IKAALINEN 13.9.2023 10:00

Ikaalisten kuntoreitit kohenivat – Teiharjuun ja Toivolansaareen uusi valaistus ja uutta pintaa

Liisa Raipala

Syksyinen aurinko lämmittää, kun Sari Sovelius ja bokserinpentu Topi nauttivat luonnonrauhasta Ikaalisten Teiharjun kuntoreitillä.

– Päivittäin käydään täällä. Täällä on upea kuntoradan osuus ja lisäksi on polkuja, ja täällä voi mennä pitempiä tai lyhyempiä lenkkejä. Täällä saa kulkea koiran kanssa rauhassa, paremmin kuin Ikaalisten keskustan rantapolulla, Sovelius juttelee.
Teiharjun kuntoreittiä onkin kunnostettu viime ja tämän vuoden aikana, ja käyttäjiltä on kiirinyt hyvää palautetta myös toimitukseen.
Reitin kunnostuksen noin 100 000 euron budjettiin on kuulunut 30 000 euron valtion avustus, ja kaupunki on teettänyt työt urakoitsijoilla. Ikaalisten kaupunginpuutarhuri Kauri Kallio kertoo, että kunnostettuna on reiteistä vajaan kahden kilometrin osuus eli Kartuntien ja kylpylän väliset lenkit.
– Valaistus on uusittu viimeisen päälle hyväksi. Johdot ovat maassa, eikä myrskyllä tarvitse pelätä, että puita kaatuu johtojen päälle, Kallio kertoo.
– Ojia on parannettu, ja vesi virtaa nyt reitiltä sivummalle, ja reitille on laitettu uutta pintakerrosta.
Reitin varresta on myös poistettu pusikkoa, ja tällä reitille on saatu paikoin lisää leveyttäkin.
Tässä urakassa ei kunnostettu Kartuntien pohjoispuolella kiertävää reilun kahden kilometrin osuutta kuntoreitistä. Tuolla osuudella on sen sijaan harvennettu puustoa osana kaupungin muita hakkuutöitä.

Harjukasveja istutettu reitin varrelle

Valtion avustamaan hankkeeseen on kuulunut myös luonnonhoitotyötä.

Kun esimerkiksi reitin isoimman mäen luona maata on myllerretty, maanpinnan kunttakerros on rikkoutunut, ja paljastuneeseen maahan on istutettu ja kylvetty lähiseudulta peräisin olevia harjukasveja. Istutuksessa on käytetty kasvatettuja taimia, joihin siemenet on kerätty lähialueelta. Kaikkiaan siirrettyjä kasvilajeja on puolisentusinaa, ja esimerkiksi kissankäpälän siemeniä on kerätty Vatulasta, ja Hämeekyröstä on löytynyt emokasveja jänönapilalle.
– Siemeniä on myös kylvetty suoraan maahan, ja hyvällä lykyllä ne ovat lähteneet kasvamaan ja muutaman vuoden päästä ne kukkivat.
– Teiharju on paikallisesti arvokas harjualue, ja siihen on tuotu harjun ilmeelle tyypillistä kasvillisuutta.

Kristan lenkkiä parannettiin

Kunnostettu on myös Ikaalisten keskustan puolella Toivolansaaressa kiertävää 1,5 kilometrin Kristan lenkkiä. Reitin valaistus on uusittu, ja tämän vuoden puolella kuntoradan pintaan on tuotu hiekkaa.

– Kristan lenkki on ollut purupinnalla, ja puru on vähän ongelmallinen. Sitä pitäisi uusia melkein joka vuosi, eikä purua nykyään ole kovin hyvin saatavilla. Aluksi hiekkapohja voi olla pehmeä, mutta se leviää ja painuu.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter

Lue lisää

IKAALINEN 27.9.2023 17:00 Tilaajille

Ympäristölautakunta kuntalaisaloitteesta: Tuulivoimakaavoitus ei estä muita uusiutuvia energiamuotoja eikä energia- ja kaavoitusstrategialle nähdä tarvetta

IKAALINEN 26.9.2023 08:00 Tilaajille

Ikaalisten jalkapallokentän siirtonurmi maksaisi noin 50 000 euroa – Takeita sen kestävyydestä ei ole

IKAALINEN 25.9.2023 17:00 Tilaajille

Ikaalisten vanhoille kaupunginvirastoille mietitään ja kaavoitetaan uutta käyttöä

IKAALINEN 25.9.2023 10:00 Tilaajille

Ikaalisten Vanhan kauppalan Kyrösjärvi-näkymiä aiotaan parantaa – Puut kuitenkin nauttivat kaavojen suojaa

IKAALINEN 19.9.2023 10:00 Tilaajille

Koirapuistossa saa päästellä niin lujaa kuin haluaa – Ikaalisten koirapuisto on avattu kunnostuksen jälkeen