HÄMEENKYRÖ 12.10.2022 15:00

Aistihuone ilahduttaa ja kutkuttaa aisteja Kurjenmäkikodilla – ”Kuinka hyviä muistoja ne voivat nostaa pintaan ikäihmisen omasta lapsuudesta!”

Riitta Riikola

Lokakuisen vanhustenviikon kunniaksi hämeenkyröläisen Kurjenmäkikodin Pihlajapolku-kodissa päätettiin vihdoin ottaa kunnolla käyttöön pari vuotta rakenteilla ollut aistihuone. Valtakunnallisen vanhustenviikon teemana oli “Yhdessä luontoon”.
Koska ikääntyneillä ei fyysisten rajoitteiden vuoksi välttämättä ole mahdollisuutta päästä enää ulos luontoon, hoitajat halusivat muiden rakentaa tehostetun palveluasumisen yksikköön huoneen, jossa pääsee kokemaan luonnon kauneutta erilaisin aistein.
Aistihuoneessa on mahdollisuus nähdä metsän vihreitä sävyjä niin seinällä maisemakankaan, lattialla ruohomaton kuin huoneessa olevien kuusten muodossa. Löytyypä huoneesta muutama koivunrunkokin sekä koivusta tehty aidanpätkä.
Lattialle rakennetun nuotion sisällä olevat led-valot antavat huoneeseen oikean tulistelupaikan tunnelmaa. Nuotion yllä riippuu nokipannu, josta voidaan hyvän tuurin sattuessa saada kahvit kupposiin samalla, kun nautitaan luonnon äänistä Bluetooth-kaiuttimen kautta.
Huoneen pienelle pöydälle on aseteltu astioihin tuntoaistia kutkuttavia juttuja, kuten lampaanvillaa ja kauranjyviä. Samalla pöydällä on lasipurkeissa erilaisia luonnosta löytyviä tuoksuja, kuten pihkaa ja koivunlehtiä. Kuinka hyviä muistoja ne voivat nostaa pintaan ikäihmisen omasta lapsuudesta!
Yhdestä huoneen nurkasta löytyy pyykkinarut ja –poikia sekä lakanoita, joita voi asetella kuivumaan lempeän kesätuulen puhaltaessa pumpulipilviä eteenpäin. Tärkeä esine huoneessa on myös lankapuhelin, jonka avulla voi muistella vanhoja hyviä aikoja, kun ei tarvinnut olla koko aikaa toisten ihmisten tavoitettavissa.
Aistihuonetta on Pihlajapolun henkilökunnan lisäksi ollut toteuttamassa muutama opiskelija, talonmies sekä hoitajien perheet muun muassa käpyjä keräämällä ja puunrunkoja kaatamalla. Huoneeseen pääsee tutustumaan joko asukkaiden kanssa tai itsekseen. Samalla voi katsella läpi syksyisen valokuvanäyttelyn, joka myös avattiin vanhustenviikon kunniaksi.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

MIELIPIDE 6.4.2024 13:00 Tilaajille

Lukijalta: Ikaalisten ikäihmisten asumispalveluyksiköitä ei saa lakkauttaa – ”Ei voi olla mahdollista eikä hyväksyttävää!”

PÄÄKIRJOITUS 14.2.2024 06:00 Tilaajille

Pääkirjoitus: Hallinnolle pieni asia voi olla asiakkaalle iso – Eikö ruuan tehtävä ole paitsi ravita, myös tuottaa iloa?

HÄMEENKYRÖ 13.2.2024 11:00 Tilaajille

THL:n seuranta: Kurjenmäkikoti ei yltänyt lakisääteiseen henkilöstömitoitukseen

MIELIPIDE 11.12.2023 12:00 Tilaajille

Lukijalta: Koti kallis Kurjenmäkikoti! – ”Miten suurella asiantuntemuksella, lämmöllä ja osaan ottavalla ystävyydellä äitiä hoidettiin viimeiseen asti”

MIELIPIDE 10.12.2023 15:00 Tilaajille

Lukijalta: Hoivakoti ei saa jäädä linnakkeeksi – ”Toivon että ulkoilu ei typisty istumiseen ja edestakaisin kävelyyn”