Ikaalisissa Fortumin ja tytäryhtiö Fincumetin metallinkierrätys on vahvassa kasvussa – uutta kasvua haetaan sähköautojen akkujen kierrätyksestä
Fortumin omistaman Fincumetin Teiharjussa Ikaalisissa sijaitseva laitos on nykyisin metallinkierrätyksessä ja jatkojalostuksessa Suomen keskeisempiä laitoksia.
Viime vuonna Fortum aloitti Teiharjussa uutena toimintana sähköautojen litiumakkujen kierrätyksen.
Ikaalisissa akut esikäsitellään ja kierrätetään mekaanisesti.
– Akkujen mekaaninen kierrätys Ikaalisissa on lähtenyt hyvin käyntiin ja teemme jatkuvasti lisäinvestointeja ja parannuksia tuotantoon, kertoo Fortumin akkuliiketoiminnan johtaja Tero Holländer.
Holländerin mukaan valtaosa kierrätykseen päätyvästä materiaalista on toistaiseksi akkujen valmistuksessa syntyvää tuotantohylkyä.
Uusiin akkuihin tarvittavan litiumin kysyntä kovaa
– Ladattavien sähköajoneuvojen myynti kasvaa nopeammin kuin vielä pari vuotta sitten ennustettiin. Käytöstä poistuvien ja sitä myötä kierrätykseen päätyvien akkujen määrä kasvaa jatkossa, mutta näiden poistumiseen markkinoilta menee vielä tovi. Uusien akkujen valmistamiseen tarvittavien raaka-aineiden kuten litiumin kysyntä on erittäin vahvaa ja tulee jatkumaan sellaisena vielä pitkään, Holländer kertoo.
Ikaalisten laitoksella vastaanotetaan käytöstä poistettuja, pääosin ajoneuvojen, litiumakkuja. Akut tehdään ensin turvallisiksi poistamalla niistä jännite, jonka jälkeen akustot esipuretaan, kennostot murskataan ja niistä erotetaan kierrätykseen eri metallit.
Erotettu aktiivimateriaali eli akkujen niin kutsuttu musta massa toimitetaan Harjavaltaan Fortumin omaan hydrometallurgiseen kierrätysprosessiin. Siellä mustan massan sisältämät arvokkaat metallit saadaan otettua talteen ja jalostettua uusioraaka-aineeksi esimerkiksi akkuteollisuuden tarpeisiin.
Ikaalisissa kierrätetään metallia, kaapeleita ja virtajohtimia
Metallinkierrätystä, kuten purkutyömaiden metalliromun ja teollisuuden hylkymetallin kierrätystä toteuttaa Ikaalisissa Fincumet, joka on Fortumin tytäryhtiö.
Parisen vuotta sitten laitoksessa käynnistettiin muun muassa kaapelien ja virtajohtimien kierrätys. Se palvelee ennen kaikkea verkkoyhtiöitä ja purkuteollisuutta kaapeleiden käsittelyssä ja kierrättämisessä uusioraaka-aineeksi teollisuudelle.
– Kyseinen investointi on lisännyt osaltaan merkittävästi kotimaista kaapeleiden kierrättämistä Suomessa, kertoo Fortumin metallinkierrätysliiketoiminnan johtaja Toni Ahtiainen.
Valtaosa kierrätyksen materiaalista kotimaisille sulatoille
Vuonna 2020 Fincumet vastaanotti 45 000 tonnia erilaisia metalliromulaatuja kierrätykseen. Kierrätyksestä syntyviä metalliraaka-aineita ovat muun muassa kupari, alumiini ja teräs.
– Teollisuuden raaka-ainekauppa on globaalia. Valtaosa kierrätetyistä materiaaleista toimitetaan kotimaiselle sulattavalla teollisuudelle uusiotuotteiden raaka-aineeksi. Kansainvälisesti metalliraaka-aineita toimitetaan Euroopan sulattamo- ja valimoteollisuudelle sekä osin myös Aasian sulattamoiden raaka-aineeksi, Ahtiainen kertoo.
Ikaalisten laitoksella vahvat kasvuennusteet
Fortum on viimeisen kahden vuoden aikana rekrytoinut yli 20 henkilöä Ikaalisten laitokselle. Tällä hetkellä laitoksella on noin 60 työntekijää.
– Lisäksi työllistämme merkittävän määrän alueellisia alihankkijoita logistiikka- ja kuljetuspalveluissa sekä tuotannon kunnossapidossa ja koneurakoinnissa. Lisäksi esimerkiksi paikallinen kahvila- ja lounasravintola pitää lounastarjoilua henkilöstöllemme tiloissamme Teiharjussa, Ahtiainen kertoo.
– Uskomme kasvun Ikaalisten laitoksellamme jatkuvan ja tarvitsemme lisää ammattilaisia myös tulevaisuudessa, Ahtiainen huomauttaa.
Ahtiaisen mukaan laitoksen toimintoja kehitetään koko ajan ja siihen liittyen tehdään uuden teknologian investointeja.
– Teiharjussa olemme vahvasti keskittyneet metallien ja litiumakkujen käsittelyyn ja kierrätykseen. Ikaalisten toiminnoillamme on siis vahva asema Fortumin kotimaisessa metallien ja litiumakkujen mekaanisessa kierrätyksessä, Ahtiainen summaa.
Kommentit
Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.
Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.
Kiitos kommentistasi!