IKAALINEN 5.9.2024 17:00

Eetu Savolaiselle taas hopeaa SM-pitkältä – Hopeat alkaisivat miehelle tosin jo riittää

Juho-Veikko Hytönen



Nouskin Eetu Savolainen ylsi sunnuntaina hopealle, kun pitkän matkan SM-titteleistä kilpailtiin Ruokolahdella.


Kilpailumaastona toimi Löykkiön erämaamaasto, joka on toiminut useamman kerran suunnistuksen arvokilpailun tai MM-katsastuskisan näyttämönä. Raskas maastopohja ja korkeuserot erottelivat jyvät akanoista. Kisa-aluetta halkoneet metsäautotiet antoivat ratamestarille mahdollisuuden luoda mielenkiintoisia reitinvalintavälejä.

Savolainen johti kilpailua ensimmäiset kahdeksan kilometriä, mutta Kalevan Rastin Miika Kirmula oli vain muutamia sekunteja nouskilaisen perässä. Viimeisellä seitsemällä kilometrillä Kirmula oli kuitenkin vahvempi ja otti mestaruuden reilun kahden minuutin erolla Savolaiseen. Kärkikaksikko oli suvereeni, sillä Turun Suunnistajien pronssimies Touko Seppä hävisi voittajalle yli seitsemän minuuttia.
– Oli tänään aika tasainen veto, mutta radan puolen välin paikkeilla minulla oli yhden pitkän välin kanssa haastetta, ja seuraavalla lyhyellä välillä vielä haparoin suunnistusta sekä kolautin vähän kantapäätäkin. Alku ja loppu menivät kuitenkin hyvin, enkä rasteille tehnyt juuri virheitä. Tästä jatketaan luottavaisin mielin kotimaailmancuppia kohti, jota juostaan mukavasti lähellä Siilinjärven synnynpaikkaani, kertoi SM-hopeamies Savolainen Suunnistusliiton tiedotteessa.

Vuosina 2018–2020 Savolainen oli joka kerta pitkällä matkalla muutamia sekunteja mitalitilojen ulkopuolella. Vuonna 2020 hän oli luottavainen, että jossain vaiheessa tulee vielä mitali. Sen jälkeen hän onkin suunnistanut neljässä seuraavassa SM-pitkän kisassa hopealle. Hopeat alkavat nyt riittää.
– Ehkä tuo vielä joku kerta kääntyy kirkkaamman puolelle, Savolainen mietti.

Lauantain karsinnasta sunnuntain finaaliin pääsi kaikkiaan viisi Nouskin miestä. Mikko Knuuttila oli 16:s, Tuomas Kotro 20:s, Joona Huila 34:s ja Konsta Vanhanen 40:s. Teemu Oksanen on kärsinyt loppukesästä jalkavaivoista, ja jätti Ruokolahden viikonlopun väliin.

Löykkiön maasto sijaitsee sen verran syrjässä, että kilpailijoiden oli pysäköitävä autonsa yli 20 kilometrin päähän pellolle, josta suunnistajat kuljetettiin kilpailukeskukseen järjestäjien busseilla. Kisaravintolassa kelpasi lähinnä käteinen, sillä datayhteydet korttimaksuihin olivat liian huonot. Tästä huolimatta SM-kisaan innostui osallistumaan yli 1 200 suunnistajaa 14-vuotiaista aina 90-vuotiaisiin. Pääsarjojen ulkopuolella nouskilaisista Outi Borgenström oli 65-vuotiaissa naisissa seitsemäs. Nouskin junioreista Elsa Talonen (D15) oli 16:s, Meeri Niemenmaa (D18) 30:s ja Miska Kuusikko (H20) 17:s. Kangasala SK:n paitaa nykyään kantava Nouskin kasvatti Maiju Oksanen oli naisten pääsarjassa yhdeksäs vajaa kuusi minuuttia voittaja Venla Harjua hitaampana.

SM-pitkä oli samalla ensimmäinen näyttökisa Kuopiossa järjestettävään maailmancup-kierrokseen ja MM-esikisaan. Lisää näyttöjä voi antaa antaa kahden viikon kuluttua Rautalammilla SM-keskimatkalla.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

IKAALINEN/RAUTALAMPI 16.9.2024 15:00 Tilaajille

Vettä ja mitaleita satoi Rautalammilla – Oksanen vei Pirunpesänvuoren maastoista hopeaa, Savolainen pronssia

IKAALINEN/KAUHAVA 17.7.2024 19:01 Tilaajille

Ikaalilaiset jahtivoudit suunnistivat Kauhavalla – Tiedätkö, mistä arvonimen saa?

ÍKAALINEN/KAUHAVA 17.6.2024 11:15 Tilaajille

Vuosituhannen paras Jukola-tulos – ”Taisi mennä muutama muukin vuosikymmen samalla”

IKAALINEN 7.6.2024 07:00 Tilaajille

MM-sprinttisuunnistuksen joukkue on nimetty – Teemu Oksanen valittiin myös EM-kisoihin elokuussa

IKAALINEN 27.5.2024 17:00 Tilaajille

Nouskilla on suunta selvillä – Vahva viestiseura tavoittelee paikkaa Jukolan kärkiviisikossa