Yrittäjän näkökulmaa Jämin kehittämisestä

mielipidekirjoitus pirkanmaa hämeenkyrö ikaalinen jämijärvi viljakkala

 

 

 

Jämillä oli hyvä pöhinä pari vuotta sitten. Majoitukset vetivät asiakkaita. Oli rakentamisodotuksia. Kiipeilypuisto oli yrityksemme investointi Jämin kehityksen ja näkyvyyden hyväksi.

Valitettavasti maine heikkeni huomattavasti kunnan toimien takia. Kunta vetäytyi täysin kaikesta yhteismarkkinoinnista muun muassa varaamalla nolla euroa omistamaansa jami.fi-sivustoon. Kahteen vuoteen, Kiinaan tapahtuneen markkinointi-iskun jälkeen, kunta ei ole markkinoinut Jämiä mitenkään.

Sen lisäksi kunta ryhtyi purkamaan omia sopimuksiaan. Se alkoi arvostella yrittäjiä. Selvitellessään oman yrityksensä asioita kunta laittoi syyt yrittäjien niskoille, ja Jämin toimijat leimattiin epärehellisiksi kuppaajiksi.

Kielteinen toiminta jatkui, kun kunnan johtama Jämi-säätiö käynnisti oikeustoimet kota-asiassa ilman neuvotteluja. Yrityksemme on käyttänyt kotaa koko sen ajan, jonka kota on ollut Jämillä.

Totean, että matkailuyhdistys on hoitanut moitteettomasti tehtävät, jotka kuuluvat sen omistajalle. Koska me Jämin yrittäjät olemme osallistuneet kodan rakentamiseen ja markkinointiin, on oikeutettua, että kodan käyttö jatkuu entisellään viiden vuoden ajan.

Kunnan toiminnan seurauksena yrittäjät joutuvat jatkuvasti vastaamaan asiakkaiden kysymyksiin, mitä Jämillä oikein tapahtuu.

Tämän kahden vuoden aikana Jämin keskusalueen yrittäjät ovat yksinomaan vastanneet Jämin keskusalueen markkinoinnista ja investoinneista. Kolmella yrityksellä on käynnissä markkinoinnin yritysryhmähanke.

Yrittäjien toimilla on saatu muun muassa harrastusryhmien tapahtumia, jotka levittävät tietoa Jämistä ympäri Suomen. Ensi kesänä Jämille palaa esimerkiksi monia autoiluharrastajia.

Haasteita riittää, sillä esimerkiksi leirikouluissa ja urheilijoiden leirityksissä Jämi kilpailee sellaisten yritysten kanssa, jotka saavat toimintansa 50 prosentin valtionavustukset.

Jämin pitkäaikaisena yrittäjänä odotan, että kielteinen toiminta Jämiä ja sen yrittäjiä kohtaan loppuu. Jämin kehittämisessä on hyödynnetty hanketoimintaa onnistuneesti toteuttamalla isoja ja pieniä hankkeita.

Jämin monet toimijat ovat sitoutuneet hankkeisiin omalla rahoituksella ja työllä. Hankerahoituksella ”vivutetaan” omat eurot moninkertaisiksi.

Mielestäni tätä toimintaa olisi hyvä jatkaa.

Eduskunta on kansanedustaja Kauko Juhantalon aloitteesta myöntänyt Jämi-säätiölle 150 000 euroa matkailun edistämiseen. Mielestäni tätä rahoitusta olisi hyvä käyttää matkailua edistävien hankkeiden omarahoitukseen usealle vuodelle.

Näin saataisiin Jämi-brändiä vahvistettua.

 

Pekka Peltonen
yrittäjä Jämiltä

 

Lue myös: Kunta vastaa: Jämi kehittyy (4.4.2019)

 

Lähetä oma mielipiteesi UutisOivan sivuille! Ota meihin yhteyttä sähköpostitse toimitus@oivaseutu.fi tai lähetä tekstiviesti 0400 922 803