HÄMEENKYRÖ 23.1.2022 16:00

Huippututkimus pukeutuu taiteeseen Kekkosen piilopaikassa – yksi teoksista valmistuu kiveen, jonka louhiminen kesti 11 kuukautta

Anne Salminen

Apua, minua syödään elävältä! Suojaudu, ystävä!
Näin saattaisi kuulua puhe, jota kuiskaillaan ympärillämme, mutta joka ei koskaan kantaudu ihmisen korviin.
Kyllä, usko pois: puut puhuvat, osaavat lähettää hätäsignaaleja toisilleen esimerkiksi nälkäisen tunkeilijan saapuessa lehtiaterialle. Varoituksen aistiessaan toiset alkavat maustaa lehtiään niin vastenmielisellä ja iljettävällä maulla kuin vain mahdollista.
Ilman tiedettä emme ymmärtäisi näistä yhteyksistä mitään. Tutkimuksen ansiosta voimme ymmärtää vähä vähältä enemmän.
Ilman taidetta meillä taas olisi vähemmän tapoja puhua ja käsitellä tietoa.
– Taide on sanoman väline, Urkin Piilopirtin toimitusjohtaja Jyrki Sasi tiivistää.

Gabrossa tutkimukset kootaan yhteen

Taidemuseo Urkin Piilopirtille – joka muuten on saanut nimensä siitä, että presidentti Urho Kekkonen tapasi ajoittain kadota pirtille saunomaan liikemies ja urheiluvaikuttaja Kalle Kaiharin kanssa – valmistellaan parhaillaan näyttelyä, jonka teemana on ilmastonmuutos.
Jo usean vuoden ajan tekeillä ollutta näyttelyä on valmistelemassa muun muassa Helsingin yliopiston ilmakehätieteiden huippututkimusyksikkö INAR. Taideyliopiston Kuvataideakatemian opiskelijat ovat perehtyneet eri tutkimuksiin, ja valmistelevat näyttelyn teokset niiden pohjalta.
Näyttelyssä nähdään esimerkiksi Helsingin yliopistossa metsien ja ilmakehän vuorovaikutusten professorina työskentelevän Jaana Bäckin tutkimukseen perustuva teos. Bäck on tutkinut muun muassa sitä, miten puut reagoivat metsätuholaisten lisääntymiseen. Aihe on ajankohtainen, sillä ilmastonmuutoksen edetessä metsiin todennäköisesti muuttaa uusia, eteläisempiä tuholaislajeja vanhojen tuttujen seuraksi.
Näyttelyn teoksissa käsitellään myös muun muassa veden vaikutusta ilmastoon sekä ihmisten rakentamien rakennusten vaikutusta tuulenpyörteisiin. Taidemuseon kuraattori Radoslaw Gryta kokoaa kaikkien näyttelytöiden teemat yhteen työn alla olevassa teoksessaan, jonka materiaalina hän käyttää gabroa, mustaa graniittia.
– 4 000 kiloa painavan lohkareen louhiminen kesti 11 kuukautta, ennen kuin se onnistui, Sasi kertoo.

Saunojen yleisövuoroja ei toistaiseksi ole, mutta hotelli toimii

Taidemuseon yhteydessä toimiva hotelli on matkailijoille auki. Myös taidesaunaa ja savusaunaa on mahdollista vuokrata, mutta jutun kirjoittamisen aikaan yleisövuorot ovat toistaiseksi tauolla voimassa olevien rajoitusten vuoksi.
Museoliittoon kuuluvan Urkin Piilopirtin näyttelyissä voi vierailla Museokortilla. Vuosittain vaihtuvat teemanäyttelyt avataan taidemuseossa perinteisesti äitienpäivänä. Niin on tarkoitus tehdä tänäkin vuonna, ellei koronatilanne sitä estä.
Nyt on syytä koputtaa puuta, sillä pandemia on siirtänyt näyttelyn avajaisia jo kaksi kertaa. Alun perin näyttelyä suunniteltiin kesälle 2020, mutta pandemian vuoksi suunnitelmat muuttuivat. Sama tarina sopii kesään 2021.
Kop kop kop. Hyvää kannattaa odottaa, mutta jospa ei tarvitsisi enää kovin kauan.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter

Lue lisää

IKAALINEN, JÄMIJÄRVI 26.1.2023 08:20 Tilaajille

Seitsemisissä ja geoparkissa vierailtiin vähemmän kuin edellisvuosina

HÄMEENKYRÖ 5.1.2023 17:00 Tilaajille

Matkailuyrittäjät haluavat ensi kesän oopperasta kaiken irti – ”Kiinnostusta selvästi on”

IKAALINEN 19.12.2022 15:00 Tilaajille

Ikaalisten Matkatoimisto kisaa vastuullisuuskilpailussa – ehdokkuus tuli junamatkoista

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN, JÄMIJÄRVI 19.12.2022 08:00 Tilaajille

Kuntien ilmastopäästöt ovat laskussa – Hämeenkyrö kiri viime vuonna, Jämijärven päästöt kasvoivat viime vuonna

IKAALINEN 17.11.2022 09:40 Tilaajille

Pienten taiteilijoiden näyttely räiskyy väriä ja yllätyksiä – nuorimmat taiteen tekijät ovat vuoden ja vanhimmat viiden vuoden ikäisiä