Oivan leivos sai inspiraationsa Kyrösjärvestä – Hanna Saine loi Oivan juhlaleivoksen, joka sai raadilta täydet pisteet
Kertakaikkiaan suussasulava. Kaikki ainekset on tasapainossa. Mitä ihmettä tähän on laitettu, on niin hyvää. Ja se useimmiten kuultu: saako ottaa vielä yhden palan?
Toimituksen kriittinen sokkoraati ei jäänyt sanattomaksi Oivaseudun uuden nimikkoleivoksen edessä. UutisOivan kymmenvuotisjuhlan kunniaksi järjestetty leivoskilpailu päättyi selvään voittoon, kun ikaalilaisen Hanna Saineen leivos saatiin maisteltavaksi. Testiversion tehnyt kotileipurikin kehui reseptiä: pieleen ei voi mennä.
Inspiraationsa leivos sai tietenkin Kyrösjärvestä ja sen kuhasta.
– Meillä syödään kotona kalaa todella paljon, varsinkin kuhaa. Asumme Kyrösjärven rannalla ja vanhempani kalastavat todella paljon. Kuhaa siis suorastaan fileenä jääkaappiin, Saine kertoo.
Toinen inspiraation lähde tuli aviomieheltä, joka kilpailun UutisOivassa nähdessään heitti ajatuksen Oiva-limpusta ja voileipäkakusta.
– Näistä lähdin sitten mietiskelemään. Teemme joulupöytään lohesta terriiniä, josta otin myös ajatusta, mutta kuhasta en ole koskaan leiponut aiemmin mitään.
Leipominen ja ruoanlaitto ovat Saineen harrastuksia, stressinpurkua työn vastapainoksi. Luovuus kuuluu osana leipomiseen, sillä Saine kokeilee mielellään uutta ja soveltaa ohjeita omanlaisikseen. Sitä kautta ovat syntyneet monet omat luottoreseptit.
Tosin kun tuttavat ja sukulaiset ovat saaneet vihiä taitavasta leipurista, juhliin tulee usein tilauksia kakuista. Niitä Saine onneksi tykkääkin tehdä, sillä kakkujen kanssa pääsee näpertelemään koristeluiden kanssa.
Olisiko seuraavaksi vuorossa jokin television leivontaohjelma? Sen verran herkullinen Oivaleivos ainakin on, että taidoilla voisi päästä pitkällekin.
– Ei kai nyt sentään, menisi liian vakavaksi, Saine nauraa.
Oivallinen Kyrösjärven kuhaleivos
Pohja:
1/2 pkt Oiva-perunalimppua
1 dl maitoa kostutukseen
Täyte:
400 g savustettua kuhaa
1 herkkukurkku
1 punasipuli
2dl kuohukermaa
150g ranskankermaa
400g yrttituorejuustoa
Tilliä
Suolaa
Sitruunapippuria
1 rkl hunajaa
2 rkl sitruunamehua
4 liivatelehteä
Koristeluun:
Yrttejä
Punasipulia
Pippuria
Sitruunaa
Mikäli käytät kakussa tuoretta Kyrösjärven kuhaa, savusta kala esimerkiksi edellisenä päivänä tai hyvissä ajoin ennen kakun valmistamista.
Valmista voileipäkakun pohja leikkaamalla leipäpaloista reunat pois ja asettelemalla leivät noin 25cm halkaisijaltaan olevaan irtopohjavuokaan tiiviisti. Kostuta pohja maidolla. Laita pohja jääkaappiin odottamaan, täytteen valmistamisen ajaksi.
Aloita täytteen valmistaminen laittamalla liivatelehden likoamaan kylmään veteen. Pilko herkkukurkku ja punasipuli pieneksi kuutioksi. Vatkaa kerma vaahdoksi ja yhdistä siihen ranskankerma ja tuorejuusto sekä mausteet. Lisää seokseen ruodoton savukala pieninä paloina sekä herkkukurkku- ja punasipulipalat. Lisää nippu tuoretta tilliä, sitruunapippuria, hunajaa ja suolaa makusi mukaan. Sekoita hyvin.
Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi ja sulata sinne liotetut liivatelehdet. Valuta liivateseos ohuena nauhana ja sekoita voimakkaasti. Täyte on valmis kaadettavaksi pohjan päälle. Anna kakun hyytyä kylmässä muutama tunti, mieluusti yön yli.
Irrota valmiista kakusta varovasti kuumaa veistä apuna käyttäen vuoan reunat ja siirrä tarjoiluastialle. Kakun voi tarjoilla kokonaisena tai leikata kakkupaloiksi. Koristelussa voi käyttää monenlaisia syötäviä koristeita kuten yrttejä, sitruunaa tai kukkia, myös mäti sopii kalakakun koristeeksi.
Kakku on helppo tehdä myös gluteenittomana vaihtamalla pohjan leipä gluteenittomaksi.
Kommentit
Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.
Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.
Kiitos kommentistasi!