Hämeenkyrön juhla muistutti oman lukion tärkeästä merkityksestä

Terhi Palonen

Huolena on pienten lukioiden valtion tuen väheneminen.

HÄMEENKYRÖ. F.E.Sillanpään lukion, entisen Hämeenkyrön lukion 70-vuotisjuhlan puheissa korostui oman lukion merkitys koko pitäjän elinvoimalle. Sen nostivat esiin puheenvuoroissaan lukion rehtori Merja Heinäho, lukion historiikkia esitellyt vararehtori Merja Järviniemi ja Hämeenkyrön kunnanjohtaja Johanna Rannanjärvi.

Koulun sali täyttyi lauantaina ääriään myöten juhlaväestä, joka sai nauttia korkeatasoisesta ohjelmasta.

Kunnan sivistyksen mittari

Juhlan pääpuhuja, lukion kasvatti, kansanedustaja Jouni Ovaska korosti Hämeenkyrön lukion merkitystä koko alueelle ja sen yhteisölle. Hänellä on myös huoli pienten lukioiden tulevaisuudesta.

– Juuri tehdyillä päätöksillä valtio on päättänyt vähentää pienten lukioiden tukemista. Tämä linjaus kohtelee epäoikeudenmukaisesti erityisesti monia pieniä ja elinvoimaisia lukioita, jotka eivät sijaitse syrjäseuduilla. Se koskee kuntia ja kouluja, jotka ovat jo valmiiksi paineen alla nuorten ikäluokkien pienentyessä ja kuntien taloushaasteiden kasvaessa, Ovaska sanoi.

Ovaskan mielestä pienet lukiot, kuten F.E. Sillanpään lukio, ovat tänä päivänä tärkeämpiä kuin koskaan.

– Ne eivät ole vain paikkoja, joissa opitaan oppikirjoista, vaan yhteisöjä, joissa jokainen opiskelija nähdään yksilönä. Lukio onkin kunnan sivistyksen mittari. Meidän on pidettävä ääntä pienten lukioiden merkityksestä.

Ovaskan mukaan koulujen täytyy opettaa paitsi tietoa, myös vuorovaikutusta ja ymmärrystä toisia kohtaan.

– Sivistys, kriittisyys, vapaa tutkimus ja kasvatus, ne ovat tässä ajassa tärkeimpiä. Raja-aidat murtaa sydämen tasolle yltävä sivistys, joka auttaa ymmärtämään ihmisten eroavaisuuksia ja erottamaan totuuden valheesta, Ovaska totesi.

Oppimisen kärkituloksia

Opiskelijoiden puheenvuoron pitänyt abiturientti Lauri Leskinen maalaili taidokkaasti lukionsa vahvuuksia.

– Olet opettanut meille opiskelijoille arjesta selviytymisen salat, meille 2010- ja 2020-lukujen opiskelijoille erityisesti myös sähköisen ja digitaalisen oppimisen askelia. Olet saattanut seiniesi sisällä useammat ikäluokat huikeisiin oppimistuloksiin. Monessa oppiaineessa on saavutettu Pirkanmaan, ja jopa koko Suomen kärkituloksia. Olet ottanut syleilyysi opettajat, jotka mahdollistavat meidän opiskelijoiden kehittymisen ja kasvamisen, kuvaili Leskinen opinahjoaan.

Vahvasti kulttuuripitoisen juhlan esiintyjinä olivat Sara Langen, Matilda Linna, Annabella Linna, Sonja Hallia, Ella Poskiparta, Tanja Metsäkylä, Viljo Ylirautalahti. Lukion bändissä soittivat Toni Jin, Tiiu Kymäläinen, Joona Mykkänen, Iisak Ojala, Eetu Papu ja Matilda Linna. Lisäksi nähtiin myös lukion opiskelijoiden tanssiesitys ja Kyrön Kiepin voimisteluesitys. Muisteluita 1960–70 -luvuilta toi koulun entinen oppilas Merja Ahlgren. Juhlan juonsivat tyylikkäästi Jesse Kangasperko ja Lahja Välimäki.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

IKAALINEN 16.5.2025 09:53 Tilaajille

Ikaalisissa neuvottelut luottamuspaikkojen jaosta jatkuvat ensi viikolla – ”Todettiin muuttunut tilanne”

JÄMIJÄRVI 15.5.2025 15:00 Tilaajille

Jämijärvi saa opiskelijoita tueksi viheralueiden suunnitteluun – ”Ulkopuolisin silmin voi nähdä uusia avauksia”

IKAALINEN 14.5.2025 15:50 Tilaajille

Kuntalaki ei määrää ryhmien välisestä luottamuspaikkojen jaosta – ”Kyse on poliittisesta päätöksestä, ei juridiikasta”

IKAALINEN 14.5.2025 14:00 Tilaajille

Ikaalisten yläkoululaisille tulee yksi väistötila lisää ensi syksynä, kun tulevista seitsemäsluokkalaista muodostetaan kaksi väistöryhmää

HÄMEENKYRÖ 14.5.2025 10:00 Tilaajille

Koululiikunnalla ei voi ratkaista liikkumattomuuden pulmaa – Kouluikäisistä vain kolmannes liikkuu riittävästi