OIVASEUTU 1.4.2024 10:00

Aprillia! Aurausaloite käsitellään uudelleen – Kaatumistapaturmien ehkäisy tuo valtavat säästöt

Sakari Ilomäki

Hämeenkyrön kunnanvaltuusto käsitteli 18. maaliskuuta aloitteen, jonka mukaan Hämeenkyrön kunta lisäisi aurauspalvelusopimuksiin velvoitteen poistaa lumet yli 70-vuotiaiden kuntalaisten tonttiliittymistä. Aloitteen ensimmäinen allekirjoittaja Vilho Ponkiniemi (vas.) moitti elinympäristölautakunnan vastausta ja esitti asian palauttamista uuteen valmisteluun. Palautusesitys kaatui, mutta kokouspöytäkirjan tarkastuksen yhteydessä kunnan aloitevastauksesta löytyi kohta, joka johti uudelleenarviointiin.

”Henkilöiden asuinpaikkojen ja iän reaaliaikainen seuraaminen on käytännössä mahdotonta.
......
Edellinen ongelma voitaisiin ratkaista siten, että auraamme kategorisesti kaikki pihaliittymät.”

Lakiesitys valmistelussa

Eduskunnan perustuslakivaliokunnassa on lainsäädäntötyön ruuhkautumisen vuoksi pääsiäisen aikana käsitelty uutta alamaistenhallintalakiesitystä (HE 0104/2024), jonka ytimessä on kansalaisten tasapuolinen kohtelu kaikissa julkisissa palveluissa.

Hämeenkyrö on päättänyt huomioida lainsäädäntöön todennäköisesti jo lähiviikkoina voimaan tulevan muutoksen. Valtuuston päätös lumenpoistoa koskien kumotaan ja tasapuolisuuden takaamiseksi kunta ottaa hoidettavakseen kaikkien kuntalaisten pihaliittymien lumityöt.
– Tästä toki aiheutuu kustannuksia, mutta myös säästöä, kun liukastumisista koituvien tapaturmien määrä pienenee merkittävästi. Kunnalle kulut kompensoituvat viiveellä, koska välitön säästö syntyy Pirhan palveluiden pienenevänä kysyntänä, kertoo Hämeenkyrön kunnan hyvinvointikoordinaattori Tuomo Kallio.
Syntyvät säästöt jaetaan Pirhan ja kunnan kesken niin, että kaikki ne kuntalaiset, jotka eivät ole pihassaan talvikaudella kaatuneet, voivat hakea terveyskeskuksesta Pirhan kustantaman jalkeillapysymisbonuksen palvelusetelinä. Se kelpaa osamaksuksi kuntaverojen maksamiseen ja on arvoltaan 3 000 euroa.
Kaatumisten ehkäisyn edelläkävijäkuntana Hämeenkyrön hyte-kerroin nousee kertaheitolla Suomen korkeimmaksi. Pirhassa uskotaan Hämeenkyrön mallin tuottavan niin merkittävät säästöt, että se laajennetaan jo tänä vuonna myös Ikaalisiin, Viljakkalaan ja naapurihyvinvointialueelle sijaitsevalle Jämijärvelle.
Hämeenkyrön kunnan talouden sopeuttamisohjelman vuoksi kunta ottaa lumenpoiston vastuulleen vain 1.4.–30.9. väliseksi ajaksi vuosittain.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

HÄMEENKYRÖ 19.3.2024 13:00 Tilaajille

Ikäihmisten pihaliittymien auraus äänestytti Hämeenkyrön valtuustoa – Vasemmistoliitto halusi palauttaa aloitteen uuteen valmisteluun

HÄMEENKYRÖ 15.2.2024 07:00 Tilaajille

Lautakunta ei innostu tonttiliittymien auraamisesta Hämeenkyrössä – Valtuustoaloite vastatuulessa

IKAALINEN 13.10.2023 17:00 Tilaajille

Ikaalisten katujen auraajat ja hiekoittajat valittiin – Päätös vaati äänestyksen

HÄMEENKYRÖ 2.10.2023 10:00 Tilaajille

Kuusi aluetta, neljä urakoitsijaa – Hämeenkyrö valitsi yksityisteiden auraajat tuleviksi talviksi

JÄMIJÄRVI 18.8.2023 08:00 Tilaajille

Vastaus Jämijärven nuorisovaltuuston kouluruoka-aloitteeseen esittää, että kenellekään ei jää nälkä – oppilaat ovat kokeneet annokset pieniksi