HÄMEENKYRÖ 23.1.2022 16:00

Huippututkimus pukeutuu taiteeseen Kekkosen piilopaikassa – yksi teoksista valmistuu kiveen, jonka louhiminen kesti 11 kuukautta

Anne Salminen

Apua, minua syödään elävältä! Suojaudu, ystävä!
Näin saattaisi kuulua puhe, jota kuiskaillaan ympärillämme, mutta joka ei koskaan kantaudu ihmisen korviin.
Kyllä, usko pois: puut puhuvat, osaavat lähettää hätäsignaaleja toisilleen esimerkiksi nälkäisen tunkeilijan saapuessa lehtiaterialle. Varoituksen aistiessaan toiset alkavat maustaa lehtiään niin vastenmielisellä ja iljettävällä maulla kuin vain mahdollista.
Ilman tiedettä emme ymmärtäisi näistä yhteyksistä mitään. Tutkimuksen ansiosta voimme ymmärtää vähä vähältä enemmän.
Ilman taidetta meillä taas olisi vähemmän tapoja puhua ja käsitellä tietoa.
– Taide on sanoman väline, Urkin Piilopirtin toimitusjohtaja Jyrki Sasi tiivistää.

Gabrossa tutkimukset kootaan yhteen

Taidemuseo Urkin Piilopirtille – joka muuten on saanut nimensä siitä, että presidentti Urho Kekkonen tapasi ajoittain kadota pirtille saunomaan liikemies ja urheiluvaikuttaja Kalle Kaiharin kanssa – valmistellaan parhaillaan näyttelyä, jonka teemana on ilmastonmuutos.
Jo usean vuoden ajan tekeillä ollutta näyttelyä on valmistelemassa muun muassa Helsingin yliopiston ilmakehätieteiden huippututkimusyksikkö INAR. Taideyliopiston Kuvataideakatemian opiskelijat ovat perehtyneet eri tutkimuksiin, ja valmistelevat näyttelyn teokset niiden pohjalta.
Näyttelyssä nähdään esimerkiksi Helsingin yliopistossa metsien ja ilmakehän vuorovaikutusten professorina työskentelevän Jaana Bäckin tutkimukseen perustuva teos. Bäck on tutkinut muun muassa sitä, miten puut reagoivat metsätuholaisten lisääntymiseen. Aihe on ajankohtainen, sillä ilmastonmuutoksen edetessä metsiin todennäköisesti muuttaa uusia, eteläisempiä tuholaislajeja vanhojen tuttujen seuraksi.
Näyttelyn teoksissa käsitellään myös muun muassa veden vaikutusta ilmastoon sekä ihmisten rakentamien rakennusten vaikutusta tuulenpyörteisiin. Taidemuseon kuraattori Radoslaw Gryta kokoaa kaikkien näyttelytöiden teemat yhteen työn alla olevassa teoksessaan, jonka materiaalina hän käyttää gabroa, mustaa graniittia.
– 4 000 kiloa painavan lohkareen louhiminen kesti 11 kuukautta, ennen kuin se onnistui, Sasi kertoo.

Saunojen yleisövuoroja ei toistaiseksi ole, mutta hotelli toimii

Taidemuseon yhteydessä toimiva hotelli on matkailijoille auki. Myös taidesaunaa ja savusaunaa on mahdollista vuokrata, mutta jutun kirjoittamisen aikaan yleisövuorot ovat toistaiseksi tauolla voimassa olevien rajoitusten vuoksi.
Museoliittoon kuuluvan Urkin Piilopirtin näyttelyissä voi vierailla Museokortilla. Vuosittain vaihtuvat teemanäyttelyt avataan taidemuseossa perinteisesti äitienpäivänä. Niin on tarkoitus tehdä tänäkin vuonna, ellei koronatilanne sitä estä.
Nyt on syytä koputtaa puuta, sillä pandemia on siirtänyt näyttelyn avajaisia jo kaksi kertaa. Alun perin näyttelyä suunniteltiin kesälle 2020, mutta pandemian vuoksi suunnitelmat muuttuivat. Sama tarina sopii kesään 2021.
Kop kop kop. Hyvää kannattaa odottaa, mutta jospa ei tarvitsisi enää kovin kauan.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

IKAALINEN 23.10.2023 17:00 Tilaajille

Luonnossa nähty hetki jalostuu tauluksi pitkässä ja harkitussa prosessissa – Kuvataiteilija Eeva Saine pelkistää työhönsä olennaisen

MIELIPIDE 26.9.2023 17:00 Tilaajille

Lukijalta: Kylpylän alue sykkii taas – ”On tapahtunut todella paljon myönteisiä asioita Ikaalisten kylpylän alueella”

HÄMEENKYRÖ 22.9.2023 15:00 Tilaajille

Ystävysten taideteokset täydentävät toisiaan – runot ja maalaukset vaativat tekijöiltään aikaa

JÄMIJÄRVI 18.9.2023 13:00 Tilaajille

Jämijärvi mielii mukaan Pirkanmaan puolen matkailuhankeeseen – Kunta haluaa markkinointia Tampereen suuntaan

IKAALINEN 18.9.2023 10:00 Tilaajille

Virtuaalitodellisuus tuli kylpylään – Leijuvat kolikot ja elävät kuolleet tuntuvat todellisilta VR-simulaattorilla