EU-vaaleja vietetään kesäkuussa – Koetaan etäisemmäksi kuin muut vaalit
Kesäkuussa järjestetään EU- eli europarlamenttivaalit, joissa Suomen ehdokkaita äänestetään Euroopan parlamentin jäseniksi seuraavan viiden vuoden ajaksi. Suomalaiset ehdokkaat ovat ehdolla koko maassa, joten ketä tahansa itselle mielekästä ehdokasta on mahdollista äänestää.
Euroopan parlamentin 720 jäsenestä viisitoista valitaan Suomesta. Kansallisuudestaan huolimatta Euroopan parlamentin jäsenet edustavat kaikkia Euroopan unionin kansalaisia.
Euroopan parlamentti on EU:n kansanedustuslaitos, jonka tehtävänä on muun muassa säätää lakeja, hyväksyä talousarvioita EU:n neuvoston kanssa sekä valvoa Euroopan komissiota ja EU:n virastoja.
Vaalien ennakkoäänestys päättyi eilen 4. kesäkuuta. Tiistaiaamuun mennessä ennakkoäänestysaktiivisuus oli Hämeenkyrössä 15,4 prosenttia, Ikaalisissa 17,5 prosenttia ja Jämijärvellä 15,7 prosenttia. Edellisissä europarlamenttivaaleissa vuonna 2019 vastaavat luvut olivat Hämeenkyrössä 18,2 prosenttia, Ikaalisissa 22,0 prosenttia ja Jämijärvellä 23,3 prosenttia.
Virallista vaalipäivää vietetään sunnuntaina 9. kesäkuuta.
”Liian laaja, kaukainen ja vieras asia”
UutisOiva kävi ennakkoäänestyksen aikana selvittämässä seutulaisten EU-vaalitunnelmia.
Tamperelainen Minna Hellman ei aio äänestää EU-vaaleissa. Muissa vaaleissa hän äänestää aina.
– En koe EU-vaaleja kauhean tärkeiksi, koska ne tuntuvat minusta liian laajalta, kaukaiselta ja vieraalta asialta.
Hellmanin mielestä yksittäisellä kansalaisella ei ole EU-vaaleissa yhtä suurta roolia kuin Suomen vaaleissa. Lisäksi hänestä tuntuu, että kansalaisilla ei ole riittävästi tietoa Euroopan parlamentista.
Hämeenkyröläinen Tommi Leponiemi puolestaan ei ole vielä päättänyt, ketä hän äänestäisi virallisena vaalipäivänä.
– Päätöstä on vaikea tehdä pelkkien vaalilupausten perusteella, koska niitä ei kuitenkaan pidetä.
Leponiemi ei pidä EU-vaaleja yhtä tärkeinä kuin esimerkiksi eduskuntavaaleja, sillä hänen mielestään paikallinen päättäminen on tärkeämpää.
– Suomi voi erota EU:sta, mutta suomalainen ei voi samalla tavalla erota Suomesta.
”Toivon hyviä, yhteisiä päätöksiä”
Ikaalislainen Erkki Rinne kävi äänestämässä, koska hän halusi vaikuttaa EU:n tulonjakoon ja pitää myös yhteistä puolustusta tärkeänä. Rinteelle sopiva, samalla tavalla asioista ajatteleva ehdokas löytyi EU-vaaleista käytävää keskustelua ja uutisointia seuraamalla.
Rinteen mielestä EU-vaalien pitäisi olla yhtä tärkeitä muiden vaalien kanssa, mutta hän pitää silti Suomen vaaleja tärkeämpinä.
– Suomen vaalit koskevat tavallisia suomalaisia. Lisäksi ne ovat lähempänä ja ymmärrettävämpiä.
Niin ikään ikaalislainen Leo Sorjonen kävi myös äänestämässä, koska se kuuluu hänen mielestään kansalaisvelvollisuuksiin. Sorjonen löysi sopivan ehdokkaan itselleen tärkeästä puolueesta.
Myös Sorjosen mukaan EU-vaalit eivät ole yhtä tärkeitä kuin muut vaalit, vaikka niin pitäisi olla. Rinteen tavoin Sorjonen mieltää Suomen vaalit EU-vaaleja konkreettisemmiksi ja läheisemmiksi.
Sorjonen lähettää terveisiä Euroopan parlamentin tuleville jäsenille:
– Toivon, että he pitävät Suomen puolia, mutta tekevät samaan aikaan myös hyviä, yhteisiä päätöksiä.
Kommentit
Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.
Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.
Kiitos kommentistasi!