HÄMEENKYRÖ 12.10.2022 15:00

Aistihuone ilahduttaa ja kutkuttaa aisteja Kurjenmäkikodilla – ”Kuinka hyviä muistoja ne voivat nostaa pintaan ikäihmisen omasta lapsuudesta!”

Riitta Riikola

Lokakuisen vanhustenviikon kunniaksi hämeenkyröläisen Kurjenmäkikodin Pihlajapolku-kodissa päätettiin vihdoin ottaa kunnolla käyttöön pari vuotta rakenteilla ollut aistihuone. Valtakunnallisen vanhustenviikon teemana oli “Yhdessä luontoon”.
Koska ikääntyneillä ei fyysisten rajoitteiden vuoksi välttämättä ole mahdollisuutta päästä enää ulos luontoon, hoitajat halusivat muiden rakentaa tehostetun palveluasumisen yksikköön huoneen, jossa pääsee kokemaan luonnon kauneutta erilaisin aistein.
Aistihuoneessa on mahdollisuus nähdä metsän vihreitä sävyjä niin seinällä maisemakankaan, lattialla ruohomaton kuin huoneessa olevien kuusten muodossa. Löytyypä huoneesta muutama koivunrunkokin sekä koivusta tehty aidanpätkä.
Lattialle rakennetun nuotion sisällä olevat led-valot antavat huoneeseen oikean tulistelupaikan tunnelmaa. Nuotion yllä riippuu nokipannu, josta voidaan hyvän tuurin sattuessa saada kahvit kupposiin samalla, kun nautitaan luonnon äänistä Bluetooth-kaiuttimen kautta.
Huoneen pienelle pöydälle on aseteltu astioihin tuntoaistia kutkuttavia juttuja, kuten lampaanvillaa ja kauranjyviä. Samalla pöydällä on lasipurkeissa erilaisia luonnosta löytyviä tuoksuja, kuten pihkaa ja koivunlehtiä. Kuinka hyviä muistoja ne voivat nostaa pintaan ikäihmisen omasta lapsuudesta!
Yhdestä huoneen nurkasta löytyy pyykkinarut ja –poikia sekä lakanoita, joita voi asetella kuivumaan lempeän kesätuulen puhaltaessa pumpulipilviä eteenpäin. Tärkeä esine huoneessa on myös lankapuhelin, jonka avulla voi muistella vanhoja hyviä aikoja, kun ei tarvinnut olla koko aikaa toisten ihmisten tavoitettavissa.
Aistihuonetta on Pihlajapolun henkilökunnan lisäksi ollut toteuttamassa muutama opiskelija, talonmies sekä hoitajien perheet muun muassa käpyjä keräämällä ja puunrunkoja kaatamalla. Huoneeseen pääsee tutustumaan joko asukkaiden kanssa tai itsekseen. Samalla voi katsella läpi syksyisen valokuvanäyttelyn, joka myös avattiin vanhustenviikon kunniaksi.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter

Lue lisää

Lukijat 7.10.2022 06:00 Tilaajille

Lukijalta: Nyt vietetään valtakunnallista vanhustenviikkoa, jonka teemassa korostuu luonnossa liikkuminen – ”Luonnossa oleskelulla on todettu olevan huomattavan myönteisiä vaikutuksia”

Uutiset 11.6.2022 10:00 Tilaajille

Kurjenmäkikoti saa uuden hissin – vanhaan ei löydy varaosia

MIELIPIDE 23.5.2022 08:00 Tilaajille

Lukijalta: Suositaanko nuorison liikkumista ikäihmisten kustannuksella? – ”Ohjattu liikunta olisi tarpeellista”

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN, VILJAKKALA 13.5.2022 15:00 Tilaajille

Pirkanmaalle haetaan hoiva- ja hoitohenkilökuntaa ulkomailta – hoitajapula pahenee väestön ikääntyessä, ulkomaisia hoitajia pidetään vain yhtenä osana ratkaisua

HÄMEENKYRÖ 8.4.2022 10:49 Tilaajille

Ovaska jätti kirjallisen kysymyksen happigeneraattoreista – ”Hyötyä tulee myös siitä, että ihmiset voidaan hoitaa paikan päällä”