HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN, VILJAKKALA 8.12.2022 15:00

Hämeenkyrön talvilinturallissa ihmeteltiin vitivalkoista jalohaikaraa – varpusia löytyi vain yksi

Kari HakalaLauantaina 3. joulukuuta järjestettiin jo perinteinen yhden valoisan päivän kestävä kartoitus Hämeenkyrön, Ikaalisten ja Viljakkalan alueen talvilinnuista. Näitä leikkimielisiä havaintokilpailuja lintuharrastajat kutsuvat ralleiksi, vaikkei vauhti päätä huimaakaan. Tarkoituksena on löytää sovitulta alueelta säädetyssä ajassa, joka talviralleissa on valoisan päivän aika, mahdollisimman monta eri lintulajia ja kilpailla samalla siitä mikä joukkue niitä eniten löytää.

Tällä kertaa ralliin lähti neljä eri joukkuetta, jotka koostuivat hämeenkyröläisistä ja/tai Hämeenkyrössä syntyneistä, pääosin yhteiskoulun biologian opettaja Heikki Joukion aikanaan harrastukseen innostamista ja nyttemmin jo ukkoutuneista kavereista.

Ensilumen valaisema maisema

Talven alku Hämeenkyrössä on ollut vaihteleva. Ensilumi oli kuitenkin saatu maahan lisävalaisemaan maisemaa. Pieni muutaman asteen pakkanen ja melko tyyni pilvipouta sää
suosi rallaajia. Vesistöistä löytyi vielä runsaasti sulapaikkoja, varsinkin isoilta seliltä. Pienemmät järvet ja lammet olivat jo saaneet lähes täydelliset jääkannet. Vesilintuja löytyikin yllättävän hyvin.

Lähestulkoon kaikki perustalvilintulajit löytyivät – ainoastaan metsot ja pyyt pysyivät piiloissaan. Marjalinnut olivat ilmeisestä syystä vähissä, ainoastaan yksi tilhi ja pari räkättirastasta lukuisien mustarastaiden lisäksi. Myös käpylinnut olivat poistuneet maisemista.
Laulujoutsenia löytyi sekä paikallisia että muuttolennossa useita kymmeniä. Hanhista havaittiin vielä neljä kanadanhanhea Kirkkojärvellä. Laitilassa vielä edellisenä päivänä ruokaillut metsähanhi oli päättänyt lähteä lämpimämpään.
Päivän ylivoimaisesti erikoisin laji oli Toni Eskelinin Pappilanjoen suulta löytämä vitivalkoinen jalohaikara, joka oli kierrellyt Kyrösjärven eteläpäässä jo aiemminkin.
Sorsalajeja löytyi sulista vielä viittä eri lajia. Petolintuja talvisessa maisemassa kaarteli varpushaukka, pari kanahaukkaa sekä muuttavat kaksi merikotkaa.
Pöllöjä löytyi valoisan ajan havainnoinnista huolimatta kolme lajia – viiru-, hiiri- ja varpuspöllö. Lokit olivat lähes kateissa avovesistä huolimatta. Tikkalintuja nähtiin neljää eri lajia.
Valkoselkätikka on jäänyt vakiolinnuksi Hämeenkyröön: nytkin nähtiin kaksi eri yksilöä ruokinnoilla. Punatulkkuja ja keltasirkkuja on maastossa runsaasti, toisin kuin yhä hupenevaa varpusta, josta tehtiin vain yksi havainto!
Neljä joukkuetta sai päivän valoisina tunteina kiikareihinsa 46 eri lintulajia, mikä edustaa hieman keskimääräistä pienempää lukumäärää, mutta eiväthän vuodet ole veljiä keskenään – eivätkä varsinkaan säät. Ensi joulukuussa on seuraava koitos, ja leikkimieliseen kisaan ovat tervetulleita kaikki halukkaat. Jos ei palkintoa tule, niin ainakin saa paljon raikasta talvi-ilmaa.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

MIELIPIDE 11.6.2024 09:00 Tilaajille

Lukijalta: Paluumuuttajat – ”Linnun pesän havaittuaan on kuitenkin poistuttava paikalta”

HÄMEENKYRÖ 10.5.2024 13:00 Tilaajille

Haarahaukka ja valkoselkätikka olivat Tornien taiston ykköslajit Hämeenkyrössä – Huhtikuu oli rankka kuukausi muuttolinnuille

OIVASEUTU 27.4.2024 15:00 Tilaajille

Luonnonystävän koti- tai mökkipiha on todellinen onnela – Suven kaunein ääni on käen kukunta

MIELIPIDE 24.4.2024 19:00 Tilaajille

Lukijalta: Laiskotellen – ”Varoitus! Seuraava osuus saattaa järkyttää herkimpiä lukijoita”

OIVASEUTU 12.4.2024 17:00 Tilaajille

Dokumentti esittelee Hämeenkyrön ja Ikaalisten luontoa – Sisätön liiturit ylistävät seudun luontoa