JÄMIJÄRVI 29.8.2023 12:40

132 000 euron säästö perusopetuksesta herätti kysymyksiä, kun Jämijärven valtuusto hyväksyi säästöpaketin

Liisa Raipala

Jämijärven kunnanvaltuusto aloitti päätöksenteon kunnan heikon talouden kohentamiseksi. Maanantaina hyväksyttiin tämän vuoden muutettu talousarvio, jonka ennakoidaan pienentävän tälle vuodelle alun perin budjetoitua noin 490 000 euron alijäämää noin 300 000 euroon. Mukana on jo tehtyjä ja loppuvuodelle suunniteltuja säästöjä.

Suurin eli noin 132 000 euron leikkaus tehdään perusopetukseen, mistä Pentti Mäkelä (sd.) nosti esiin huolensa.
– 132 000 euroa on aika iso raha, miten se vaikuttaa oppimisen tasoon? Oppimisen taso ei Jämijärvellä ole muutenkaan kovin korkea. Kun säästöt koskettavat koulua, huolestuttaa jos se koskettaa oppilaita, Mäkelä sanoi.
Kunnanjohtaja Aku Autio avasi koulupuolen säästöjä: yhden määräaikaisen resurssiopettajan työsuhde päättyi, eikä syksyllä täytetty kahta määräaikaista koulunkäynninohjaajan työsuhdetta.
– Rehtorin kanssa on puhuttu tästä, ja jos tulee hankaluuksia, pitää tehdä toimia. Tilannetta seurataan, Autio sanoi.
Saman huolen opetuksen säästöistä nosti esiin Miia Sjöman (sd.).
– Oppilasmäärät ovat pieniä, eikä yläasteella ole tosiasiassa valinnaisuutta. Sekä akateemisesti että ammatillisesti suuntautuneet opiskelevat maa- ja metsätaloutta ja valinnaista liikuntaa. Meillä on tehty uusi koulu ja strategia, jossa luvataan oppilaille kansainvälisyyttä, mutta ei tarjota muita kieliä kuin englantia, ruotsia ja suomea, eikä lukioon meneville ole riittäviä eväitä, Sjöman sanoi.
Häntä huolettikin se, mistä tulevaisuudessa vielä leikataan.
– Yläastelaisilla on jo nyt köyhät eväät.
Sivistystoimen yhteensä noin 174 000 euron säästöihin kuuluu myös noin 20 000 euron säästöt kirjastosta ja noin 22 000 euroa varhaiskasvatuksesta.
Yleishallinnossa pyritään saamaan 40 000 euron säästöt jättämällä hallintosihteerin toimi täyttämättä. Avustuksista on määrä saada 47 000 euron säästöt, kun hiihtotunnelia ei avusteta aiempien vuosien tapaan. Säästöjä on myös hyvinvointi- ja teknisessä toimessa.

Säästökuuri jatkuu

Jämijärvellä jatketaan edelleen säästöjen merkeissä, kun kunnassa laaditaan talouden tasapainottamissuunnitelma tuleville vuosille. Tavoitteena on kääntää talouden alijäämäinen kehitys.

Valtuutetut ja viranhaltijat työstävät asiaa ensin yhdessä tiistain valtuustoseminaarissa, ja kunnanhallituksessa asiaa käsitellään alustavan aikataulun mukaan 11. syyskuuta. Sen jälkeen asia kiertää vielä lautakunnissa ja uudelleen hallituksessa ennen kuin valtuusto päättää toimista.
Valtuusto merkitsi tiedokseen myös tämän vuoden tammi–kesäkuun osavuosiraportin. Talouden haasteisiin on nostettu muun muassa korkokulujen nousu ja hyviin puoliin nettomuuttovoitto ja verotulojen ennakoitua parempi kertymä.


Juttua muokattu 30.8. kello 9.45: korjattu otsikossa oleva perusopetuksen säästö oikein 132 000 euroksi..

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

JÄMIJÄRVI 7.12.2023 11:00 Tilaajille

Jämijärvelle tarvitaan uusi luistelukaukalo – Tänä talvena luistellaan miniareenalla

JÄMIJÄRVI 5.12.2023 00:00 Tilaajille

Jämijärven talous jää alijäämälle tulevina vuosina, investoinnit maltillisia

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN 29.11.2023 15:00 Tilaajille

Päättäjille jaettiin tietoa etsivästä nuorisotyöstä ja starttipajasta – Huolena on palveluiden valtionrahoituksen leikkaaminen

JÄMIJÄRVI 24.11.2023 07:00 Tilaajille

Susista on saatu havaintoja eri puolilla Jämijärvellä ja lähialueella – ontunut susi lopetettiin

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN, JÄMIJÄRVI 20.11.2023 17:00 Tilaajille

Kunnissa odotetaan valtionosuuksien lisäleikkausten loppusummaa: ”Kunnille kohtuutonta”