Aktiivisten ihmisten ideapankista pursuaa ajatuksia Ikaalisten kehittämiseen – ensin luodaan Vanhan kauppalan yhteisöä ja joulutapahtumien kokonaisuutta
Joukko aktiivisia ikaalilaisia eri aloilta on koonnut ideapankkinsa yhteen, jotta omaa paikkakuntaa saadaan kehitettyä. Nyt työn alle on saatu muun muassa epävirallisen Vanhan kauppalan kaupunginosayhteisön synnyttäminen ja vaikka kevättä eletäänkin, joulutapahtumien kokonaisuuden luominen.
Tämä työ paikkakunnan kehittämiseksi lähti liikkeelle marraskuussa, kun Ikaalisten seurakunnat kutsuivat viikonlopun ajaksi kolmisenkymmentä eri alojen ihmistä ”Ikaalisten parhaaksi” -nimeä kantavaa tapahtumaan. Idea kutsua ihmisiä tällä tavalla yhteen omaa paikkakuntaa kehittämään on alun perin tullut Kansan Raamattuseuralta.
Viikonlopun päätteeksi koottiin viiden hengen porukka viemään saatuja ideoita eteenpäin. Ryhmään kuuluvat Antti Sorri, Hanna Saraketo, Arja Asell, Anni Karjalainen ja Marianne Viitasalo-Männistö, ja somesisältöjä ja visuaalista ilmettä suunnittelee Ville Kärkkäinen. Kokoonkutsujana toimi Kari Salo.
Myös kyliä halutaan kehittää
Kauppalan yhteisön ja joulutapahtuman lisäksi mietintämyssyissä muhivat ideat kehittää Vatulan- ja Ulvaanharjun liikuntareittejä, kylien elinvoimaisuutta ja luoda Ikaalisiin johtajuusverkosto.
– Ei ole kiveen hakattua, etteikö muihinkin aihepiireihin voisi tarttua, Salo sanoo.
Kylille on ideoitu niin kutsuttua kylien sydäntä: toimintapaikkaa, jota kyläläiset voisivat käyttää ja jossa voisi olla vaikka etätyömahdollisuus.
– Halutaan löytää keinoja, joilla kylillä voi elää ja työskennellä, Sorri sanoo.
Johtajuusverkoston ideana olisi voimaannuttaa yhdistysten ja seurojen vastuurooleissa toimivia: tarjota verkostojen kautta tukeja ja oppi yhdessä vapaaehtoistyön johtamista.
Kaikki mukaan
Kevään aikana on tarkoitus kutsua koolle ihmisiä, joita kiinnostaa olla mukana epävirallisen Vanhan kauppalan kaupunginosayhteisön perustamisessa.
– Kaikilla on mahdollisuus tulla mukaan ideoimaan tai vaikka talkoisiin tapahtumiin tai julkisten paikkojen kunnostukseen. Askelmerkkejä ei suunnitella tarkkaan, vaan annetaan ihmisten kohtaamisissa syntyä uutta, Sorri sanoo.
Salo muistuttaa kaupungin varanneen osallistavaan budjetointiin 20 000 euroa, seurakunta puolestaan 5 000 euroa.
– Näin kuntalaiset voivat osallistua myös vaalien välisenä aikana, ja demokratia voi toteutua uudella tavalla, Salo sanoo.
Joulu jo mielessä
Jotta uuden luomiseen olisi riittävästi aikaa, liikkeelle on lähdössä jo Vanhan kauppalan joulu, tapahtumien kokonaisuus joulukuun ajaksi kirkon ja Toivolansaaren välille.
– Nykyisiä joulun ajan tapahtumia halutaan nostaa esiin ja tuoda myös lisää tapahtumia hiljaiseen talveen. Tähän haluaan innostaa ihmisiä mukana innovoimaan, Sorri sanoo.
Ideoita lentelee jo nyt: Turkinpuiston koristeleminen valoin ja puistoon joulumarkkinat, joululaulutilaisuuksia, ja joulukalenteri. Kauppalaan sopisi myös vaikkapa kävelykierros, harmonikkamusiikkitapahtumia tai ravintolapäiviä.
– Ja mukana on myös joulun ajatus: olisi mukava tulla yhteisölliseen tapahtumaan, Sorri sanoo.
Tapahtumakokonaisuuteen etsitään toimijoita, ja suunnitteilla on myös verkkolomake, jonka kautta voi lähettää ideoitaan.
”Epäitsekkäästi yhdessä”
Salon ja Sorrin mukaan tavoitteena on parantaa Ikaalisissa asuvien elämänlaatua, kun he voivat kokea yhteenkuuluvuutta.
– Yhteisöön kuuluminen on erottamaton osa ihmisenä olemista. Kun tehdään epäitsekkäästi yhdessä, se palkitsee myös itseä, Sorri sanoo.
– Kun tullaan yhteen, opitaan sietämään erilaisuutta. Siinä on oppimista, miten suhtaudumme toiseen ihmiseen, Salo sanoo.
Kommentit
Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.
Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.
Kiitos kommentistasi!