IKAALINEN 25.6.2023 15:00

Helmi Valkee on synkkää ukulelemusiikkia tekevä runotyttö – solisluun murtuminen johdatti nykyiselle polulle

Ilmari Haarala

Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen lauluntekijälinjalta viime vuonna valmistunut Helmi Valkee eli Venla Maijanen, 27, on lahjakas lauluntekijä ja runoilija, joka käsittelee teoksissaan vaikeita teemoja vadelmanpehmeästi.

Nykyään Tampereella asuvan Maijasen houkutteli aikanaan Ikaalisiin opiskelemaan laadukas koulutus.
– Täällä on todella hyvä lauluntekijälinja. Ikaalisissa on mahdollisuus suorittaa koko Suomen mittapuulla erittäin laadukas lyriikkapainotteinen musiikkituotannon ammattitutkinto, Maijanen kertoo.
Musiikin parissa pienestä asti aikaa viettänyt Maijanen löysi instrumenttinsa, ukulelen, alunperin sattuman kautta.
– Soitin aluksi kitaraa 13-vuotiaasta asti. Kuitenkin vuonna 2015 mursin solisluun, ja minulta kiellettiin kokonaan kitaran soittaminen. Päädyin siksi ostamaan ukulelen ja samalla ymmärsin, että se sopii täydellisesti tähän mun juttuun.

Taidetta vaikeista teemoista

Maijanen ei kaihda taiteessaan vaikeitakaan aiheita.Teoksissa käsiteltäviä teemoja ovat muun muassa rakkaudenjano ja -pelko. Melankolisen musiikin tekeminen on Maijaselle tietoinen valinta.

– Kaikilla ihmisillä ei ole välttämättä edellytyksiä löytää rakkautta. Haluan välittää teoksissani kokemusta ulkopuolisuuden tunteesta ja tuoda siten lohtua ihmisten elämään.
Taiteellaan monilahjakas Maijanen pyrkii saamaan myös kuuntelijoistaan paljon irti.
– Haluaisin saada lisättyä ihmisten itsetuntemusta. Pyrin saamaan ihmiset pohtimaan, mitä esimerkiksi sisäisen kivun taustalta löytyy. Siten ihmiset saisivat myös paremmin käsiteltyä asioita itsensä kanssa läpi, Maijanen sanailee.

Uusi EP ja mielenkiintoiset tulevaisuuden suunnitelmat

Maijanen julkaisi perjantaina 16. kesäkuuta Purkka-nimisen esikois-EP:nsä. Myös uuden EP:n kappaleilla Maijanen haluaa tarjota kuuntelijoilleen samaistumispintaa.

– Hyvinvoiville ihmisille on on olemassa jo tosi paljon musiikkia. Mä haluan tuoda lohtua niille, jotka on tavalla tai toisella yksinäisiä tai kokee rakkaudettomuutta, Maijanen kertoo.
Myös tulevaisuuden tavoitteita taiteilijalta löytyy.
– Vaikka uusi EP vasta julkaistiin, on suunnitteilla jo seuraava levy. Kirjoitan parhaillaan myös ensimmäistä runokokoelmaa, jonka julkaiseminen on myös haaveissa tulevaisuudessa, Maijanen kertoo.
Myös tuottamispuoli kiinnostaa Maijasta.
– Tuottaminen on stereotyyppisesti ollut usein miesten toimialaa, mutta itseäni on viime aikoina alkanut kiinnostamaan myös tämä puoli. Olen siksi alkanut harjoittelemaan tuottamista ja haaveena on oppia myös siinä hommassa entistä paremmaksi, Maijanen päättää.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

JÄMIJÄRVI 18.9.2024 13:00 Tilaajille

Voisiko Jämijärven valtuuston kokoa pienentää? Valtuustoryhmien aloite ehdottaa uudistusta päätöksenteon organisaatioon

IKAALINEN 18.9.2024 10:35 Tilaajille

Auto törmäsi lyhtypylvääseen – Pelastuslaitos löysi auton tyhjänä

JÄMIJÄRVI 17.9.2024 17:00 Tilaajille

Jämijärvellä odotetaan yhä viime vuoden tilinpäätöstä – Yhteistyö Kuntalaskennan kanssa kuitenkin jatkuu edelleen

JÄMIJÄRVI 17.9.2024 11:24 Tilaajille

Mertiörannan toimintakeskukseen on suunnitteilla kesäajan monitoimihalli – Helluntaikansan toiveena on viettää siellä ensi kesän juhannusjuhlat

IKAALINEN 17.9.2024 09:00 Tilaajille

Ruokahävikki alas ja hiilinielut ylös – Ikaalisten ilmastosuunnitelma listaa myös joukon muita toimia