”Hevosta pitää kuunnella herkällä korvalla” – seitsemänvuotiaan Taikatumman kanssa menestynyt kouluratsastaja Tiina Hyssänmäki painottaa työntekoa ja perusasioita
– Hienoa on koko matka hevosen kanssa, kun sitä koulutetaan, tehdään sen kanssa tehdään töitä, ja saa nähdä sen kehityksen. Tärkeää ei ole niinkään yksittäinen menestys tai meriitti, miettii hämeenkyröläinen kouluratsastaja Tiina Hyssänmäki.
Tällä hetkellä hänen ratsastettavanaan on muun muassa seitsemänvuotias, jämijärveläisen Henna Hietamäen omistama suomenhevosori Taikatumma, jonka kanssa tehty työ on tuonut myös menestystä. Esimerkiksi tämän vuoden kilpailukauden kruunasi syksyllä pronssimitali suomenhevosten hallimestaruuskilpailuissa.
Menneen kauden aikana ratsukko saavutti useita sijoituksia kansallisista kilpailuista suomenhevosluokista. Kesällä SM-kisoissa tuloksena oli neljäs sija, mikä oli ensikertalaisille kuin voitto.
Nopea oppimaan
Hyssänmäki alkoi ratsastaa Taikatummalla eli tuttavallisemmin Kamulla orin viisivuotiskeväänä. Ensimmäisen kauden tavoite oli 5-vuotiaiden laatuarvostelu, jossa Taikatumma oli jaetulla ykkössijalla. Hyssänmäen vastuulla olleen kouluratsastustusosuuden lisäksi arvosteluun kuului esteratsastuskoe Marja Tetri-Rantasen ratsastamana.
Viime kaudella ori voitti kuusivuotiaiden suomenhevosten kasvattajakilpailun kouluratsastuspuolella yli 20 nuoren hevosen joukosta.
– Se oli tasapainoinen ja kilpailuun valmis, vaikka ei ole mikään läpihuutojuttu, että kuusivuotiaalta suomenhevoselta sujuu vaadittavat liikkeet. Kamulla kaikki askellajit ovat tasaisen hyviä, ja se on myös nopea oppimaan asioita ja miellyttämishaluinen.
Suomenhevosluokkien lisäksi ratsukko on startannut myös kaikille avoimia luokkia, ja niissäkin Taikatumma on tasaisuutensa ansiosta pärjännyt.
Vapaaohjelman pitää sykähdyttää
Tällä kaudella ratsukolle on tullut tutuksi kür eli kouluratsastuksen vapaaohjelma, joka kuuluu yhtenä osa-alueena muun muassa SM-kilpailuihin.
Kürissä liikkeiden teknisen osaamisen lisäksi pisteisiin vaikuttaa myös koreografia, musiikki ja sen tulkinta. Sopivaa musiikkia etsittiin Spotifysta, ja yhdessä valmentaja Päivi Anttilan kanssa mietittiin koreografiaa.
– Musiikin pitää tukea ohjelmaa, se ei voi olla vain taustalla. Sen pitää myös sykähdyttää, ja ilmeisesti yleisössä nousi jollekin tippa silmään.
Treeniä ja taas treeniä
Talven Taikatumma asuu Kartanon tallilla Osaralla, ja Hyssänmäki ja Hietamäki jakavat ratsastusvuorot puoliksi. Taikatumman treeniin kuuluu paljon maastoilua, ja kesällä ratsua on uitettu Kankaanpäässä siihen tarkoitetussa uittopaikassa.
Hyssänmäki painottaa työntekoa ja treeniä. Jos asiat eivät onnistu kotona, ne eivät onnistu kisoissakaan.
– Perusasioita pitää jaksaa tehdä koko ajan: hevosen pitää olla suora, rento, kontrollissa ja kuunnella ratsastajan apuja.
– On tärkeää olla muutenkin hevosen kanssa. Fiilis on tärkeää, ja jos itsellä on huono päivä, ei kannata mennä ollenkaan hevosen selkään.
