Ylöjärven ”Caruna” nostaa taas hintoja

Ylöjärven Vesi on taas nostamassa perus-ja vesimaksuja ensi vuoden alusta, korotukset ovat jokavuotisia.

Ensi vuoden alusta nostetaan perusmaksua 0,92 euroa. Vuoden 2015 lopusta perusmaksun nousu 145, 1 prosenttia. Perusmaksu oli 31.12.2015 3,64 euroa ja 01.01.2021 8,92 euroa kuukaudessa.
Kuutiohinnat ovat nousseet 1,56 eurosta 1,95 euroon ja jätevesi 2,48 eurosta 3,09 euroon. Luvut eivät sisällä arvonlisäveroa.

Kehitys on menossa samaan kuin sähkössä, jossa siirtomaksut ovat suuremmat kuin kulutusmaksu. Erityisesti perusmaksujen kuten myös käyttömaksujen korottaminen kohdistuu kipeimmin työttömiin, eläkeläisiin ja muihin pienituloisiin ihmisiin.

Kehityksen näin jatkuessa kulutusta pienentämällä ei kovinkaan suuria säästöjä tule, sillä perusmaksuihin ei voi vaikuttaa kulutusta vähentämällä, vesimaksujen noustessa laskun loppusumma lisääntyy, siitä huolimatta, että kulutus tällä hetkellä on jo vähennetty mahdollisimman pieneksi.

Tällä hetkellä elämme poikkeusaikaa ja puhtaus on entistä tärkeämpää, joten vesiyhtiön olisi tultava asiakkaitaan vastaan alentamalla maksuja. Koronaviruksen leviämisen estämiseksi on kehotettu pesemään käsiä ynnä muuta mahdollisimman usein. Kulutus nousee pakon sanelemana, siksi vesiyhtiön kädenojennus asiakkaille olisi suotavaa, ei korotukset.

Yhtenä korotuksiin liittyvänä ajatuksena tulee mieleen onko kysymyksessä poliittinen linja asumiskustannusten lisäämiseksi, jolla Ylöjärvi haluaa estää ”epäedullisen muuttoliikeen” kuntaan ja samalla saada pienituloiset muuttamaan kunnasta.

Ylöjärven Vesi Oy on saatava takaisin kunnalliseen valvontaan, pois osakeyhtiö muodosta jolloin ahneutta voitaisiin paremmin kahlita. Teknisen lautakunnan alaisena ei-osakeyhtiömuotoisena poistettaisiin uhka siitä, että vesihuolto tulevaisuudessa siirretään osaksi suurempaa yhtiötä, jolloin mahdollisuudet lisääntyvät, että osake enemmistö myydään yksityisille. Lehdistä olemme saaneet lukea, että joissain kunnissa sitä jo suunnitellaan.

Onneksi ”Vesi on meidän” kansalaisaloite keräsi riittävästi nimiä ja siirtyi siten eduskunnan käsittelyyn ja aikanaan saadaan lainsäädäntö, jolla estetään julkisomisteisten vesihuoltotoimintojen myyminen kaupallisille ja yksityisille toimijoille.

Erkki Moisio
Viljakkala