Viskarit pääsivät lettukesteille yhteiskoululle

Emma Jokinen ja Veikka Niininen luovat hauskoja lettuannoksia.

HÄMEENKYRÖ. Maaliskuinen keskiviikko ei ollutkaan Kirkonkylän päiväkodin Haitularyhmän viskareille mikään tavallinen päiväkotipäivä. Meidät oli kutsuttu yhteiskoululle yhdeksäsluokkalaisten kotitaloustunnille vieraaksi.

Vierailuun valmistauduimme muistelemalla kauniita ruokailu- sekä pöytätapoja. Hyvinhän ne olivatkin lasten mielessä: sanotaan tietenkin kiitos kun saadaan ruokaa ja että olipas hyvää ruokaa kun ollaan valmiita.

Lasten odotukset olivat korkealla ja jännitystä havaittavissa vierailuaamuna.
– Me ollaan siellä nätisti, eihän voi juosta siellä kun on oikeat posliiniastiat, mutta ensin pestään aina kädet!

Lastentarhanopettaja Joanna Mäkelän sekä päivähoitaja Johanna Vatajaniemen johdolla saavuimme yhteiskoululle, jossa kotitalousopettaja Lea Hietanen tuli ovelle meitä vastaan. Käytävällä leijailikin jo herkullinen tuoksu.

Jakauduimme kahteen kotitalousluokkaan, joissa molemmissa luokissa 9. luokan oppilaat odottivat jännittyneinä pieniä vieraitaan. Oppilaat olivat jo aloittaneet ruoanvalmistustyöt opettajiensa Lea Hietasen ja Liisa Markkulan opastuksella.

Viskarit pääsivät käsienpesun kautta tutustumaan, mitä olisi tarkoitus tehdä. Opettaja näytti mallin: ohukaisista oli koottu hauska pöllö.

 

 

Oliver Viitaharju viimeistelee annostaan.

 

 

Lapset rakensivat nuorten auttaessa omat annoksensa. Pienten muottien avulla pöllöt saivat siivet, silmät ja nokat. Mangosta saimme tähtitaivaan sekä kuun taivaalle, kurkuista sekä kiivihedelmästä tehtiin oksalle lehtiä. Banaanista ja mustikoista vielä pöllölle silmät ja annos oli valmis. Maistuuhan se ruoka aina paremmalle, kun on itse päässyt osalliseksi valmistamisessa. Vähän eksoottisempiakin hedelmiä tulee maisteltua, kun ne ovat kauniisti koottuna.

Pöllölättyjen jälkeen maistui vielä raikas mangopirtelö.

 

Veikka Niininen koristelee mangopirtelöä.

 

 

Yhteistyötä ja kotitaloustaitoja

Kotitalousopettajien Lea Hietasen ja Liisa Markkulan johdolla on suunniteltu kotitalousopetuksen rinnalle vierailuja. Jo aiemmin toteutunut yhteistyö Hämeenkyrön Aurinkorinteen päiväkeskuksen kanssa on ollut antoisaa.

Kotitaloustaidot antavat nuorille monenlaisia taitoja, ja niiden avulla voidaan tuottaa iloa eri-ikäisille ihmisille. Leivontakurssilaisten kanssa on vierailtu Aurinkorinteen päiväkeskuksella tuliaisina itseleivottuja leivonnaisia.

Käytännön taitojen lisäksi yhteistyövalmiudet ja vuorovaikutus erilaisten ja eri-ikäisten ihmisten kanssa ovat parhainta antia oppimistilanteista. Vierailut puolin ja toisin tarjoilevat kulloinkin arvokkaita vuorovaikutustilanteita.

Päivähoidossa ja koulussa tilanteita koetaan ja ohjataan lisäksi aina opetuksen lähtökohdista.

 

Enni Yrjölä sai lettunsa jo syötyä.

 

 

Mangopirtelö

(6 annosta jalallisiin laseihin)

4 dl mangojogurttia
1 banaani
2 dl pakastettuja mangokuutiota
1 mangopiltti

Kuori ja paloittele banaani kulhoon, lisää jäiset mangokuutiot, mangosose ja jogurtti. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Koristele juoma esimerkiksi ananaskirsikalla ja ripottele sydänkoristeita pinnalle.

 

Joanna Mäkelä