Reitin varresta on myös poistettu pusikkoa, ja tällä reitille on saatu paikoin lisää leveyttäkin.
Tässä urakassa ei kunnostettu Kartuntien pohjoispuolella kiertävää reilun kahden kilometrin osuutta kuntoreitistä. Tuolla osuudella on sen sijaan harvennettu puustoa osana kaupungin muita hakkuutöitä.

Harjukasveja istutettu reitin varrelle

Valtion avustamaan hankkeeseen on kuulunut myös luonnonhoitotyötä.

Kun esimerkiksi reitin isoimman mäen luona maata on myllerretty, maanpinnan kunttakerros on rikkoutunut, ja paljastuneeseen maahan on istutettu ja kylvetty lähiseudulta peräisin olevia harjukasveja. Istutuksessa on käytetty kasvatettuja taimia, joihin siemenet on kerätty lähialueelta. Kaikkiaan siirrettyjä kasvilajeja on puolisentusinaa, ja esimerkiksi kissankäpälän siemeniä on kerätty Vatulasta, ja Hämeekyröstä on löytynyt emokasveja jänönapilalle.
– Siemeniä on myös kylvetty suoraan maahan, ja hyvällä lykyllä ne ovat lähteneet kasvamaan ja muutaman vuoden päästä ne kukkivat.
– Teiharju on paikallisesti arvokas harjualue, ja siihen on tuotu harjun ilmeelle tyypillistä kasvillisuutta.

Kristan lenkkiä parannettiin

Kunnostettu on myös Ikaalisten keskustan puolella Toivolansaaressa kiertävää 1,5 kilometrin Kristan lenkkiä. Reitin valaistus on uusittu, ja tämän vuoden puolella kuntoradan pintaan on tuotu hiekkaa.

– Kristan lenkki on ollut purupinnalla, ja puru on vähän ongelmallinen. Sitä pitäisi uusia melkein joka vuosi, eikä purua nykyään ole kovin hyvin saatavilla. Aluksi hiekkapohja voi olla pehmeä, mutta se leviää ja painuu.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

IKAALINEN 15.7.2024 09:00 Tilaajille

Seppo Sisättö löysi tien varresta aseen 1950-luvulla, nyt löytö kantoi fiktiiviseksi romaaniksi – ”Ei revolveria hukata”

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN 15.7.2024 07:00 Tilaajille

Pirhan digiklinikan käyttäjämäärät tasaisessa kasvussa – ”Yhteydenottoja on siirtynyt puhelimesta digitaaliseen kanavaan”

IKAALINEN 12.7.2024 07:00 Tilaajille

Ikaalinen kyseenalaistaa Maanmittauslaitoksen sulkemisen säästöväitteet – Ehdottaa yhteisiä tiloja

IKAALINEN 11.7.2024 09:00 Tilaajille

Ikaalinen uusi opiskelija-asuntoyhtiö sai lainatakauksen – Lainaa jäljellä reilut 1,5 miljoonaa

IKAALINEN 11.7.2024 07:00 Tilaajille

Nikulan lakkautuksesta valitus hallinto-oikeuteen – ”On ilmeistä, että rakennuksen kunnosta on annettu virheellistä tietoa”