Vuoden yhteenveto: kaikenlaista

Menin taannoisessa toimituspalaverissa lupaamaan, että voin laatia vuoden viimeiseen UutisOivaan koosteen siitä, mitä seudullamme on vuoden mittaan tapahtunut. Kollega totesi heti palaverin jälkeen, että et tiedäkään kuinka paljon lupasit. Kollega oli tapansa mukaan oikeassa.

Ennakkoluuloni oli, että kooste tulee sisältämään pääasiassa luettelon siitä, mitä kaikkea harmia koronapandemia on seudullamme aiheuttanut. Oli hämmentävää havaita, että alueella on eletty erittäin vilkas ja monipuolinenkin uutisvuosi.

Maaliskuussa pandemiaksi todettu korona toki sekoitti monen arkea perinpohjaisesti. Erityisesti matkailu- ja ravintola-ala sekä erilaiset yleisötapahtumat kärsivät koronasta rajusti.

Keväällä koronaepidemia ja sen torjumiseksi tehdyt toimenpiteet valtasivat paljon tilaa Oivankin sivuilla. Mutta arkea on eletty myös koronavuonna.

Seudulla on rakennettu ja rakennetaan. Viljakkalan koulu sai kaipaamansa liikuntahallin, Hämeenkyrönväylän työmaa muuttaa maisemaa, Tippavaaraan nousee uusi paloasema, Ikaalisissa rakentuu maitotilojen yhteinen lypsykarjayksikkö ja uuden liikuntahallin rakentamista valmistellaan. Jämijärvelle on tulossa uusi koulu.

Monissa medioissa kororatartuntojen määrän kehittymistä on seurattu päivittäin maaliskuusta lähtien. Aihe varmasti kiinnostaa monia, mutta heitäkin lienee, joita moinen kulkutaudin päivittäisseuranta ahdistaa.

Tunnustan, että maaliskuun puolivälin tienoilla ajatukseni koronasta olivat kaksijakoiset. Ihmisenä, melko iäkkäiden vanhempieni lapsena ja kolmen melko aikuisen lapsen isänä olin viruksesta hieman huolissani. Toimittajana taas olin innoissani siitä, että käsissämme on kerrankin aihe, joka sekoittaa maailmaa niin lähellä kuin kaukana. Se innostus laantui kyllä nopeasti, ja koronaleipääntyminen iski viimeistään kolmannella etätyöviikolla.

Uutiskoosteen rakentaminen oli työläs, mutta antoisa elämys. Antoisa etenkin siksi, että se avasi silmiä sille, että poikkeuksellisuudestaan huolimatta koronapandemia ei pysäyttänyt tai edes muuttanut kaikkea.

Tiedotusvälineissä on näkynyt maaliskuun jälkeen harmillisen vähän sellaisia uutisia tai muita juttuja, joissa kerrotaan tai näytetään, että tähän toimintaan koronapandemia ei ole vaikuttanut oikeastaan mitenkään. Omaa toimitusta voinee sen verran kehua, että ainakin yksi tuollainen juttu UutisOivassa sentään julkaistiin jo maaliskuun lopussa. Maatilojen arkea korona ei juuri hetkauttanut.

 

Sakari Ilomäki
Löysi uutisvuodesta paljon muutakin kuin koronaa