HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN, VILJAKKALA 8.12.2022 15:00

Hämeenkyrön talvilinturallissa ihmeteltiin vitivalkoista jalohaikaraa – varpusia löytyi vain yksi

Kari Hakala



Lauantaina 3. joulukuuta järjestettiin jo perinteinen yhden valoisan päivän kestävä kartoitus Hämeenkyrön, Ikaalisten ja Viljakkalan alueen talvilinnuista. Näitä leikkimielisiä havaintokilpailuja lintuharrastajat kutsuvat ralleiksi, vaikkei vauhti päätä huimaakaan. Tarkoituksena on löytää sovitulta alueelta säädetyssä ajassa, joka talviralleissa on valoisan päivän aika, mahdollisimman monta eri lintulajia ja kilpailla samalla siitä mikä joukkue niitä eniten löytää.

Tällä kertaa ralliin lähti neljä eri joukkuetta, jotka koostuivat hämeenkyröläisistä ja/tai Hämeenkyrössä syntyneistä, pääosin yhteiskoulun biologian opettaja Heikki Joukion aikanaan harrastukseen innostamista ja nyttemmin jo ukkoutuneista kavereista.

Ensilumen valaisema maisema

Talven alku Hämeenkyrössä on ollut vaihteleva. Ensilumi oli kuitenkin saatu maahan lisävalaisemaan maisemaa. Pieni muutaman asteen pakkanen ja melko tyyni pilvipouta sää
suosi rallaajia. Vesistöistä löytyi vielä runsaasti sulapaikkoja, varsinkin isoilta seliltä. Pienemmät järvet ja lammet olivat jo saaneet lähes täydelliset jääkannet. Vesilintuja löytyikin yllättävän hyvin.

Lähestulkoon kaikki perustalvilintulajit löytyivät – ainoastaan metsot ja pyyt pysyivät piiloissaan. Marjalinnut olivat ilmeisestä syystä vähissä, ainoastaan yksi tilhi ja pari räkättirastasta lukuisien mustarastaiden lisäksi. Myös käpylinnut olivat poistuneet maisemista.
Laulujoutsenia löytyi sekä paikallisia että muuttolennossa useita kymmeniä. Hanhista havaittiin vielä neljä kanadanhanhea Kirkkojärvellä. Laitilassa vielä edellisenä päivänä ruokaillut metsähanhi oli päättänyt lähteä lämpimämpään.
Päivän ylivoimaisesti erikoisin laji oli Toni Eskelinin Pappilanjoen suulta löytämä vitivalkoinen jalohaikara, joka oli kierrellyt Kyrösjärven eteläpäässä jo aiemminkin.
Sorsalajeja löytyi sulista vielä viittä eri lajia. Petolintuja talvisessa maisemassa kaarteli varpushaukka, pari kanahaukkaa sekä muuttavat kaksi merikotkaa.
Pöllöjä löytyi valoisan ajan havainnoinnista huolimatta kolme lajia – viiru-, hiiri- ja varpuspöllö. Lokit olivat lähes kateissa avovesistä huolimatta. Tikkalintuja nähtiin neljää eri lajia.
Valkoselkätikka on jäänyt vakiolinnuksi Hämeenkyröön: nytkin nähtiin kaksi eri yksilöä ruokinnoilla. Punatulkkuja ja keltasirkkuja on maastossa runsaasti, toisin kuin yhä hupenevaa varpusta, josta tehtiin vain yksi havainto!
Neljä joukkuetta sai päivän valoisina tunteina kiikareihinsa 46 eri lintulajia, mikä edustaa hieman keskimääräistä pienempää lukumäärää, mutta eiväthän vuodet ole veljiä keskenään – eivätkä varsinkaan säät. Ensi joulukuussa on seuraava koitos, ja leikkimieliseen kisaan ovat tervetulleita kaikki halukkaat. Jos ei palkintoa tule, niin ainakin saa paljon raikasta talvi-ilmaa.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

IKAALINEN 29.11.2023 19:00 Tilaajille

Ikaalisten Voimia-Maija selvisi ravintola-alan Oscareiden finaaliin – ”Minulla on takataskussa aina varasuunnitelma”

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN, VILJAKKALA 20.10.2023 15:00 Tilaajille

Ensimmäisillä pakkasilla on aika aloittaa talviruokinta – Tilhet saapuivat pohjoisesta, joutsenet kerääntyvät jo muuttoparviksi

HÄMEENKYRÖ/HELSINKI 13.10.2023 15:00 Tilaajille

Kiasman uutuusnäyttelyssä etsitään yhteyttä maahan Hämeenkyröstä – Helsingissä on esillä kuivattuja yrttejä ja Kirkkojärven mutaa

HÄMEENKYRÖ, VILJAKKALA 10.10.2023 13:00 Tilaajille

Perinnettä elvyttämässä: Metsästysyhdistysten perinteikäs Matintorni käytiin jälleen

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN 21.9.2023 15:00 Tilaajille

Tuhansien kurkien massamuutto alkoi – Kuningaskalastaja näyttäytyi, tällä kertaa Lavajärvellä