HÄMEENKYRÖ 12.10.2022 15:00

Aistihuone ilahduttaa ja kutkuttaa aisteja Kurjenmäkikodilla – ”Kuinka hyviä muistoja ne voivat nostaa pintaan ikäihmisen omasta lapsuudesta!”

Riitta Riikola

Lokakuisen vanhustenviikon kunniaksi hämeenkyröläisen Kurjenmäkikodin Pihlajapolku-kodissa päätettiin vihdoin ottaa kunnolla käyttöön pari vuotta rakenteilla ollut aistihuone. Valtakunnallisen vanhustenviikon teemana oli “Yhdessä luontoon”.
Koska ikääntyneillä ei fyysisten rajoitteiden vuoksi välttämättä ole mahdollisuutta päästä enää ulos luontoon, hoitajat halusivat muiden rakentaa tehostetun palveluasumisen yksikköön huoneen, jossa pääsee kokemaan luonnon kauneutta erilaisin aistein.
Aistihuoneessa on mahdollisuus nähdä metsän vihreitä sävyjä niin seinällä maisemakankaan, lattialla ruohomaton kuin huoneessa olevien kuusten muodossa. Löytyypä huoneesta muutama koivunrunkokin sekä koivusta tehty aidanpätkä.
Lattialle rakennetun nuotion sisällä olevat led-valot antavat huoneeseen oikean tulistelupaikan tunnelmaa. Nuotion yllä riippuu nokipannu, josta voidaan hyvän tuurin sattuessa saada kahvit kupposiin samalla, kun nautitaan luonnon äänistä Bluetooth-kaiuttimen kautta.
Huoneen pienelle pöydälle on aseteltu astioihin tuntoaistia kutkuttavia juttuja, kuten lampaanvillaa ja kauranjyviä. Samalla pöydällä on lasipurkeissa erilaisia luonnosta löytyviä tuoksuja, kuten pihkaa ja koivunlehtiä. Kuinka hyviä muistoja ne voivat nostaa pintaan ikäihmisen omasta lapsuudesta!
Yhdestä huoneen nurkasta löytyy pyykkinarut ja –poikia sekä lakanoita, joita voi asetella kuivumaan lempeän kesätuulen puhaltaessa pumpulipilviä eteenpäin. Tärkeä esine huoneessa on myös lankapuhelin, jonka avulla voi muistella vanhoja hyviä aikoja, kun ei tarvinnut olla koko aikaa toisten ihmisten tavoitettavissa.
Aistihuonetta on Pihlajapolun henkilökunnan lisäksi ollut toteuttamassa muutama opiskelija, talonmies sekä hoitajien perheet muun muassa käpyjä keräämällä ja puunrunkoja kaatamalla. Huoneeseen pääsee tutustumaan joko asukkaiden kanssa tai itsekseen. Samalla voi katsella läpi syksyisen valokuvanäyttelyn, joka myös avattiin vanhustenviikon kunniaksi.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

VILJAKKALA 1.12.2023 19:00 Tilaajille

Ylöjärven kaupunki palkittiin Ikiliikkujasta – Ikäihmisiä on liikutettu myös Viljakkalassa

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN 12.10.2023 08:00 Tilaajille

”Mitä säästöä se on, kun kustannukset lisääntyvät?”– Hyvinvointialueen suunnitelmat herättävät ihmetystä Hämeenkyrön ja Ikaalisten ikäihmisissä

OIVASEUTU 5.10.2023 12:30 Tilaajille

Kaksi hämeenkyröläistä hoitolaitosta ei täytä vaatimuksia henkilöstömitoituksesta – Ikaalinen petrasi viime kerrasta

IKAALINEN 4.6.2023 15:00 Tilaajille

Vankkureissa oli tunnelmaa, kun Nikulan asukkaat lähtivät kevätretkelle

VILJAKKALA 3.6.2023 15:00 Tilaajille

Rakeista ja tuulesta viis, Viljakkalassa ulkoiltiin – ”Kun alkaa potuttaa, lähden ovesta pihalle”