Hienoa on, kun saa hevosen toimimaan pienillä avuilla, melkein ajatuksella.
– Sen takia olen kouluratsastaja, että pikkutarkka piiperrys on minun juttuni. En ole myöskään rohkea ratsastaja, vaan haluan, että hevonen on kotrollissa.
– Minulla on myös kilpailuviettiä. Kun on uusi hevonen ratsastettavana, on heti tavoite, mitä kohti aletaan tehdä.
Hyssänmäki pitää siitä, että hevonen liikkuu luonnostaan omalla eteenpäinpyrkimyksellä, ja tässä oikeanlaisen ratsastuksen merkitys on suuri.
– Kun hevonen pysyy hyvällä mielellä, se menee innostuneena. Jos hevoselta pyytää jotain, ei pidä jäädä pyytämään sitä joka askeleella, ja kiitoksella tekee paljon.
Hyssänmäki kuulostelee hevosta herkällä korvalla, koska silloin pystyy huomaamaan, jos jotain onkin vialla.
– Valitettavasti olen ollut monesti oikeassa, ja jos hevonen ei ole toiminut kunnolla, on ollut esimerkiksi jotain vammoja. Niihin pitää puuttua heti eikä odottaa, että tulee isompia ongelmia.
Taustatiimi on tärkeä
Hyssänmäen ratsastettavana on myös Anne Terävän omistama kuusivuotias suomenhevosruuna Vinha-Into, jota hän on ollut jo totuttamassa satulaan kolmivuotiaana. Omaa hevosta hänellä ei tällä hetkellä ole.
Oman ratsastuksen lisäksi Hyssänmäki käy valmentamassa ratsukoita eri talleilla Hämeenkyrössä ja Ylöjärvellä. Aikaa pitää jäädä myös perheelle ja kuusivuotiaalle Santeri-pojalle, ja oman osansa vie kolmivuorotyö.
Hyssänmäki painottaa koko tiimin merkitystä.
– Hevosenhoitaja Virpi Salomäki on kulkenut mukana kilpailuissa jo vuosia, eikä meidän tarvitse sanoakaan toisillemme enää, mitä tehdään. Taikatumman omistajat Henna ja Markku Hietamäki hoitavat kisapaikalla käytännön järjestelyitä.
Muonavastaavana kisareissuilla on Tiinan äiti Pirkko Hyssänmäki, isä Pentti Hyssänmäki huolehtii kuljetuskaluston toiminnasta. Tiimiin kuuluvat myös valmentajat Anttila ja Anu Korppoo, kengittäjä Pekka Lammi sekä hevosen hieroja Johanna Lahtinen. Taikatummaa nimittäin hierotaan noin kahdesti kuussa.
Kevääksi odotetaan Taikatumman jälkeläisiä
Jämijärveläisen Henna Hietamäen omistuksessa Taikatumma on ollut kaksivuotiaasta asti. Kotona Tykkööllä on viiden hevosen talli, ja hän etsi itselleen mukavaa hevosta harrastamiseen.
– Siitä alkoi pian kuoriutua laadukas ratsun alku, ja tähän on tultu.
Tosin hyvin Taikatumma sopii myös Hietamäen kaipaamaan maastossa ratsasteluun.
Hän etsi tarkoituksella oria.
– Tulen orien kanssa hyvin juttuun, ja tallissa on melkein aina ollut orihevosia. Nytkin siellä on kaksi oria, joista toinen on Taikatumman pikkuveli.
Keväällä Taikatumma hyväksyttiin oripäivillä jalostukseen ja kantakirjattiin ensimmäisellä palkinnolla. Kesällä se vietti viikot Jalasjärvellä oriasemalla, ja se oli tänä vuonna toiseksi käytetyin suomenhevosratsuori jalostuksessa. Kevääksi riittää siis mielenkiintoa odottaa, millaisia jälkeläisiä syntyy.
– Aina on ollut kaukaisena haaveena, että saisi omistaa jalostusorin, Hietamäki kertoo.
Kommentit
Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.
Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.
Kiitos kommentistasi!