HÄMEENKYRÖ 28.5.2022 15:00

Idea taidemuseo Urkin Piilopirtin tämänvuotiseen näyttelyyn syntyi, kun toimitusjohtaja etsi vaikeinta mahdollisinta aihetta – Jyrki Sasi kertoo, kuinka taide saa tyky-joukonkin hiljenemään

Anne Salminen

Kylmät väreet vierivät pitkin taiteilija Elias Langin ihoa, kun hän näki Meksikon Chihuahuassa kuvatun videon maahan iskeytyvästä lintuparvesta.
Lang on yksi Taideyliopiston Kuvataideakatemian opiskelijoista, joiden teoksia nähdään taidemuseo Urkin Piilopirtin tämänvuotisessa näyttelyssä.
Videon näkemisen aikaan Langi oli juuri valmistelemassa teosta Spontaneous Order (vapaasti käännettynä ”Spontaani järjestys”), noin neljä metriä korkeaa pronssiveistosta, joka kuvaa parvessa lentäviä lintuja.
Museokortti-kohde Urkin Piilopirtillä on vuosittain vaihtuvia näyttelyitä, joiden teokset jäävät osaksi museon kokoelmia. Tämänvuotisen näyttelyn teemana on ilmastonmuutos, mutta teokset käsittelevät ihmisen, luonnon, ympäristön ja todellisuuden suhteita moninaisemminkin.
Langin teos on saanut innoitusta tutkimuksista, joissa on selvitetty ilmansaasteiden vaikutusta lintujen käyttäytymiseen. Teos on taiteilijan omin sanoin kuitenkin ”tulkinnalle avoin toteemi”, jota voi lukea esimerkiksi joukkosukupuuton tai ihmisen ryhmäkäyttäytymisen kautta.
Sellaista taide lopulta sanan laajassa merkityksessä on: se pakenee tiukkoja rajoja ja määritelmiä. Näyttelyn teokset käyvät vuoropuhelua taiteen ja tieteen välillä, mutteivät typisty siihen.
– Taide on jotain muuta kuin jonkin ajatuksen tarkkaa kopioimista, taiteilija Nora Sederlöf sanoo.
Sederlöfiltä näyttelyssä on esillä ruostumattomasta teräksestä valmistettu veistos, jonka juureen istutetut köynnökset kiipeävät rakenteita pitkin kohti valoa ja kohti taivasta, niin kauan, kunnes ne peittävät taiteilijan kädenjäljen kokonaan.
Teoksen nimi on Lopulta se peittää kaiken.

Taide pysäyttää

Innoitus ilmastoteemaiseen näyttelyyn syntyi, kun Urkin Piilopirtin toimitusjohtaja Jyrki Sasi alkoi etsiä aihetta, joka olisi niin vaikea ja haastava kuin mahdollista.

– Harva ala on niin monimutkaista ja haastavaa kuin ilmastotutkimus, Sasi sanoo.
Sasi otti yhteyttä alan tutkijoihin, esimerkiksi akatemiaprofessori Markku Kulmalaan ja erikoistutkija Anne Ojalaan. Muun muassa heidän tieteellisestä työstään alettiin etsiä vaikutteita näyttelyä varten.
Taide on sanoman väline, Sasi sanoo, ja sopii siksi hyvin tutkimusten käsitteellistämiseen.
– Tiede harvoin vetoaa tunteisiin. Taide pystyy siihen, saa ihmisen pysähtymään äärelleen, Sasi sanoo.
Taidemuseo Urkin Piilopirtillä taide tuodaan yleisön lähelle. Parhaimmillaan vuoropuhelu taiteen ja yleisön välillä on välitöntä ja syttyy kipinään katsojan omasta näkökulmasta.
Sasi mainitsee esimerkkinä Piilopirtillä virkistyspäivää viettäneet hitsausalan ammattilaiset, jotka alkoivat tarkastella pihapiirissä olevaa teosta teknisestä näkökulmasta: miten tuollainen hitsaustyö toteutetaan?
– Kun kerroin hitsaustyön teknisestä toteutuksesta, vieraat hiljentyivät ja kuuntelivat tarkkaan ja kiinnostuneina. Taidetta voi lähestyä hyvin eri tavoin, Sasi sanoo.

Avajaiset kesäkuussa

Urkin Piilopirtin avajaisia vietetään kesäkuussa. Taidemuseo on avoinna kesäkuun 18. päivästä alkaen kaikkina viikonpäivinä maanantaita lukuun ottamatta. Museo on avoinna koulujen alkamiseen asti, minkä jälkeen ovet ovat auki viikonloppuisin.

Piilopirtin yhteydessä toimii myös hotelli, ja pihapiiristä löytyy muun muassa taidelaavu, savusauna ja taidesauna. Näyttely- ja hotellivieraat voivat myös uida hotellin rannassa. Lisäksi Piilopirtillä järjestetään erilaisia kursseja ja koulutuksia. Piilopirtillä tehdään esimerkiksi aistiretkiä luontoon, tutustutaan olueen, haistellaan tuoksuja sekä opetellaan kalankäsittelyä ja kännykkäkameran käyttöä.
Juttua muokattu 6.6.2022 klo 9.12: Korjattu kirjoitusvirheet Elias Langin teoksen nimestä ja sukunimestä.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter

Lue lisää

IKAALINEN 8.3.2023 13:00 Tilaajille

Serkukset toivat näytille kiehtovia maalauksiaan: ”Harrastus on kulkenut mukana lapsesta asti”

IKAALINEN 17.11.2022 09:40 Tilaajille

Pienten taiteilijoiden näyttely räiskyy väriä ja yllätyksiä – nuorimmat taiteen tekijät ovat vuoden ja vanhimmat viiden vuoden ikäisiä

IKAALINEN, JÄMIJÄRVI/YLÖJÄRVI 14.9.2022 08:30 Tilaajille

Taidenäyttely esittelee Ikaalisissa ja Jämijärvellä tavattuja pöllöjä – ikaalilaislähtöinen Rami Marjamäki on ikuistanut huhuilijoita jo yli 30 vuotta

HÄMEENKYRÖ 30.6.2022 13:00 Tilaajille

Kivinavetassa voi nauttia metsän taiasta tai tehdä omaa taidetta – ”Jokainen syntyy taiteilijaksi”

IKAALINEN 13.6.2022 09:00 Tilaajille

Kompin taidenäyttelyssä on kesäinen tunnelma – esillä on Taikan jäsenten tulkintoja kesästä