Lukijalta: Jäipä siitä ainakin kuva lehteen – ”Teoksen tekijät astuivat pahasti jonkun varpaille”
UutisOiva kertoi kesäkuussa Kompissa järjestetystä taidenäyttelystä poistetusta tuulivoima-aiheisesta työstä.
Teos havainnollistaa Ikaalisten seudulle suunniteltujen myllyjen jättimäisen koon verrattuna Tevaniemen nykyiseen myllyyn. Isot myllyt tuottavat sähköä ja sen myötä rahaa paljon enemmän kuin pienet. Ne tuottavat myös paljon enemmän haittoja.
Saatu raha kompensoi suuresti haittoja, siis niiden kohdalla, jotka rahaa saavat. Kunta kantaa alueellaan olevista myllyistä veroa, joten tavallaan kaikki kuntalaiset hyötyvät niistä.
Tuulisähköä pidetään suurena syynä menneen vuoden suurille sähkön hinnan heittelyille. Nyt asiantuntijat sanovat, että sama ei voi toistua, koska Suomeen tulee vetytalous. Silloin kulutuksen ylittävällä sähköllä tuotetaan vedestä vetyä, ja tällä vedyllä tuotetaan sähköä sitten, kun sähkön kulutus ylittää sen tuotannon, esimerkiksi kun on tyyntä.
Tämä on hieno ajatus, siinä vain on pari heikkoutta. Tarvittavat laitteet ovat kalliita ja niiden hyötysuhde on heikko: tarvitaan yli 40 kWh sähköä yhden vetykilon tuottamiseen, josta saadaan takaisin noin 20 kWh sähköä.
Vety on edullisempaa käyttää kemianteollisuuden raaka-aineena kuin tuhlata sitä sähkön tekemiseen. Laaja vetytalouden käyttöönotto ei alenna sähkön hintaa vaan nostaa sitä.
Sen, mitä kuntalaiset saavat myllyjen maksamasta kunnallisverosta, he maksavat moninkertaisesti kohonneina sähkön ostohintoina.
Vetytaloudesta tulee ulkomaisille sijoittajille aikoinaan myytyjen sähkön jakeluverkkojen tapainen rahankeruuautomaatti.
Kompista poistetun tuulivoima-aiheisen teoksen tekijät astuivat pahasti jonkun varpaille. Teoksen kuva kuitenkin säilyy lehden sivulla.
Olavi Toukonummi
Salo
Kommentit
Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.
Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.
Kiitos kommentistasi!