IKAALINEN 7.6.2024 17:00

Ikaalisten Haitarikesä kokoaa yhteen harmonikan ystäviä – Kaksipäiväisen tapahtuman korkkasi pelimannien kilpailu

Nea Kilpinen

Mitä olisi Suomen kesä ilman haitarin sulosointuja? Vaikka Ikaalisissa ei kesällä kisailla Kultaisesta ja Hopeisesta Harmonikasta, haitari soi silti kaksipäiväisen Ikaalisten Haitarikesä -tapahtuman merkeissä 7.–8. kesäkuuta.

Suomen pelimannimestaruudesta kilpaillaan perjantaina jo 53. kerran. Pelimannimestaruuskilpailut ovat pisimpään Suomessa keskeytyksettä järjestetyt harmonikkakilpailut. Kilpailuissa kuullaan niin perinteistä suomalaista harmonikkamusiikkia kuin uudempaa kansan- ja maailmanmusiikkia.
Soittajia on lähes neljäkymmentä, joista moni soittaa useammassa eri sarjassa. Haitarimusiikkia saa nauttia aimo annoksen, sillä kappaleita kuullaan päivän aikana yli sata.

Monenlaista musiikkia

Perjantaisia pelimannimestaruuskilpailuja oli seuraamassa niin kilpailijoita ja heidän läheisiään kuin muita haitarimusiikin ystäviä.

Sisarukset, 14-vuotias Anni ja 8-vuotias Iina Saksman sekä heidän äitinsä Kati Saksman ajoivat viisi tuntia Savonlinnasta osallistuakseen Ikaalisten Haitarikesään. Siskoksista vanhempi kilpailee pelimannien mestaruudesta ja nuorempi esiintyy huomisessa nuorien harmonikkavirtuoosien konsertissa.
– Me odotamme eniten esiintymistä ja tuttujen tapaamista. Haitari on ollut meidän elämässä mukana jo pienestä pitäen, joten sillä on meille suuri merkitys. Haitarissa parasta on se, että sillä voi soittaa monenlaista musiikkia, sisaruspari pohdiskelee.
Tärkeimpinä muistoina kumpikin mainitsee kilpailumenestyksen. Anni Saksmanille erityisen tärkeitä ovat Hopeisen Harmonikan voitto vuodelta 2019 ja pelimannimestaruuskilpailujen voitto vuodelta 2022. Iina Saksman puolestaan iloitsee Lasten Laivatähti -kilpailun voitosta.

”Ei ole huolia eikä murheita”

Tamperelainen Antti Peltokangas tuli paikan päälle verestämään vanhoja muistoja. Hän soittaa itse Tampereen Harmonikkaorkesterissa. Rakkauden haitarimusiikkia kohtaan hän peri isältään Mauno Peltokankaalta.

– Merkityksellisin muistoni on vuodelta 1978 tai -79. Silloin kävin ensimmäistä kertaa katsomassa, kun isäni kilpaili Sata-Häme Soissa. Hän harjoitteli kilpailuja varten aina kolme kuukautta. Sinä aikana hän ei muuta tehnytkään, Peltokangas muistelee.
– Haitarin soittamisessa parasta on se, että silloin ei ole huolia eikä murheita, hän jatkaa.
Seuraavalta kahdelta päivältä Peltokangas odottaa ennen kaikkea hyvää musiikkia, Veikko Ahvenaisen konserttia ja iltatansseja.

Suosikkina polkka

Kävijöitä oli myös Jurvasta ja Laihiasta. Arja ja Heikki Tuomisto sekä Marja-Liisa ja Erkki Peltorinta saapuivat niin ikään kuuntelemaan hyvää musiikkia ja nauttimaan toistensa seurasta.

– Meidän poikamme, Marja-Liisan ja Erkin kummipoika, on pelimannimestaruuskilpailujen tuomari. Ympyrä sulkeutuu, sillä hän on vuosia sitten osallistunut niihin itse kilpailijana. Myös kaksi muuta poikaamme ovat soittaneet haitaria, Arja Tuomisto kertoo.
Mielekkäimmäksi haitarilla soitettavaksi musiikiksi pariskunnat nimeävät polkan. Erityisesti Säkkijärven polkka saa tanssijalan vipattamaan.
– Laihialaiset lähtevät vielä tänään kotimatkalle, mutta me taidamme Heikin kanssa käydä illalla pyörähtelemässä tanssilattialla, Arja Tuomisto toteaa.

Ohjelmaa koko perheelle

Pelimannimestaruuskilpailun lisäksi Ikaalinen Spassa on perjantain ja lauantain aikana paljon erilaista, koko perheelle sopivaa ohjelmaa.

Molempina päivinä haitarimusiikin ystävien on mahdollista laittaa jalalla koreasti harmonikkatansseissa, joissa esiintyy esimerkiksi perjantaina monenlaisia harmonikkakerhoja ja lauantaina viime vuoden tangokuningas Pasi Flodström orkestereineen. Lisäksi sekä perjantaina että lauantaina on mahdollista tutustua uusimpiin harmonikkamalleihin harmonikkamessujen merkeissä.
Lauantaina lapsia viihdytetään lasten haitarihulinoilla, joissa muun muassa kuullaan musiikkia ja nähdään akrobatiaa. Lauantaina esiintyvät myös digiharmonikan mestari ja Vuoden Harmonikkataiteilija 2024 Netta Skog sekä harmonikkalegenda Veikko Ahvenainen yhdessä Carina Nordlundin kanssa.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

IKAALINEN 10.6.2024 14:00 Tilaajille

Ikaalislainen Tiina Viljakainen menestyi pelimannien mittelössä – ”Painin aika kovassa sarjassa”

IKAALINEN 25.3.2024 09:15 Tilaajille

Digiharmonikan soittaja Netta Skog valittiin Vuoden Harmonikkataiteilijaksi – Palkitseminen perinteisellä Harmonikkaristeilyllä

IKAALINEN 11.3.2024 13:00 Tilaajille

Harmonikkakansaa houkutellaan ensi kesänä pikkufestareille – ”Toivomme tästä uutta alkua”

PÄÄKIRJOITUS 6.3.2024 06:00 Tilaajille

Pääkirjoitus: Tapahtumat ovat tärkeitä käyntikortteja – Potter-illasta olisi isoksikin vetonaulaksi

IKAALINEN 5.2.2024 13:00 Tilaajille

Ikaalisissa alkaa tuki- ja liikuntaelinsairauksien kuntoutuskurssit: punaisena lankana on oma tavoite