Vuoden ensimmäinen syntyi ambulanssissa – ”Kyllä vähän pelotti”

maantiesynnytys tielle syntynyt hämeenkyrö pirkanmaaVuoden 2020 ensimmäinen hämeenkyröläinen ja hänen tuore isosiskonsa Nelli Saarenpää.

HÄMEENKYRÖ. Vuoden 2020 ja uuden vuosikymmenenkin ensimmäinen hämeenkyröläisvauva syntyi ambulanssissa Metsäkylän kohdalla sijaitsevalla bussipysäkillä. Kello oli 00.56 ja päivämäärä 15 tammikuuta.

Kahdeksan tuntia myöhemmin Taysissa avattiin uusi synnytysosasto, joten Mariia Saarenpää ja perheen tyttövauva olivat vanhan osaston viimeisten asiakkaiden joukossa. Synnytystä edeltäneisiin pariin tuntiin tiivistyi rutkasti jännitystä.
– Voimakkaat ja kivuliaat supistukset alkoivat tiistai-iltana yhdentoista maissa. Herätin Janin ja sanoin, että nyt pitää lähteä sairaalaan.

Perheen esikoinen Nelli on ekaluokkalainen, joten hänelle hälytettiin mummu kaveriksi muutaman kilometrin päästä Särkijärveltä.
– Sillä hetkellä minuutit tuntuivat pitkiltä, Mariia Saarenpää sanoo.

Auton nokka osoitti kohti Tamperetta, kun tiistai-ilta lähestyi puoltayötä. Kivut yltyivät sen verran nopeasti, että Sarkkilassa he totesivat, että tarvitaan ambulanssi ja Jani soitti hätäkeskukseen.
– Ambulanssin tulo Hämeenkyröstä ei tainnut kestää kymmentäkään minuuttia, mutta ikuisuudelta sekin tuntui, Jani Saarenpää kertaa.
– Kun hätäkeskuspäivystäjä antoi ohjeita synnytyksessä auttamiseen, niin kyllä tilanne vähän pelottikin, hän sanoo.

 

erikoinen synnytys

Saarenpään tyttövauvan syntymään liittyi jännittäviä vaiheita, mutta nyt perhe voi ihastella uutta tulokasta kotisohvalla. Enää ei ole ihan niin kiire.

 

Ambulanssi saapui ja matka jatkui sen kyydissä kohti Tamperetta. Metsäkylän kohdalla avuksi saatiin päivystävä ensihoitolääkäri, joka tuli paikalle toisen ambulanssin kyydillä Tampereen suunnasta.
– Lääkäri totesi, ettei matkaa jatketa ennen kuin lapsi on syntynyt, Mariia Saarenpää kertoo.

Eksoottisista olosuhteista huolimatta synnytys, tai sen loppuvaihe sujui nopeasti ja isä sai leikata napanuoran.
– Paikka jäi mieleen.
– Minä en kyllä pysäkkiä muista. Oli muuta ajateltavaa juuri silloin. Kotimatkalla Jani kyllä näytti, millä pysäkillä tyttäremme syntyi, Mariia Saarenpää hymyilee.

Kun lapsi oli syntynyt, hellittivät niin äidin kivut kuin isän jännityskin.
– Tämä synnytys meni ilman kivunlievitystä, mutta se ei todellakaan ollut oma valintani. Kivut kuitenkin unohtuivat heti, kun sain tytön syliini.
– Ajomatka Metsäkylästä Taysiin ambulanssin perässä oli kyllä paljon raukeampi kuin matkan alkuosa. Kiirettä ei enää ollut.

Synnytyksen jälkeen äiti ja vauva viettivät Taysissa reilut kaksi vuorokautta. Kotiin he pääsivät perjantaina 17. tammikuuta ja tuore isosisko Nelli pääsi hänkin silittelemään uutta perheenjäsentä.

 

Syöden ja nukkuen, kuten tapana on

Tytön ensimmäinen viikko kotona Kyröskoskella on sujunut syöden ja nukkuen, kuten ihmistaimilla tapana on.
– Hän haluaa syödä kahden tunnin välein ympäri vuorokauden, joten meidän muiden uni on jäänyt vähän huonoksi, Mariia Saarenpää sanoo.

Äidin arvio on, että tytössä näyttäisi olevan isänsä piirteitä.
– Hiukset hän on kuitenkin onneksi perinyt äidiltään, isä huomauttaa.

Vaikka vuoden ensimmäisen ”paljasjalkaisen hämeenkyröläisen” syntymään liittyi vauhtia ja jännitystäkin, niin kotiutumisen jälkeen perheen päällimmäisenä tunteena on onnellisuus ja kiitollisuus.
– Kaikki sujui lopulta hyvin, vaikka välillä jännittikin, Jani Saarenpää toteaa.

Taysin synnytysyksikön osastonhoitaja Taina Lampu kertoo matkasynnytysten olevan melko harvinaisia.
– Aivan tarkkaa tilastoa minulla ei asiasta ole, mutta Pirkanmaalla niitä on vuosittain muutamia.
– Teemme ensihoidon kanssa yhteistyötä niin, että kätilö voi lähteä ensihoidon yksikön matkassa synnyttäjän avuksi. Ensihoitajaopiskelijoita on synnytysyksikössä myös harjoittelussa, Lampu kertoo.

 

 

Sakari Ilomäki

 

 

Uutista päivitetty 3.2.2020 kello 13.37: kätilö korjattu päivystäväksi ensihoitolääkäriksi